Boktips: Tio bra nya deckare för påsken 2019

Ladda upp med tio nya deckare i påsk - här är våra bästa tips.

Ta tillvara på din lediga tid och ladda upp med en eller två nya deckare inför påsken. När maten är uppäten och släkten gått hem är det din tid – lästiden, som du längtat efter. Här är Boktuggs tio bästa deckartips inför helgen.

Så det är snart påsk. Du får ett par dagar extra ledigt. Och du vill så klart passa på att sjunka ner i fåtöljen och njuta av en riktigt spännande bok, långt ifrån vardagen. Vad passar då bättre än en deckare eller en thriller?

Vi funderade på det här och satte samman en riktigt bra lista på tio helt färska deckare, som knappt hunnit landa på bokdiskarna runt om i landet.

Nu kan påsken börja – ha en riktigt fin helg, hälsar vi på Boktugg.

Boktips: Tio bra nya deckare för påsken 2019

1. Aish av Jesper Stein

En man hittas torterad till döds i en takvåning i en Amagers prestigefyllda byggnader. Ställföreträdande polischef Axel Steen sätts på fallet, vilket blir hans första sedan han knappt två år tidigare under en undercoverinsats varit en hårsmån från att förlora livet. Axel Steen är märkt av den händelsen. Han har fått fysiska men, hans lilla dotter är skräckslagen för att hennes pappa ska dö och han har tvingats lämna sitt älskade Nørrebro. Varje dag är dessutom en kamp för att inte återfalla i sitt gamla missbruk. Offret visar sig vara en högt uppsatt säkerhetschef i Maersk, tidigare anställd inom den danskaanti-terroristorganisation och på köpet en veritabel kvinnotjusare.

Axel Steens nyinledda utredning väcker större motstånd än någon utredning tidigare. Vem är det som inte vill att fallet ska utredas? Aisha är en grym Köpenhamnsthriller om en man med en enda önskan: rättvisa till offren. Kosta vad det kosta vill.

”Jesper Stein skriver fram ett Köpenhamn, fullt av förändring men ständigt detsamma, där människans villkorgång på gång måste omprövas. Det är hårt, svart och ändå genomströmmat av ettvarmt bultande hjärta.” /Lars Kepler

”Välskrivet, välkomponerat och våldsamt spännande” /Berlingske

”Omöjlig att lägga ifrån sig när man väl kommit igång” /Flensborg Avis

Aisha

Aisha

2. Gangsterns klaga av Ray Celestin

New York, 1947. Privatdetektiven Ida Davis har kallats dit av sin gamle vän Michael Talbot för att undersöka en tvivelaktig dom. En ung man har fått skulden för massmord på ett ungkarlshotell i Harlem och hotas därmed av dödsstraff för ett brott han inte har begått. Men när de tränger djupare in i fallet, inser Ida att morden på ungkarlshotellet är delar av ett större mönster mord som begåtts under lång tid och på fler ställen i landet.

Ida passar också på att återuppta bekantskapen med sin gamle vän Louis Armstrong som är i ett uselt skick. Hans storband har gått i konkurs, han spelar för tomma lokaler och anses allmänt som en föredetting tills en agent får en ljus idé som kan vända karriären uppåt igen.

Samtidigt får maffiafixaren Gabriel Leveson ett uppdrag av maffians högste chef. Han ska spåra och hämta hem en större summa kontanter som lämnats i New York av den nyligen avlidne Las Vegas-grundaren Benny Siegel. I jakten på pengarna färdas Gabriel genom stadens undre värld och blottlägger en konspiration som har förgreningar ända upp i samhällets topp. Idas vägar korsar Gabriels och han tvingas konfrontera demoner ur sitt tidigare liv.

Gangsterns klagan

Gangsterns klagan

  • Förlag: Southside Stories
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-04-15
  • ISBN: 9789188725332

3. Dubbelli av Flynn Berry

Gripande, intensiv uppföljare av författaren till prisade spänningsromanen Sargad

Claire är en hårt arbetande läkare som lever ett stillsamt liv i London. Hon är också dotter till en av Englands mest ökända misstänkta brottslingar, fast det är hon noga med att dölja.

För nästan trettio år sedan bröt sig någon in i huset där Claire och hennes familj bodde. Barnflickan hittades brutalt mördad och Claires mamma var svårt skadad. Senare hittades Claires pappas bil övergiven med blodfläckar på sätet, men ingen har sett honom sedan dess.

När polisen nu meddelar att hennes pappa har synts till rämnar Claires uppbyggda fasad. Hon vet inte om hon är dotter till en mördare eller till en oskyldig man, men hon är beredd att offra allt för att få reda på sanningen.

Flynn Berry är en amerikansk författare som gjort stor internationell succé med sin debutroman Sargad. Boken tilldelades bland annat en Edgar Award för Bästa debutroman samt till Svenska Deckarakademins pris för bästa översatta kriminalroman.

Dubbelliv

Dubbelliv

4. Varje steg du tar av Lisa Jewell

Du återvänder hem efter fyra års arbete utomlands med en ny make som sällskap. Ni letar efter ett ställe att bo på, men tills vidare får din storebrors extrarum duga. Och så möter du plötsligt en av dina nya grannar.

Han är rektor på den lokala högstadieskolan och dubbelt så gammal som du. Och han är oerhört snygg. Snart börjar du spionera på honom, och det som först var en harmlös förälskelse blir till ren besatthet.

Men det du inte vet är att någon håller ögonen på dig också.

Familjehemligheter, passion och ett oförklarligt mord blandas samman till oemotståndlig spänningsläsning i Lisa Jewells senaste thriller. Hennes två senaste romaner Jag fann dig och Och sen var hon borta har sammanlagt sålt i närmare 50 000 exemplar i Sverige.

Varje steg du tar

Varje steg du tar

  • Förlag: Printz Publishing
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-04-16
  • ISBN: 9789177711490

5. Förrädaren av Gabriella Ullberg Westin

Ett mord på en rastplats utanför Hudiksvall blir upptakten till Johan Rokkas svåraste och mest personliga utredning hittills.

Viktor Berger har bara ett år kvar till frigivning från Hall. Ett nytt liv tillsammans med flickvännen Mira finns äntligen inom räckhåll. Men tillvaron rasar när han blir utsatt för utpressning, och Mira, som inte vet något om den, kan bara handfallen se på när han sätter hela deras framtid på spel.

Kriminalinspektör Johan Rokka förstår snart att mordet på rastplatsen har kopplingar till Stockholms undre värld, den värld han en gång lämnade. Rokka kallas till huvudstaden för att bistå polisen i utredningen, och det blir hans tuffaste och mest personliga fall hittills. För den här mördaren glömmer aldrig en oförrätt, och tar till alla medel för att röja sina fiender ur vägen.

Förrädaren är den femte fristående boken i Gabriella Ullberg Westins hyllade serie om kriminalinspektör Johan Rokka och Morden i Hudiksvall.

6. 120, rue de la Gare av Léo Malet

Hösten 1941. Den franske privatdetektiven Nestor Burma har hamnat i tysk krigsfångenskap. Där möter han en gåtfull man som har förlorat minnet. Strax före sin död i sjukstugan upplever mannen ett kort ögonblick av klarhet och nämner en adress: 120, rue de la Gare. Några veckor senare hör Nestor Burma samma adress uttalas av en annan döende man efter ett skottdrama på tågstationen i Lyon…

Förutom en snillrik kriminalhistoria är romanen en resa tillbaka i tiden till vardagen i Frankrike under tysk ockupation: ransoneringar, syntetisk likör, billiga cigaretter, mörkläggning, utegångsförbud och poliskontroller. Den lika geniale som odräglige Nestor Burma är chef för detektivbyrån Fiat Lux i Paris och rör sig som fisken i vattnet både i societeten och de skumma miljöer där man möter inbrottstjuvar, mördare och brottslingar av alla de slag. Denna noirdeckare blev genast stilbildande när den utkom 1943 och är den första kriminalromanen om Nestor Burma i svensk översättning.

Léo Malet (1909-96) räknades till en av Frankrikes främsta deckarförfattare och personifierade begreppet »noir«, ändå är hans namn så gott som okänt i Sverige. Efter ett förflutet som anarkist i Paris på 1920-talet, chansonnier och surrealist debuterade han 1943 med 120, rue de la Gare, som genast gjorde stor succé.

120, rue de la Gare

120, rue de la Gare

  • Förlag: Ersatz
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-04-11
  • ISBN: 9789187891793

7. Arctic Express : Den stora mörkläggningen av Lars Pettersson

När Caitlin O Conners nås av dödsbudet om sin far, f.d. pilot i engelska flygvapnet, måste hon resa till Kigali för att identifiera den döde. En färd som leder rakt in i ett iskallt skandinaviskt midnattsmörker och till en sanning som hon inte anade och som varken politiker eller militär vill kännas vid.

Arctic Express är en spänningsroman som bygger på en verklig militär mörkläggning av omständigheterna kring det passagerarplan som kraschade i norska Barents hav på 80-talet och dödade alla ombord. Det är den fjärde fristående boken i serien om Anna Magnusson.

Lars Pettersson är författare och filmare. Hans debutroman Kautokeino, en blodig kniv belönades med Svenska Deckarakademins debutantpris 2012.

8. Staden av Camilla Sten

”En rysare som höll mig i ett fast grepp från första till sista sidan.” Camilla Grebe

”Det här är en riktigt bra svensk skräckroman […] Helt enkelt briljant skrivet!” BTJ

”Dåtid och nutid sys ihop till fulländning i denna lysande rysare.” Femina

Det har gått sextio år sedan hela befolkningen i den lilla gruvstaden Silvertjärn försvann. Niohundra människor spårlöst borta. Ingen vet hur det gick till. Kan stadens fanatiska väckelserörelse ha spelat en roll i försvinnandet?

Alice är en dokumentärfilmare som en gång för alla vill ta reda på sanningen. Hon och hennes team ska tillbringa fem dagar i den övergivna staden och samla in material till filmen. Men så fort de anländer börjar de höra underliga ljud och se oförklarliga saker. Snart måste de fråga sig om det förflutna verkligen är förflutet, eller om staden kommer att sluka dem också.

Staden är en klaustrofobisk nagelbitare om en ondska som inte borde finnas och en gåta som kanske aldrig borde lösas.

Staden

Staden

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-04-03
  • ISBN: 9789113087061

9. Pojken som försvann av Cecilia Sahlström

Året är 1998 och en tvåårig pojke i försvinner spårlöst från en förskola i Lund. Trots polisens ansträngningar, och till moderns stora förtvivlan, förblir fallet olöst.

Tjugo år senare får kommissarie Sara Vallén vid polisen i Lund in ett tips som tycks vara kopplat till den försvunne pojken. Samtidigt utsätts Saras döttrar Klara och Bella för trakasserier av en grupp unga män med nazistsympatier. Orsaken är att döttrarna startat en studentförening som stöder ensamkommande ungdomar i deras skolarbete. En av dessa ungdomar, Reza, hittas död i Höje å med ett hakkors inristat i pannan. Det inleds en omfattande jakt på mördaren samtidigt som Sara Vallén och kollegan Torsten Venngren följer upp de nya tipsen om den försvunne pojken från 1998.

Cecilia Sahlström har skrivit en skrämmande aktuell roman med starka kopplingar till dagens samhällsklimat och unga människors utsatthet. Ännu en gång är temat den unga människans utsatthet i en värld där de vuxna sviker.

Pojken som försvann

Pojken som försvann

  • Förlag: Bokfabriken
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-04-02
  • ISBN: 9789178350131

10. En underbar död av Emma Ångström

Julia lever det perfekta livet tillsammans med sin man Henrik och deras tre barn. Henrik är allt hon någonsin drömt om: stilig, omtänksam och en underbar far.

Men en morgon när Julia vaknar upptäcker hon att Henrik är borta. Hon letar desperat, och vägrar ge upp trots att polisens utredning inte ger något resultat.

Under sitt sökande upptäcker Julia saker hos Henrik som hon inte kände till. Vem är det egentligen hon har varit gift med? Långsamt börjar bilden av en annan Henrik växa fram. Samtidigt som hon inser att både hon och barnen svävar i stor fara.

En underbar död är en psykologisk thriller som får dig att fundera över vad som kan dölja sig utanför fönstret i mörkret, men också om du verkligen känner dina nära och kära så bra som du tror.

En underbar död

En underbar död

  • Förlag: Piratförlaget
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-04-01
  • ISBN: 9789164206152

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL