fbpx

Stellar förlag blir nytt imprint på Idus för romaner och deckare

Ulrika Slottner, förläggare och VD för Idus förlag.

Idus förlag i Lerum har en stor utgivning av barnböcker. Nu breddar de utgivningen med romaner och deckare för vuxna genom att starta imprintet Stellar förlag.

– Fokuset kommer att vara en utgivning av nya böcker av redan etablerade författare, där vi som förlag har möjlighet att ta en större risk och erbjuda författarna mer service eftersom vi vet att de redan har en etablerad läsekrets, säger Ulrika Slottner, förläggare och VD på Idus.

Idus förlag i Lerum startade 2011 och har vuxit snabbt. Det är idag ett av Sveriges större barnboksförlag sett till utgivningsvolymen. Under 2018 släpptes 100 titlar på Idus. Nu breddar de alltså sin utgivning och startar Stellar förlag med fokus på romaner och deckare för vuxna.

Det nya imprintförlaget Stellar blir Idus tredje förlagsdel. Tidigare har förlagets utgivning av romaner och deckare legat helt på hybridförlaget Visto, där författarna själva gör en större ekonomisk investering och i gengäld får merparten av vinsten. Ulrika Slottner beskriver Visto förlag som ett viktigt instegsförlag, där många författare idag får möjlighet att ge ut sina första böcker.

ANNONS

– Visto förlag kommer fortsätta att vara en lika viktig del av Idus verksamhet som tidigare, men Stellar förlag är tänkt att ta vid där Visto slutar.

Är Stellar ett svar på att ni idag tappar vissa författare till andra förlag när de ger ut sin andra eller tredje bok?
– Vi blir otroligt stolta varje gång en Vistoförfattare går vidare i sin författarkarriär. Visto är ett hybridförlag vars mål är att ge mindre erfarna författare vingar. Vingar för att flyga självständigt, etablera sitt författarskap och så småningom bli antagna av traditionella förlag. För varje författare som blir antagen av ett traditionellt förlag har vi lyckats, säger Ulrika Slottner till Boktugg.

Eftersom Visto är ett alternativ där en större del av vinsten tillfaller författaren är det också ett populärt alternativ för redan etablerade författare med stora egna försäljningskanaler och som endast önskar hjälp med utgivning och distribution, menar hon.

– Det är roligt att se att antalet författare som vill få chans att pröva sina vingar med vår hjälp är fortsatt stort, och Visto dubblade nästan sin utgivning till 58 titlar under förra året.

Att starta Stellar är ett naturligt nästa steg som innebär att Idus kan erbjuda en komplett utgivning både för debutanter och redan etablerade författare inom ett flertal genrer.

– Stellar är ett traditionellt förlag och är tänkt att tillgodose den stora efterfrågan på utgivning som uppstått i kölvattnet av Idus starka varumärke. Utgivningen kommer vara fokuserad på deckare och romaner av redan etablerade författare, som vi tidigare tyvärr fått tacka nej till. Med Stellar kan vi på ett bra sätt komplettera Visto men också Idus, som i första hand ger ut barnböcker, biografier och böcker inom mat och hälsa, säger Ulrika Slottner.

Manusen till Stellar förlags första böcker är redan under bearbetning hos redaktör och grafiker. Det första antagna manuset är en thriller av författaren Jan-Erik Ullström.

ANNONS

– Han har redan tidigare gett ut sex böcker tillsammans med Idus förlag och samarbetet har fungerat bra. Det ligger även en feelgoodroman i pipelinen och fler titlar är redan på ingång. De två första böckerna kommer att släppas under våren och blir den perfekta semesterläsningen.

Hur många böcker siktar ni på att ge ut per år via Stellar förlag?
– Hur många titlar som kommer att utgöra Stellars utgivning återstår att se, det beror helt på vilka manus vi får in. Hittills har Stellar fått ett varmt mottagande av författare och vi har idag sex titlar klara.

Fokus på romaner och deckare – är tanken att gå vidare och göra något även på vuxen-fackbokssidan längre fram?
– I dagsläget har vi viss fackboksutgivning inom mat och hälsa på Idus, där det bland annat kommer en bok om svenska viner senare i vår. Vi får se vad framtiden för med sig, men i dagsläget är vår främsta prioritet att utveckla de tre förlagsdelar vi redan har till sin fulla potential.

Idus förlag AB omsatte 8,2 Mkr 2017 och gick med vinst – hur gick det 2018?
– Idus förlag AB har fortsatt sin starka ekonomiska utveckling under 2018 och omsättningsökningen beräknas hamna på 20 procent. Därtill ökade resultatet med 28 procent. Bokslutet släpps inom kort.

Hur kommer det sig att ni har valt namnet Stellar?
– Vår ambition med alla våra förlagsdelar har från början varit att tända stjärnögon. Både hos oss, författarna och läsarna. Med namnet Stellar, som alluderar till stjärna, vill vi fånga känslan vi får när vi ska börja arbeta med ett nytt manus. Vår nya förlagsdel kommer precis som de tidigare hjälpa författarna att sikta mot stjärnorna och läsarna att hitta nya favoritböcker.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny