fbpx

Kokboksförfattare från varsin sida av jordklotet möts vid Gourmand World Summit

Anders Oskal, Edouard Cointreau, Pelle Agorelius och Robert Oliver på Gourmand World Summit 2019. Foto: Gourmand Awards

Representanter för matkulturer från Arktis och Stillahavsöarna möts vid Gourmand World Summit för att diskutera mat, klimatförändringar och kokböcker.

”Kokboksförfattare och förläggare är matkulturens fredliga kämpar, de har en nyckelroll för mänsklighetens framtid”, skriver representanter för Gourmand World Summit i en skrivelse de kallar för The Gourmand Initiative – ett slags upprop för att belysa matkulturers förhållande till klimatförändringarna.

Över 2 000 kokböcker från 170 länder ställs ut under evenemanget Gourmand World Summit vid UNESCOs högkvarter 20–22 mars i Paris. För att uppmärksamma matkulturers betydelse för klimatet sammanförs för första gången kokboksförfattare från Arktis och Stillahavsöarna.

ANNONS

– Arktis och Stillhavsöarnas befolkning lider av samma kulturella svårigheter. De har upplevt hundratals år av hållbar stabilitet och balans i sina civilisationer. Idag har klimatförändringar och brutala skiften i deras matvanor blivit märkbara hot för deras överlevnad, säger Edouard Cointreau, president för Gourmand Awards, i ett pressmeddelande.

Ett möte arrangerades mellan författarna till två mycket olika, men ändå snarlika, kokböcker som båda har tilldelats utmärkelsen Best in the World alla kategorier vid Gourmand World Cookbook Awards: samen Anders Oskal (som har skrivit kokboken EALLU tillsammans med 50 urfolksungdomar från 14 olika etniska grupper) i sällskap med ett antal renskötare från Arktis, och den nyzeeländska kocken Robert Oliver (som bland annat står bakom kokboken Me’a Kai).

– Våra problem och perspektiv är desamma. Mina erfarenheter från Västindien inspirerade mig att börja jobba med Stillahavsöarna. Jag är väldigt glad över att kunna dela tio års bedrifter med ”matkrigarna” vid Pacific Island Food Revolution med människor från Arktis, säger Robert Oliver.

ANNONS

Stillahavsöarna och Arktis är de områden som är mest utsatta och sårbara för klimatförändringar, skriver Gourmand Awards. Att uppmärksamma de ursprungliga matkulturerna från dessa regioner är ett sätt att ta tillvara på den lycka, det välmående och den mångfald som uppstår i samband med matlagning. Mötet är inledningen på en ”North-South Cuisine Alliance”.

Följande 12 punkter presenteras även under rubriken The Gourmand Initiative:

Fred och mat för alltid

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

1. Världens matkulturer är baserade på kunskap som överförts från generation till generation. Världens matkulturer är jämlikt viktiga.

2. Matkulturen är en av civilisationens grunder och den är därför en av de starkast definierade delarna av människors identitet.

3. Matkultur är själva kärnan i hållbarhet.

4. Klimatförändringar påverkar matkulturer i grunden och kommer därför att förändra människan.

5. Mat är numera en fullt integrerad del av världsekonomin.

6. Klimatförändringar och globalisering påverkar vad vi i framtiden kommer att äta.

7. Omvälvningar i matkulturer skapar globala hälsoproblem.

8. Att utbilda unga om mat är grundläggande för framtiden. Historisk kunskap bär nycklarna till framtiden.

9. Hållbar utveckling bygger på lokala resurser.

10. För att utveckla våra samhällen måste vi bygga på vår egen kunskap.

11. Kokboksförfattare och förläggare är matkulturens fredliga kämpar, de har en nyckelroll för mänsklighetens framtid.

12. Vitalisering av traditionell matkultur bidrar till att utveckla världens matförsörjning och ökad hållbarhet.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.