fbpx

Svenska Akademiens hundraåriga hyresavtal rivs upp

Stockholms stad har beslutat att inleda en förhandling med Svenska Akademien om det över hundra år gamla hyresavtal som kostar kommunen flera miljoner kronor per år. Arkivbild: Jonas Ekströmer/TT.

Svenska Akademiens kostsamma hyresavtal ska omförhandlas, meddelar Stockholms stad. ”Det här är ett förlegat och föråldrat avtal”, säger fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Sedan 1914 hyr Svenska Akademien över 2 000 kvadratmeter i Börshuset i Stockholm utan att betala någon hyra. Den står i stället stadens skattebetalare för.

Nu har fastighetskontoret fått i uppdrag att påbörja en förhandling om hyresavtalet med Svenska Akademien.

– Vi ska inte subventionera hyresgäster på det här sättet, det här är det mest förmånliga avtalet som någon har med Stockholms stad, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm, till TT.

ANNONS

Enligt fastighetskontorets beräkningar går kommunen miste om sex miljoner kronor i hyresintäkter varje år. Utöver det står staden för drift och underhåll av lokalerna, som i snitt kostar en och en halv miljon kronor årligen, säger Dennis Wedin.

– Ur ett skattebetalarperspektiv så kan jag absolut tycka att det är rimligt att de ska börja betala marknadshyra. Sedan så respekterar jag att det här blir en förhandlingsfråga och att parterna rimligen har olika utgångspunkter.

Frågan har lyfts tidigare, bland annat av Socialdemokraterna i fastighetsnämnden som i april förra året gick ut med att de ville häva hyresavtalet.

Enligt Dennis Wedin är förhandlingen ett steg i rätt riktning, även för den länge så krisdrabbade Akademien.

– Jag noterar de steg för modernisering som Svenska Akademien tar just nu, och det här skulle ju kunna vara en del av det. Jag hoppas att det här ska bli snabba förhandlingar, säger han.

Text: Felicia Nordlund/TT
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny