Svenska Förläggareföreningen samarbetar med Gärigheter i nytt mentorprogram

Deltagande adepter i mentorprogrammet Fler steg fram, från vänster: Saida Ahmed, Sanaz Sharifi, Nelly Kronstrand, Danait Bekuretsion, Luul Mohamed Ali, Hamda Elmi, Meriam Jamil, Hanna Larsson, Zuzu Rabi och Nasrin Mohamoud. Ej närvarande på bild: Sumaya Okashe och Aisha Jama. Foto: Jasmin Rastegar.

I mentorprogrammet Fler steg fram får unga med en bakgrund som generellt inte representeras inom bokbranschen en ingång till förlagsvärlden.

Under våren kommer är Svenska Förläggareföreningen först ut att ingå i organisationen Gärigheters mentorprogram ”Fler steg fram”. Syftet är att ge adepterna en ingång till bokbranschen och visa vilken bredd av yrkesroller som finns, och samtidigt ge förlagen en möjlighet att hitta nya unga förmågor och arbeta med representation, mångfald och inkludering.

– Vi är väldigt glada och stolta över att vi nu kan sjösätta mentorprogrammet tillsammans med Gärigheter och att så många medarbetare på förlagen har visat sådant stort intresse att delta. Vår förhoppning är att vi ska kunna jobba långsiktigt och utveckla samarbetet under flera år framöver. Och framför allt att en ökad mångfald i branschen ska leda till ökad och breddad läsning, säger Kristina Ahlinder, direktör Svenska Förläggareföreningen.

Elva personer mellan 18 och 26 år har valts ut till adepter inom programmet och parats ihop med varsin mentor på något av Förläggareföreningens medlemsförlag. Adepter och mentorer kommer att träffas en gång i veckan under sex veckors tid. Våren 2019 är Stockholm i fokus, men målet är att utvidga till andra orter i ett senare skede.

– Det är väldigt bra att en branschorganisation som Svenska Förläggareföreningen tar ansvar för hur bokbranschen idag ser ut. Att aktivt välja att arbeta med representation är att erkänna att brister finns. Det är första steget. Vårt mål är att ge alla en chans på lika villkor in i en bransch som ofta är svårnådd, säger Jasmin Rastegar, grundare av Gärigheter.

Gärigheter började som ett DJ-kollektiv och har idag utvecklats till en kreativ plattform som även arbetar aktivt med representation och inkluderingsfrågor i kultur- och mediesektorn.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL