Denna artikel sponsras av författare/förlag

Förhandlingsexperten Lars-Johan Åge: Dags att skrota win-win – nu är det happy-happy som gäller!

Lars-Johan Åge. Foto: Pressbild

I boken Happy Happy: Fem steg för att komma överens med vem som helst, som redan är såld till tio länder, presenterar forskaren Lars-Johan Åge en väg till hållbara samarbeten.

Lars-Johan Åge är forskare på Handelshögskolan i Stockholm och utbildad i förhandling på Harvard Law School. I april 2019 släpptes hans populärvetenskapliga bok Happy Happy: Fem steg för att komma överens med vem som helst. Den har väckt stort intresse internationellt, redan innan utgivning hade den sålts till nio länder.

Förhandling och kommunikation mellan människor har alltid intresserat Lars-Johan, och han har arbetat både med FBI och svenska polisen. Intresset började för många år sedan.

– När jag var liten var min bästa kompis en pensionerad trollkonstnär, berättar Lars-Johan. Han lärde mig mycket om trolleri och jag började uppträda på roliga timmen och i olika sammanhang. Jag fick mersmak för det hela och det slutade med att jag blev svensk mästare 1985 och representerade Sverige i VM i Madrid samma år.

Vad har då trolleri med förhandling att göra? Jo, Lars-Johan berättar att han så här i efterhand har insett att detta lade grunden till hans livslånga intresse för mänskliga reaktioner och beteenden.

– Mycket inom trolleri handlar om att få andra människor att se på saker på samma sätt som man själv gör. Man kommer egentligen överens om ett perspektiv som gynnar själva illusionen.

Lars-Johan är en flitigt anlitad föreläsare och har efter hand upptäckt framförallt två saker: människor blir hjälpta av det han har att säga, och trots att i princip alla är naturbegåvningar när det gäller att samarbeta är de flesta ”omedvetet kompetenta”. En idé om att hjälpa människor att gå från omedvetet till medvetet kompetenta började till slut ta form.

– Det tog lång tid, men till sist lyckades jag identifiera fem steg som alla kan ta till sig och som kan användas i alla typer av sammanhang, både i jobbsituationer och hemma vid köksbordet. Det handlar om hur man lättare kommer överens med andra på ett sätt som gör alla nöjda, därav begreppet happy-happy.

De fem stegen handlar om att ha rätt känsla och attityd innan du börjar samtalet, förstå vad du och den andre egentligen vill, veta vad du ska säga om det inte går som du vill, veta vilka repliker du ska använda och vilka du till varje pris ska undvika, samt förstå hur du bäst skapar en situation där alla är nöjda efteråt.

I första delen av boken Happy Happy presenteras forskningen och i andra delen får läsaren hjälp att omsätta de fem stegen på jobbet, hemma och på fritiden.

– Jag har inte hittat på detta, utan det grundar sig i många års förhandlingsforskning. Mitt bidrag är att upplysa folk på ett begripligt sätt, säger Lars-Johan och berättar att han genom sitt föreläsande har hittat sätt att formulera sig som vanliga människor kan ta till sig.

En av de grundläggande punkterna för ett hållbart samarbete är den egna attityden och känslan i kroppen. Det är också här många gör fel.

– Man har sett att människor som är på bra humör och har en positiv känsla lyckas bättre i förhandlingar. De fattar bättre beslut, får bättre relationer och är effektivare, för att bara nämna några saker.

Han berättar att det finns ett särskilt sätt att le som aktiverar muskeln som sitter runt ögonen, ”glada ögon-leendet” som han kallar det. Om man ler på det viset får man en dopamindusch, vilket påverkar ens sinnesstämning. Det kan alltså vara ett sätt att bli på bättre humör inför en förhandlingssituation.

Om detta och mycket annat handlar både boken och begreppet happy-happy, som är Lars-Johans egen konstruktion.

– Tidigare talade man om ”win-win” som skulle maximera vinsten vid varje tillfälle, men det är omodernt. Så funkar det inte idag, nu måste vi tänka på långsiktighet och hållbarhet. Happy-happy siktar på framtiden och en fortsatt god relation.

Ju bättre man är på att samarbeta med människor som ser världen på ett annorlunda sätt, desto man framgångsrik blir man. Och det här blir bara viktigare för varje år som går, menar Lars-Johan.

– Om man kommer överens med andra fattar man bättre beslut och får bättre relationer, och det i sig spar tid och energi. Goda samarbeten är centralt för många både i jobbet och privat, så på det viset bidrar happy-happy-metoden till ökad livskvalitet.

Om författaren:
Lars-Johan Åge är ekonomie doktor på Handelshögskolan i Stockholm. Han har arbetat med FBI:s gisslanförhandlare och svenska polisens insatsstyrka. Han har också analyserat mönster hos världens bästa förhandlare inom gisslansituationer, affärer och diplomati. Nu gör han framgångsfaktorerna tillgängliga för en bred publik med boken Happy Happy.

Happy Happy : Fem steg för att komma överens med vem som helst

Happy Happy : Fem steg för att komma överens med vem som helst
Författare
Medverkande
Förlag Volante
GenreManagement
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor210
Vikt440 gr
Utgiven2019-04-11
SABQbab
ISBN 9789188869401
Att samarbeta och hitta en gemensam väg framåt är den största framgångsfaktorn i mänsklighetens historia. Vi kallar det att komma överens, och det är målet med varje förhandling – både i yrkeslivet och privat. I Happy Happy beskriver Handelsforskaren Lars-Johan Åge fem steg som utgör hemligheterna bakom lyckat samarbete – och om vinsterna när alla parter är nöjda.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se