ANNONS

Nicole Petré. Foto: Veronica Kindblad

Söndagstuggare: Nicole Petré om att få tid och ork att vara kreativ under de kaotiska småbarnsåren

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nicole Petré, känd på Instagram som humormamman, debuterar med en bok om att vara mamma. Vad passar bättre på Mors dag än en humoristisk och tänkvärd krönika om just detta?

Text: Nicole Petré


ANNONS


Wow, jag känner mig lika strålande som Tjernobyl. Hyn är glåmig av sömnbrist och stress, håret har förvandlats till en självspelande frisyr som kan parera stormvindar med allt sitt torrschampo, och i huvudet studsar ett dödförklarande monotont engångspiiiiip runt. Det betyder Wow, det var nära ögat men vi överlevde, på hjärncellsspråk.


ANNONS


Klockan är kvart i nio på kvällen och vilddjuren – förlåt, jag menar barnen – har precis somnat. Jag sitter i soffan och sneglar oroligt på barnens sovrumsdörr medan jag försiktigt försöker öppna en påse sockerinnehåll så tyst jag bara kan. Mina energistaplar är precis så låga att dom är i perfekt höjd för att slå i tårna i dom. Den här dagen har varit en soppa. Men det är ju så det brukar se ut. Med kryddig, något medelålders smak med tydliga inslag av kaos, syrlighet och choklad-som-smygäts-när-barnen-sover. Nu sitter jag och våndas inför valet att 1) själv gå och lägga mig för att ta igen förlorad sömn eller 2) att rulla ut min trehundrafemtio-långa punktlista över saker jag borde ta tag i när jag får lite tid över.

Tid över? Ttss, livet som småbarnsförälder visar ingen pardon åt sådana önskemål. Har aldrig gjort. Att hitta egentid under dom här åren är som att vaska efter guld på baksidan och stirra blint ner i vasken och hoppas att det – snälla – ska glimma till snart. Ttss. Ge mig en tidslucka och jag ger dig tonvis med tvätt att ta tag i. Eller plock. Eller disk, eller andra måsten. Egentid är liksom ett utrotningshotat begrepp i föräldravärlden.  

Ska jag vara ärlig så har jag svårt att godta att det ska vara så här. Att livet ska vara så förbaskat knökfullt att jag måste komprimera ner allt till den grad att om jag vill surfa på mobilen så hittar jag bara den tidsluckan när jag sitter och skiter på toaletten. Jag älskar mina barn och jag älskar att vara mamma – men jag mår uppriktigt sagt piss om jag tvingas åsidosätta mig själv helt under flera år. Att få vara kreativ är mitt sätt att ladda batterierna, så hur ska jag orka med stress och sömnbrist om jag inte får någon chans till återhämtning?

För att ni ska förstå hur en dag ur en småbarnsmammas liv ser ut kommer här ett recept. Prova gärna hemma. Funkar fint till grönsallad.

1 st väckarklocka
5 ggr snooze
2 koppar svart kaffe på stående fot
1 st Äsch-det-är-bara-EN-snorfläck-på-byxorna-dom-funkar-idag-också
10 minuter leta strumpa till gnälligt barn
10 minuter leta läxbok till trotsigt barn
1 gång Kom och torka!
3 ggr Jag-Kan-Ta-På-Bilbältet-Själv!
15 pussar Hej då älskar er!
4 ggr sminka mascara vid rödlyse
3 volt hjärtklappning när skolan ringer p g a rädsla för VAB
3 kg lättnad när det bara handlade om att jag missat meddela barnens sommarledighet
2 mil bilköer på väg hem
37 st svordomar
2 st könsord
1 st olaglig parkering på handikappsplats utanför ICA
1 st mamma som springer mot entrén
2 fulla korgar med mjölk, köttbullar och
1 st snickers som förtärs direkt i bilen
3 st hungriga och griniga ungar
5 skedar kiv och tjafs
1 gång ”Mamma, han säger att jag är en prutt!”
18 ggr ”Sluta bråka nu!”
13 upprepningar av frasen ”Kom och ät!”
23 olika sorters matklagomål
7 hot om att Ipaden ryker
1 st fotbollsträning, du skjutsar
10 hejarop i vindpiskat regn
70 km/h hem till värmen
14 tillsägelser om att barnen måste bada
2 timmar lång nattning
1 st efterlängtad soffa
1 st klocka som är alldeles för mycket
1 st mamma och 54 st ERROR

Ni hör ju själva. Ett recept på att köra sig själv in i väggen. Så jag bestämde mig för att utmana mig själv och ge mig fasen på att hitta luckor i mitt knökfulla liv. Så det jag ska berätta nu kommer säkert låta jättetråkigt, men det här blev mitt sätt att hitta egentid under småbarnsåren. Nu lever ju vi alla i olika konstellationer och har olika förutsättningar. Jag lever varannan vecka-liv där jag är ensamstående med två barn ena veckan, och sedan så är vi två vuxna och en bebis den andra. Hur som helst. Jag började med att bena ut mitt liv kring tre frågeställningar som jag tycker hänger ihop lite. Hur kan jag förvalta min tid bättre? Hur får jag ner stressen? Och vilka prioriteringar är viktigast för mig? Det här är vad jag kom fram till.

Hur kan jag förvalta min tid bättre?

 • Minska TV-tiden. För mig var tiden framför TV:n inte så jätteviktig. Så den blev fort utbytt mot möjligheten att vara kreativ istället.
 • Sociala medier: Istället för att låta telefonen äta upp tid lite här och lite där har jag valt att ta mig tid till detta på matrasten på jobbet och sen en kort stund innan jag ska sova.
 • Välj en matkasse. Att få hem en matkasse med råvaror och färdiga recept har sparat mycket tid och många hjärnceller åt mig.
 • Åka bil, tåg eller buss. Perfekt stund för återhämtning. Här ser jag möjligheten att filosofera, ringa viktiga samtal, kanske klura på kreativa idéer, skriva, läsa etc.
 • Var lagom social. Det är lätt att helgerna blir fullbokade med massa saker, men jag har valt att försöka balansera det med mycket lugn-och-ro-tid också. Dels för att vinna ”ledig” tid till det kreativa men även för att spara på min energi.
 • Förvalta kvällen effektivt. Hemma hos oss ser kvällarna ofta ut så här: Middag kl 17:30. Hjälpa till med läxor fram till ca kl 19. Fixa med hushållet medan barnen leker fram till kl 20:30, alternativt skita i hushållet och göra något roligt ihop med barnen. Läggdags för barnen kl 21. Kreativ tid för mig själv kl 21-24.
 • Öronmärk vissa dagar. Ibland försöker jag dela upp vissa måsten på olika dagar. Om jag exempelvis tvättar, handlar och städar på måndag så kanske jag kan få loss mer egentid på tisdag. Eller om jag gör något mysigt ihop med barn/partner på onsdag, så kan jag få egentid på torsdag. Här kan man ju testa sig fram massvis och hitta det som passar ens familjeförhållanden bäst.

Hur får jag ner stressen i livet?

 • 15 minuters-regeln. Jag och barnen har en regel att när vi kommer hem så får alla ta det lugnt var för sig – i 15 minuter innan vi börjar ”rycka i varandra” eller dylikt.
 • Ställ klockan lite tidigare. Jag går upp lite tidigare på morgonen än förut, för att på så vis undvika stress och en dålig start för både mig och barnen.
 • Dagsschema. För att slippa behöva tjata på barnen har jag gjort ett schema där barnen tydligt ser vad dom ska göra varje dag innan dom får sitta framför datorn eller leka med kompisar. (Det kan vara duscha, matteläxa, ta fram kläder för morgondagen etc.) Tydligt och inget tjafs.
 • Förebygg griniga ungar som suger musten ur en. Ta med färdiga mackor och ge direkt i bilen vid hämtning.
 • Gå långsamt. Det här är nog mitt mest effektiva tips på stress! Det låter så banalt men är sååå effektivt! Hela systemet i kroppen lugnar ner sig.
 • Planera in lugna stunder – proppa inte ditt schema med fullt ös medvetslös. Jag har valt att satsa på väldigt lugna lördagar varannan helg. Det blir ofta långa promenader och fika på något trevligt ställe.

Vilka prioriteringar är viktigast för mig?

 • Sänk ribban i hemmet. Ingen dör av lite smutstvätt. Hushållsgöra måste inte prioriteras före allt annat. Lagom rent och lagom smutsigt funkar också jättebra.
 • Sluta renovera. Alla verkar vilja samköra småbarnsår med husrenoveringar. Mitt tips blir: gör det inte! Jag har själv varit där och ångrar mig stort nu i efterhand. Barnen är bara små några få år – fokusera på det istället.
 • Välj något att engagera dig i. Vet att detta låter märkligt för det torde väl vara en självklarhet att man vill vara engagerad i sitt barn. Men ingen orkar vara den där supermorsan i allt. Förutom läxor så har jag valt att engagera mig i min ena sons fotbollsintresse och min andra sons musikintresse. Det här skapar många tillfällen till kvalitetstid ihop.
 • Undvik tjatmorsan. Ibland känns det som att tjata är det enda man gör. Och jag är en sådan där person som ibland kan bli petig med saker och ting och behöver bli påmind om att bromsa och tagga ner. Då brukar jag tänka: ”Är det här värt att bråka om?” Nästan alltid är svaret NEJ.
 • Tillåt dig enkla lösningar. Det måste inte alltid vara hemmagjord gryta till middag. Varma mackor funkar också jättebra ibland. Istället för att stå en timme i köket så räcker det alltså helt plötsligt med tio minuter. 50 värdefulla minuter till godo för annat alltså, grattis.

Trots dessa punktlistor och exempel kommer jag så klart ändå aldrig komma ifrån småbarnsårens kaosvardag. Det hör liksom till. Jag kommer alltid älga stressat mot bilen på morgnarna och passera alla grannfönster som områdets Det. Men jag har i alla fall hittat lite knep och knåp som fått vardagen att funka för mig och mina älsklingar. Mamma får tid till dom och mamma får tid till sig själv. Snipp snapp snut, så var sagan slut.

Om gästbloggaren:
Nicole Petré är en 41-årig trebarnsmamma, ensamstående norr om Stockholm och samboboende söder om Stockholm varannan vecka. Vid sidan om jobbet som personalplanerare driver hon det populära Instagramkontot @humormamman och i april debuterade hon med humorboken Mamma! Mamma! Mamma! – Bekännelser att skratta åt (Pug Förlag).  

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

info@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL