fbpx

Denna artikel sponsras av författare/förlag

Marianne Hamilton belyser kvinnors villkor i näringslivet i sin managementroman

Marianne Hamilton. Foto: Privat

Marianne Hamilton etablerar en ny genre i sin senaste bok Ladan. Efter många år inom näringslivet låg det henne nära till hands att skriva en managementroman.

Få har så stor erfarenhet av styrelsearbete och näringslivskultur som Marianne Hamilton. Hon har suttit 16 år i Atlas Copcos ledningsgrupp som Senior Vice President och haft styrelseuppdrag hos Meda, Connecta och Alecta, för att bara nämna några. Listan över hennes engagemang inom näringslivet är lång.

Dessutom är hon författare till fem böcker. Hon debuterade 2007 med managementboken Inte bara pengar – så får vi fram mogna chefer, som efterföljdes av Inte bara makt – utan även ansvar och Några råd till min kära dotter som även de berör managementområdet. Som ett sidospår har hon också skrivit boken Ett Gotlandshus vaknar, i samband med att hon renoverade ett gammalt stenhus på Gotland.

– Alla mina fackböcker är fantasifullt formulerade. Jag är nog mer intresserad av innehåll än av form, och jag har inget intresse av att vara konventionell, berättar Marianne Hamilton. Jag skriver för att jag vill påverka. Jag vill få mina läsare att ta till sig min långa erfarenhet av näringslivets villkor. Jag vill hjälpa läsaren att bli en bättre ledare och utvecklare av företag. Vilket management egentligen betyder.

I år har hon dock låtit fantasin föra henne ännu ett steg längre. Boken Ladan är en roman där alla karaktärer och händelser är fabricerade. Romanen har trots det sina rötter i Mariannes egen yrkesbakgrund och erfarenhet, och hon kallar den för en managementroman – kanske den första i sitt slag.

– Jag var med i uppstarten av ett konsortium med fokus på att få kvinnor att stanna kvar och växa i näringslivet. Tyvärr blev det inget av det, så då bestämde jag mig för att skriva en bok om det istället, säger Marianne.

Ladan handlar om tre kvinnor som under några dagar vistas på en gotländsk kalkstensgård för karriärmässig handledning av en fjärde kvinna. Mötet mellan kvinnorna får djupare konsekvenser än de hade kunnat ana.

– Elisabeth är mentorn, hon kanske är mitt alter ego, berättar Marianne. Valentina är en stark person med ledaregenskaper och mycket integritet. Rebecka håller sig inom boxen och är analytiskt lagd. Och Kajsa är siffergranskaren som alltid ställer upp.

Men att beskriva karaktärerna så kortfattat eller att försöka placera in dem i olika personlighetsfack gör dem egentligen inte rättvisa. På samma sätt som vilken människa som helst inte kan beskrivas med några få ord.

– Kvinnorna är olika, men det är inte så att de representerar någon personlighetstyp, det hade blivit för platt. Sättet man pratar idag om olika personligheter är ytligt, människor är mer komplexa än så, slår Marianne fast.

Ladan

Ladan

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-02-28
  • ISBN: 9789188931108

Hon berättar om ett genomgående tema som har följt henne under hela karriären: att få människor att förstå att man själv är ansvarig för sitt eget liv.

– Du kan inte förvänta dig att massa saker ska hända om du inte själv tar tag i det. Du är ytterst ansvarig och när du har förstått det då har du också landat. Då börjar kraften komma från dig själv, då är du inte satt i strukturer. Kraften finns i dig själv, men du måste acceptera att du styr din egen värld.

Om detta och mycket annat kretsar handlingen och budskapet i Ladan. Men även om Marianne har öst ur sin långa erfarenhet inom näringslivet för att bygga upp romanen innehåller den samtidigt mycket som är av allmänt intresse. Många människor kan få sig en tankeställare och ny inspiration genom att följa de fyra kvinnornas utveckling.

– Jag har gjort en upptäckt, i och med att jag skrev Ladan: det ligger för mig att skriva romaner, berättar Marianne. När jag började skriva visste jag inte vad som skulle hända. Men karaktärerna kom till liv och började agera fritt, det var som om mina tangentslag bara följde med. Det var en fascinerande upplevelse.

Till sin hjälp i skrivandet av denna första roman hade hon Gertrud Hellbrand, författare och skrivkurslärare, som Marianne har en hel del gemensamt med och som hon har mycket varmt att säga om.

Hon har fler idéer till managementromaner på lager.

– Nästa roman ska handla om män. Jag har jobbat mycket med män och det vore kul att skriva en bok med manliga karaktärer nu när jag har skrivit om kvinnor. Kanske kommer några av kvinnorna från Ladan tillbaka som biroller, det är nämligen många läsare som undrar hur det gick för dem, säger Marianne.

Om författaren:
Marianne Hamilton har suttit i Atlas Copcos ledning i 16 år med ett globalt ansvar för organisationsutveckling och chefsförsörjning. Hennes första bok Inte bara pengar – så för vi fram mogna chefer kan ses som ett testamente. Atlas Copco köpte in 400 exemplar och spred till alla chefer runt om i världen. Sedan har hon parallellt med styrelseuppdrag fortsatt att skriva. Hennes senaste bok Ladan är en managementroman. Och med den inriktningen kommer hon att fortsätta.

Ladan

Ladan
Författare
Förlag Vulkan
GenreSvenska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor226
Vikt300 gr
Utgiven2019-02-28
SABHc
ISBN 9789188931108
Ladan ger inte bara en spännande inblick i kvinnors villkor i näringslivet – det är också en visionär berättelse. Jag får känslan av att idéerna i den här romanen skulle kunna förändra saker på riktigt. Gertrud Hellbrand, författare Tre kvinnor är mitt uppe i sina professionella karriärer. Under några dygn träffas de på den gotländska kalkstensgården Rume för handledning och förkovran hos mentorn Elisabeth. Men deras möte kommer att innebära mer turbulens än de kunnat ana. För den som stannar upp och betraktar sitt yrkesliv kan också få syn på sig själv, sina personliga relationer och livsval – plötsligt tar livet en ny vändning. Ladan är en berättelse med näringslivet som fond. Författarens gedigna kunskaper om betingelserna i denna värld gör boken till managementlitteratur. Lägg därtill fantasi och inlevelseförmåga, levande miljöer och personporträtt och en överraskande läsupplevelse tar form. Boken utvecklar sig till en roman. En Managementroman. Marianne Hamilton har en fantastisk förmåga att tänka fritt och visionärt utan att någonsin tappa fokus på resultatet. Här skapar hon dessutom en helt ny bokgenre. Ronnie Leten, tidigare VD och koncernchef för Atlas Copco, styrelseordförande i Ericsson Samt Marianne Hamilton-Wikipedia
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se

Stäng meny