Kommunstyrelsen vill att Göteborg söker UNESCO City of Literature-status

Göteborg - Sveriges litterära huvudstad? Den borde i alla fall försöka bli en UNESCO City of Literature, menar flera aktörer bland dem Bokmässan som redan lockar tusentals bokälskare till staden varje år. Foto: iStock.

Positivt beslut idag: Göteborg ska ansöka om att bli Sveriges första UNESCO City of Literature. En bred majoritet av kommunstyrelsens partier från vänster till höger ställde sig bakom beslutet.

Boktugg har tidigare berättat om den skrivelse som en rad litterära organisationer och institutioner i Göteborg skickat in. Vid onsdagens kommunstyrelsesammanträde fanns ett brett yrkande från flera partier inom kommunstyrelsen: V, MP, M, L, C och KD. Socialdemokraterna tyckte i en skrivelse att det skulle bli för dyrt och att ”läsfrämjande satsningar på hemmaplan ger större nytta för göteborgarna än en ansökan om att bli en City of Literature.”

Men kommunstyrelsen biföll alltså yrkandet.

– Det känns fantastiskt! Vi ser nu fram emot att bistå staden i arbetet med ansökan och visa på allt positivt som görs, inte minst inom läsfrämjande insatser. Det är också slående att se denna breda förankring för frågan – litteraturen är verkligen en förenande kraft, säger Frida Edman, mässansvarig på Bokmässan, i ett pressmeddelande.

Det var i början av januari som flera av Göteborgs litterära organisationer och institutioner: Bokmässan i Göteborg, Författarcentrum Väst, Göteborgs Litteraturhus, Svenska PEN, Poesiwerken och Politisk Poesifestival, gick samman i en gemensam skrivelse med förslaget att Göteborg skulle ansöka om att bli utnämnd till en UNESCO City of Literature, den första i sitt slag i Sverige.

De föreslog att ansökan skulle kopplas till 2021 för att låta litteraturen ta en tydlig plats i stadens 400-årsfirande.

Det arbete som redan görs inom det litterära området i Göteborg ska lyftas fram och samordnas och kunna informera i en gemensam plattform. Med statusen UNESCO City of Literature kan Göteborg kraftfullt positionera sig som litteraturstad, samt få tillgång till erfarenheter, kunskap och de senaste resultaten inom forskning och utveckling från andra städer i nätverket, menar Bokmässan och de andra aktörerna.

Skrivelsen ställdes först till kulturnämndens presidium som remitterade den vidare till 2021-samrådet, en del av jubileumsorganisationen inför Göteborgs 400-årsjubileum. Samrådet valde att, via Kulturförvaltningen, hänvisa vidare till kommunstyrelsen för politisk beredning. Vid det här laget hade ytterligare organisationer ställt sig bakom skrivelsen: Sveriges Författarförbund, Föreningen Sveriges kulturtidskrifter, Göteborgs Poetry Slam, Nätverkstan, Akademin Valand vid Göteborgs Universitet, Folkuniversitetet Göteborg, Kulturhuset Blå Stället och Svenska Förläggareföreningen.

Idag kom ärendet upp i kommunstyrelsen i form av ett brett yrkande från V, MP, M, L, C och KD där de ställde sig bakom förslaget. Övriga handlingar i ärendet var ett motyrkande från S, som bland annat ifrågasatte budgetförutsättningarna, samt ett yttrande från M, L, C och KD, som förtydligade genom att hänvisa till den kostnadsöversikt som fanns angiven i skrivelsen.

Bokmässan, Författarcentrum Väst, Göteborgs Litteraturhus, Svenska PEN, Poesiwerken och Politisk poesifestival, kommer att stå till stadens förfogande för stöd och arbetsinsatser, skriver Bokmässan i ett pressmeddelande.

UNESCO utlyser ansökan om Litteraturstad vartannat år. Nästa ansökan planeras till juni 2019, och gäller för 2020 och fyra år framåt. Därefter får litteraturstäderna fortsatt delta i UNESCO:s nätverk.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL