fbpx

Rabén & Sjögren släpper två nya bilderböcker av Astrid Lindgren

Astrid Lindgren. Foto: Roine Karlsson

En älskad godnattvisa och ett kapitel ur Vi på Saltkråkan får nytt liv i bilderboksform. De båda Astrid Lindgren-böckerna släpps i vår.

Under våren kommer två texter av Astrid Lindgren ut i ny kostym på Rabén & Sjögren: Alla ska sova (släpps den 30 april) och Ett litet djur åt Pelle (släpps den 10 juni).

Alla ska sova beskrivs som en sagolik vaggvisa där läsaren får följa med på en magisk promenad i den svenska sommarkvällen. Texten skrevs av Astrid Lindgren i mitten av 1980-talet och tonsattes av Georg Riedel. Visan framfördes i filmen Alla vi barn i Bullerbyn (1986).

ANNONS

Den kommande boken är illustrerad av Marit Törnqvist, som hörde sången på Astrid Lindgrens begravning 2002 och bestämde sig för att göra en bilderbok baserad på texten.

– När man förväntar sig i en vaggvisa att zooma in på barnet, göra världen liten, väljer Astrid att göra motsatsen. Hon zoomar ut och visar barnen allt, det är hennes berättarperspektiv som stämmer så fint med mitt eget, säger Marit Törnqvist i en nyhetsartikel på Rabén & Sjögrens hemsida.

Marit Törnqvist (1964) är en välkänd illustratör som också har skrivit egna bilderböcker, som Liten berättelse om kärlek (1995), Blåsa såpbubblor i Burundi (2007), Flickan som försvann (2014), Fabians fest (2016) och Den lyckliga ön (2018). Hon har tidigare illustrerat flera av Astrid Lindgrens berättelser: När Bäckhultarn for till stan, När Adam Engelbrekt blev tvärarg, I Skymningslandet och Sunnanäng. Marit Törnqvist är sedan länge bosatt i Nederländerna.

Alla ska sova

Alla ska sova

  • Förlag: Rabén & Sjögren
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-04-30
  • ISBN: 9789129712827

Ett litet djur åt Pelle är illustrerad av Maria Nilsson Thore. Det är den första bilderboken om Saltkråkan, och boken är baserad på ett kapitel ur boken Vi på Saltkråkan (som i sin tur är baserad på tv-serien med samma namn från 1964).

– Det var noll tvekan, det är ju Astrid Lindgren! Jag fick dessutom fria händer att skissa karaktärerna. I originalmanus står inget om hur barnen ska se ut, så jag började faktiskt med att göra Tjorven blond och smal. Sedan, under arbetets gång, blev hon ändå lite mer mörkhårig och rund, säger Maria Nilsson Thore i Rabén & Sjögrens artikel.

Maria Nilsson Thore (1975) är utbildad på Konstfack och har illustrerat en mängd barnböcker, däribland titlar av Lotta Olsson, Kerstin Lundberg Hahn och Johan Unenge. Hon har även skrivit egna bilderböcker, bland annat serien om Alla tre och Vem ser Dim? och Nalleböckerna tillsammans med sin syster Annika Thore.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny