Tre böcker kvar som kan vinna Selmapriset 2019. Bakgrundsfoto: Pixabay.

Här är de tre författare som kan vinna Selmapriset 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nu har Selmapriset-juryn gallrat fram tre favoriter från den långa nomineringslistan. Fredrik Westin, Arne Wickander och Päivi Karabetian är de tre författare som kan vinna Selmapriset 2019.

Boktugg har redan berättat om den första nomineringsrundan och vilka författare som fanns med på ”long list” med tio författare som kunde vinna Selmapriset 2019. Den 4 april kommer vinnaren att presenteras och det är nu klart att det blir en av dessa tre författare som belönas för böcker utgivna 2018:

Fredrik Westin – Själamarker
Juryn: ”Med fötterna i myllan och blicken mot stjärnorna lotsar Fredrik läsaren tryggt över alla gränser och tillbaka igen ‒ en mogen diktsamling för den mogne läsaren. Allt är rogivande vackert och med ett stänk av nostalgi lyfter dikterna till en nivå utöver det vanliga.”
– Det känns stort och viktigt att vara en av de tre som har möjligheten att vinna Selmapriset 2019, jag har fram till nu inte sett mig själv som en person som skriver ”riktiga” böcker och därför inte heller har förtjänat epiteten författare eller poet, säger Fredrik.
– Det har verkligen gett mig en knuff i rätt riktning och har stimulerat mig att skriva vidare på min fjärde diktsamling som går under arbetsnamnet Ömtåligheter. Förutom den diktsamling som jag skriver på så är jag också som vanligt inblandad i ett antal musikproduktioner där jag står för texterna, samtidigt så ligger det en skönlitterär bok och pyr i bakhuvudet, något som jag kan gå vidare med nu när jag kanske börjar förstå att det jag skriver gör skillnad för ett antal människor.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Arne Wickander – Den tredje punkarn
Juryn: ”Medryckande och med en unik och uppfriskande berättarröst följer läsaren storyn om en grupp unga punkare och den spontana vansinnesfärd en av dem ger sig ut på efter en vadslagning.”
– Den tredje punkarn är min debutroman. När jag började skriva var jag inte säker på att få ihop mer än typ 50 sidor. Men det blev en hel roman. Som nu är nominerad till topp 3 till Selmapriset. Det känns helt fantastiskt. Inte bara för min skull, utan framför allt för dom gamla vänner jag beskriver i boken. Bollmoras första punkare ‒ människor som följde sina impulser utan en sekunds betänketid, säger Arne.
– Jag skriver nu på en uppföljare. Dom som överlevde första boken fyller tjugo och förväntas bli vuxna. Passa in eller hoppa av, det är frågan.

Päivi Karabetian – Hallelujabröderna
Juryn: ”Med ett mörkt men ändå humoristiskt tonfall berättar Karabetian om de kriminella bröderna Karlsson som under en rånturné startar sekten ’Hallelujabröder’ för att tvätta pengar. En roman med många underfundiga formuleringar, oväntade tvister men också ett stort djup som leder till eftertanke.”
– Jag har fortfarande inte kommit över chocken att Hallelujabröderna har blivit nominerad till Selmapriset. Det är julafton i mitt hjärta. Jag hoppas att jag med nomineringen väcker intresse för genren magisk realism, även om Hallelujabröderna också är en skröna om en fejksekt, säger Päivi.
– Just nu håller jag på att mejsla fram handlingen till en roman som utspelar sig i apoteksvärlden. 2010, när apoteksmarknaden avreglerades, blir ett litet apotek i fiktiva Sveglösa uppköpt av René Hamaldi som tjänat ihop sina pengar på sliskiga nattklubbar. Min förhoppning är att det blir en hysteriskt rolig roman om allt som kan gå snett i ett apotek när man låter pengarna styra över förnuftet.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …