fbpx

Svenska Förläggareföreningen samarbetar med Gärigheter i nytt mentorprogram

Deltagande adepter i mentorprogrammet Fler steg fram, från vänster: Saida Ahmed, Sanaz Sharifi, Nelly Kronstrand, Danait Bekuretsion, Luul Mohamed Ali, Hamda Elmi, Meriam Jamil, Hanna Larsson, Zuzu Rabi och Nasrin Mohamoud. Ej närvarande på bild: Sumaya Okashe och Aisha Jama. Foto: Jasmin Rastegar.

I mentorprogrammet Fler steg fram får unga med en bakgrund som generellt inte representeras inom bokbranschen en ingång till förlagsvärlden.

Under våren kommer är Svenska Förläggareföreningen först ut att ingå i organisationen Gärigheters mentorprogram ”Fler steg fram”. Syftet är att ge adepterna en ingång till bokbranschen och visa vilken bredd av yrkesroller som finns, och samtidigt ge förlagen en möjlighet att hitta nya unga förmågor och arbeta med representation, mångfald och inkludering.

– Vi är väldigt glada och stolta över att vi nu kan sjösätta mentorprogrammet tillsammans med Gärigheter och att så många medarbetare på förlagen har visat sådant stort intresse att delta. Vår förhoppning är att vi ska kunna jobba långsiktigt och utveckla samarbetet under flera år framöver. Och framför allt att en ökad mångfald i branschen ska leda till ökad och breddad läsning, säger Kristina Ahlinder, direktör Svenska Förläggareföreningen.

ANNONS

Elva personer mellan 18 och 26 år har valts ut till adepter inom programmet och parats ihop med varsin mentor på något av Förläggareföreningens medlemsförlag. Adepter och mentorer kommer att träffas en gång i veckan under sex veckors tid. Våren 2019 är Stockholm i fokus, men målet är att utvidga till andra orter i ett senare skede.

– Det är väldigt bra att en branschorganisation som Svenska Förläggareföreningen tar ansvar för hur bokbranschen idag ser ut. Att aktivt välja att arbeta med representation är att erkänna att brister finns. Det är första steget. Vårt mål är att ge alla en chans på lika villkor in i en bransch som ofta är svårnådd, säger Jasmin Rastegar, grundare av Gärigheter.

Gärigheter började som ett DJ-kollektiv och har idag utvecklats till en kreativ plattform som även arbetar aktivt med representation och inkluderingsfrågor i kultur- och mediesektorn.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny