ANNONS

Martin Kaunitz och Thomas Olsson startar bokförlaget Kaunitz-Olsson

Martin Kaunitz och Thomas Olsson. Foto: Pressbild/Kaunitz-Olsson

Ett nytt kvalitetsförlag för samhällsengagerad litteratur ser snart dagens ljus. På förlaget Kaunitz-Olsson kommer även Nina Hemmingsson och Eric Ericson att ha redaktionella roller. Den första boken kommer i höst.

Martin Kaunitz och Thomas Olsson startar ett gemensamt förlag efter att ha jobbat i många år på olika små och stora förlag. Bokförlaget Kaunitz-Olsson ska ge ut samhällsengagerad litteratur, både romaner, konstböcker, tecknade serier och olika former av sakprosa.

— Det är en barndomsdröm som går i uppfyllelse, att starta eget bokförlag, säger Martin Kaunitz i ett pressmeddelande. Thomas och jag har samarbetat tidigare och jag känner honom som en oerhört skicklig entreprenör och förläggare, som står för både kvalitet och konstnärlig frihet. Vi ser fram emot att ge oss i kast med nya och gamla utmaningar på allvar och låta våra böcker göra avtryck. Oavsett om det är pappersböcker, ljudböcker eller serieformat. Ett äventyr!

Martin Kaunitz arbetade länge på Albert Bonniers förlag som förläggare. Innan dess kom han från Norstedts. 2018 tvingades han sluta på grund av nedskärningar, och i höstas kom nyheten att han blev agent på Hedlund Agency. Han har också en bakgrund som vice ordförande för Svenska PEN.

ANNONS

Thomas Olsson är författare och serieskapare, och bland annat gjort de egna böckerna Församlingen och Det är inte meningen att man ska vara här. Han har också jobbat som förläggare och redaktör på serieförlaget Kartago (som Bonnierförlagen har sålt till Cobolt).

— Det ska bli kul att få göra det här med Martin, en förläggare som jag samarbetat med i flera projekt under åren, och som med sin erfarenhet inspirerat mig i mitt arbete. Jag har sett hans engagemang i Svenska PEN och imponerats av hans lyhördhet och hårda arbete som förläggare, något som resulterat i Augustpris och andra utmärkelser. Jag tror att våra olika infallsvinklar på förläggeriet kommer att kunna skapa en plattform som står för kreativitet, tradition och nytänk, säger Thomas Olsson i pressmeddelandet.

De blir båda förläggare på det nya förlaget.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Förlagets första titlar släpps hösten 2019. Än så länge finns nio böcker inplanerade och den första blir Nattlampa av Jan Stenmark. Premiärtiteln utkommer den 29 augusti 2019.

Tecknaren och författaren Nina Hemmingsson, även hon med en bakgrund från Kartago, blir också engagerad på Kaunitz-Olsson, likaså Eric Ericson som 2010-2019 drev förlaget Orosdi-Back.

— Jag har saknat att vara i ett sammanhang med intressanta kreatörer, där jag både finns med som upphovsperson och kan jobba redaktionellt, säger Nina Hemmingsson.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL