fbpx

Här är vinnarna av Förskolebarnens litteraturpris 2019

Förskolebarnens litteraturpris jury. Foto: ILT Inläsningstjänst

Över 6 000 barn från drygt 300 förskolor har engagerat sig i tävlingen Förskolebarnens litteraturpris. Nu har både en vinnande bok och en vinnande förskola utsetts.

Vinnarna av Förskolebarnens litteraturpris 2019 är faktaboken Minifakta om hajar av Peter Bejder (Nypon förlag, översatt av Tomas Dömstedt) och avdelningen Humlan på Västra Tuvevägens Förskola i Göteborg. Författaren och förskolan belönas med 10 000 kronor var.

Efter att förskolebarn har fått rösta på 30 utvalda böcker stod det klart att Minifakta om hajar av Peter Bejder fick 97 röster, vilket motsvarar 31 procent av rösterna.

– Det är ett pris som jag är väldigt stolt över att få ta emot. Det är ju de verkliga kännarna, nämligen läsarna, som har valt ut boken bland många andra framstående kandidater, säger Peter Bejder, författare till Minifakta om hajar, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Den vinnande förskolan (som skrev den bästa motiveringen) utsågs av en jury bestående av Stina Zethraeus (redaktör/projektledare på Bonnier Carlsen), Pernilla Söderberg (marknadsförare på Alfabeta), Alexandra Blomberg (försäljnings- och marknadsdirektör på ILT Inläsningstjänst), Johanna Ringertz (förläggare på Natur & Kultur), Agneta Edwards (litteraturpedagog) och Johan Anderblad (Sveriges läsambassadör).

Så här lyder barnens motivering: ”Vi vill vara fria som hajar. De är kungar i havet och bestämmer över allting. Vi älskar att titta på dem när de simmar. Vi är inte rädda för dem för de är snälla om vi inte stör dem.”

”Barnens motivering är kraftfull och poetisk med mycket känsla – vi i juryn kunde riktigt höra barnens röster! Gruppen har upplevt boken tillsammans med alla sina sinnen, de har inte bara lärt sig fakta om hajar utan lever sig också in i hur det är att vara en haj som simmar i havet. I motiveringen visar barnen också elegant och konkret utifrån sitt perspektiv hur boken väckt tankar om att visa hänsyn till djuren”, skriver juryn.

Den 16 maj, på förskolans dag, blir det prisutdelning på Västra Tuvevägens Förskola. Då kommer Sveriges läsambassadör Johan Anderblad dela ut priset på 10 000 kronor samt ett bokpaket till förskolan.

– Det känns jättebra att vi kan vinna ett pris. Vi är duktiga och vi kan. Vi är glada, nyfikna barn som älskar böcker, säger barnen på avdelningen Humlan.

Bakom priset står ILT Inläsningstjänst i samarbete med förlagen Alfabeta, Alvina, Berghs, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur, Nypon, Opal och stiftelsen Friends. Förskolebarnens litteraturpris instiftades hösten 2018 och kommer att delas ut årligen.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny