Söndagstuggare: Stina Nilsson Bassell om ljud som ger böcker nytt liv

Författaren Stina Nilsson Bassell. Foto: Holger Thell.

Ljudboken ger boken nytt liv, menar Stina Nilsson Bassell som nu fått se fyra av sina böcker bli ljudbok efter nio, åtta, och sex år. Här skriver hon om vad som lockar med ljudboksformatet.

”Jag har drömt om ljudboken sedan debuten”

Text: Stina Nilsson Bassell

Jag är författare till tio utgivna böcker. 2010 kom debuten Sagan om smått och gott – och om trollen, häxan och spöket som nu i dagarna är utgiven som ljudbok av Swann Audio. Likaså mina romaner från 2011 och 2013.

Jag tog kontakt med Swann Audio och skickade dem mina böcker som inte var utgivna som ljudbok. Det vill säga nio stycken. Efter en evighet, kändes det som, sa de att de kunde tänka sig att ta fyra. Två romaner och de två sagoböckerna. Det kändes som om jag satte något i halsen, eller om det var i tån? Jag var överlycklig. Kunde man tro på detta? Ja, det var verklighet. En sådan som överträffar dikten.

Jag hade drömt om ljudboken ända sedan debuten 2010. Word Audio Publishing gjorde verklighet av den drömmen med den historiska romanen I mjölnarens spår 2016 (jag tog själv kontakt med dem, för man får inget serverat på ett silverfat inte). Men de andra förblev en dröm tills nu. Varför i hela fridens är det så viktigt? tänker ni, det viktiga är väl boken? Jo, visst är det speciellt och stort att hålla boken i sin hand. Den som man har arbetat med i två år. Men det är något speciellt att bredda sig och tänja på en bok.

Om man därtill har en fantastisk berättarröst som drar en med till just de platser som det handlar om i boken, ja då är man ”hemma”. Man har tagit sig loss från det skrivna ordet och följer med i berättelsen genom en bra röst. Det är något helt annat än det skrivna ordet, men också en mycket trevlig ingrediens som smakar gott. Man får inte heller sticka under stol med att ljudboken har betydelse för att nå ut till fler läsare. Något som vi författare jobbar hårt med.

Jag vill också lägga till att på grund av sviter från mina hjärnblödningar har jag det tufft med nacken och lyssnar bara på böcker och där har jag fått en kritisk ådra för vad som är en bra och dålig berättarröst. Och givetvis har jag velat ha mina böcker i det format som jag själv i huvudsak använder för att få mig en resa genom tider och länder.

Om jag saknar pappersböcker? Jo, visst är pappersböcker alltid pappersböcker. Med sidor och meningar och ord. Det här med att gå tillbaka till en sida blir ett merpyssel med ljudboken. Men jag gillar det här med att flyta med som en stark havsbris. På något sätt är jag väl van att få tänka om i andra banor, och i det här fallet älskar jag de nya banorna.

Det är bara de senaste tio åren som ljudboken har varit min följeslagare. Som cykeln som fått stå efter hjärnblödningen och ersatts av rollatorn. Det var 28 år sedan, och jag var 28 år. Så det är väl någon slags jubileum i år …

”Jag lever i skuggan av mitt gamla liv, men ändå är det solsken.”

Nio år senare händer det: Då är Sagan om smått och gott – och om trollen, häxan och spöket, ute som ljudbok. Sagan är från 2010, min debutbok, ursprungligen med Marika Lifs fina teckningar, nu med bara mina ord och en bra uppläsare, Amelie Tinnadotter Norrby.

Gissa om jag blev superglad och superstolt och superlycklig!

Hjälp, tänkte jag sedan, klarar sig sagan utan illustrationer?

Jo, jag känner ingen oro för det. Det är snarare tvärtom. Just att det blir liv i sagan igen, och på ett helt annat sätt, gjorde mig vansinnigt förväntansfull och ivrig. Som att vänta på en julklapp. Bilden av sagan liksom utökas, blir dubbelt så stor i sitt omfång. För att sedan också innehålla något nytt. Det blir fräscht, och med en stolt säkerhet banar de vägen för ”nya” öron.

”Det är härligt att ge sig in i sagornas värld. Där kan man styra och ställa med figurer som kan uträtta precis vad som helst. Min hjärna går på högvarv när jag är igång.”

Så skrev jag när sagan just hade blivit till, och det spritter i min kropp när jag återigen får träffa Singolf och Lefskis. Jag hade glömt bort dem i mitt skrivande om Elsa, Emma, och Tanja. Kvinnornas kamp hade fått mig djupare in i romanens värld. Därför blev jag så glad att romanerna också fick liv igen genom att på nytt ”återse” dem i ljudboken. De får en chans till när uppläsaren Ann Katrin Andreasson fångar den känsla som jag tycker att böckerna har. Den som jag nästan hade glömt, men som det i mig riktigt spratt till av att höra de nästan bortglömda gestalterna och deras liv.

Andetag från 2011 var min debutroman och kom ut som ljudbok i år. Även Eko av natt från 2013 blev ljudbok i samma veva. Man undrar: Är jag glad eller är jag glad? Jo, överglad att sagan nummer ett, som är nio år (inget nyfött barn längre), och saga nummer två, romanerna som är sex och åtta år gamla, har getts ut som ljudbok nu år 2019. Först ”bara” som ljudfil, men sedan även som MP3-skiva och CD-bok. Det är stort, större än störst.

Stolt! Glad! Lycklig!

Sagoboken Sagan om häxan Märta – och om trollen och spöket från 2013 kommer snart ut som ljudbok, också den på Swann Audio. Äntligen får jag samma illustratör till de bägge sagoböckerna så man ser att det handlar om samma troll, spöke, och häxa. I pappersböckerna är det olika illustratörer, men ljudbokens omslag ståtar förnämligt med samma illustratör. Här får man skapa sig bilder och får sina egna troll, spöke, och häxa. Utvecklar fantasin. Tillbaka till våra gamla rötter. Med eldens sprakande och vindens tjut utanför fönstret, och där sitter hon med vårtan på näsan, kutryggig och berättar en ”sann” historia. Ögonen smalnar och katten hoppar upp i knäet i ren förskräckelse. Ridån går upp och skådespelet kan börja.

Om gästbloggaren
Stina Nilsson Bassell
har skrivit fyra romaner varav den senaste Spegeln i rummet utanför (Tallbergs Förlag) krävde en hel del research för den utspelar sig delvis år 1673. I mjölnarens spår är en helt historisk roman, så hon rör sig gärna bakåt i tiden. Stina Nilsson Bassell brinner för att berätta om orättvisor och att ge en röst till de som behöver. Kvinnan är i centrum i hennes romaner. Stina är medlem i Sveriges Författarförbund och har fått stipendium både från dem och Region Östergötland (Honnörsstipendium 2015). Du kan läsa mer på hennes författarsida.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL