fbpx

Rabén & Sjögren släpper två nya bilderböcker av Astrid Lindgren

Astrid Lindgren. Foto: Roine Karlsson

En älskad godnattvisa och ett kapitel ur Vi på Saltkråkan får nytt liv i bilderboksform. De båda Astrid Lindgren-böckerna släpps i vår.

Under våren kommer två texter av Astrid Lindgren ut i ny kostym på Rabén & Sjögren: Alla ska sova (släpps den 30 april) och Ett litet djur åt Pelle (släpps den 10 juni).

Alla ska sova beskrivs som en sagolik vaggvisa där läsaren får följa med på en magisk promenad i den svenska sommarkvällen. Texten skrevs av Astrid Lindgren i mitten av 1980-talet och tonsattes av Georg Riedel. Visan framfördes i filmen Alla vi barn i Bullerbyn (1986).

ANNONS

Den kommande boken är illustrerad av Marit Törnqvist, som hörde sången på Astrid Lindgrens begravning 2002 och bestämde sig för att göra en bilderbok baserad på texten.

– När man förväntar sig i en vaggvisa att zooma in på barnet, göra världen liten, väljer Astrid att göra motsatsen. Hon zoomar ut och visar barnen allt, det är hennes berättarperspektiv som stämmer så fint med mitt eget, säger Marit Törnqvist i en nyhetsartikel på Rabén & Sjögrens hemsida.

Marit Törnqvist (1964) är en välkänd illustratör som också har skrivit egna bilderböcker, som Liten berättelse om kärlek (1995), Blåsa såpbubblor i Burundi (2007), Flickan som försvann (2014), Fabians fest (2016) och Den lyckliga ön (2018). Hon har tidigare illustrerat flera av Astrid Lindgrens berättelser: När Bäckhultarn for till stan, När Adam Engelbrekt blev tvärarg, I Skymningslandet och Sunnanäng. Marit Törnqvist är sedan länge bosatt i Nederländerna.

ANNONS
Alla ska sova

Alla ska sova

  • Förlag: Rabén & Sjögren
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-04-30
  • ISBN: 9789129712827

Ett litet djur åt Pelle är illustrerad av Maria Nilsson Thore. Det är den första bilderboken om Saltkråkan, och boken är baserad på ett kapitel ur boken Vi på Saltkråkan (som i sin tur är baserad på tv-serien med samma namn från 1964).

– Det var noll tvekan, det är ju Astrid Lindgren! Jag fick dessutom fria händer att skissa karaktärerna. I originalmanus står inget om hur barnen ska se ut, så jag började faktiskt med att göra Tjorven blond och smal. Sedan, under arbetets gång, blev hon ändå lite mer mörkhårig och rund, säger Maria Nilsson Thore i Rabén & Sjögrens artikel.

Maria Nilsson Thore (1975) är utbildad på Konstfack och har illustrerat en mängd barnböcker, däribland titlar av Lotta Olsson, Kerstin Lundberg Hahn och Johan Unenge. Hon har även skrivit egna bilderböcker, bland annat serien om Alla tre och Vem ser Dim? och Nalleböckerna tillsammans med sin syster Annika Thore.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Saltkråkan: Ett litet djur åt Pelle

Saltkråkan: Ett litet djur åt Pelle

  • Förlag: Rabén & Sjögren
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-06-10
  • ISBN: 9789129711141

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.