fbpx

Svenska Akademiens hundraåriga hyresavtal rivs upp

Stockholms stad har beslutat att inleda en förhandling med Svenska Akademien om det över hundra år gamla hyresavtal som kostar kommunen flera miljoner kronor per år. Arkivbild: Jonas Ekströmer/TT.

Svenska Akademiens kostsamma hyresavtal ska omförhandlas, meddelar Stockholms stad. ”Det här är ett förlegat och föråldrat avtal”, säger fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Sedan 1914 hyr Svenska Akademien över 2 000 kvadratmeter i Börshuset i Stockholm utan att betala någon hyra. Den står i stället stadens skattebetalare för.

Nu har fastighetskontoret fått i uppdrag att påbörja en förhandling om hyresavtalet med Svenska Akademien.

– Vi ska inte subventionera hyresgäster på det här sättet, det här är det mest förmånliga avtalet som någon har med Stockholms stad, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm, till TT.

ANNONS

Enligt fastighetskontorets beräkningar går kommunen miste om sex miljoner kronor i hyresintäkter varje år. Utöver det står staden för drift och underhåll av lokalerna, som i snitt kostar en och en halv miljon kronor årligen, säger Dennis Wedin.

– Ur ett skattebetalarperspektiv så kan jag absolut tycka att det är rimligt att de ska börja betala marknadshyra. Sedan så respekterar jag att det här blir en förhandlingsfråga och att parterna rimligen har olika utgångspunkter.

Frågan har lyfts tidigare, bland annat av Socialdemokraterna i fastighetsnämnden som i april förra året gick ut med att de ville häva hyresavtalet.

ANNONS

Enligt Dennis Wedin är förhandlingen ett steg i rätt riktning, även för den länge så krisdrabbade Akademien.

– Jag noterar de steg för modernisering som Svenska Akademien tar just nu, och det här skulle ju kunna vara en del av det. Jag hoppas att det här ska bli snabba förhandlingar, säger han.

Text: Felicia Nordlund/TT

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.