Helena Hedlund (foto: Kicki Nilsson), Marjan Svab (foto: Tom Wall) och Melody Farshin (foto: Caroline Andersson).

Här är de nominerade till Slangbellan för bästa debut 2018

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Helena Hedlund, Marjan Svab och Melody Farshin nomineras till BULT:s debutantpris Slangbellan för bästa debut inom kategorin barn- och ungdomslitteratur 2018.

Litteraturpriset Slangbellan delas ut av BULT, barn- och ungdomssektionen i Sveriges författarförbund, och premierar bästa debutbok i kategorin barn- och ungdomslitteratur. Årets vinnare avslöjas den 9 april, på barnboksfestivalen Litteralund i Lund.

Här är de tre nominerade:

Det fina med Kerstin av Helena Hedlund (illustrationer Katarina Strömgård)
Natur & Kultur
Motivering: Med ett lekfullt språk och ur ett precist barnperspektiv gestaltar Helena Hedlund Kerstins vardagliga och samtidigt livsviktiga problem. Det är ju så lätt att nästla in sig i lögner. “Det fina med Kerstin” är en debut som glimmar som guld, såväl i detaljerna som i helheten.

Stjärnorna ser likadana ut överallt av Marjan Svab (illustrationer Saga Bergebo)
Raben & Sjögren
Motivering: Stjärnorna ser likadana ut överallt är en gripande berättelse om flykt, från uppbrott till en ny vardag i ett nytt land. Längtan och sorg gestaltas med enkla medel i Marjan Svabs text och orden samarbetar lyhört med Saga Bergebos fantastiska bilder.

Mizeria av Melody Farshin
Bonnier Carlsen
Motivering: Melody Farshins Mizeria är en tragedi laddad med humor och lysande språkenergi. Tvillingarna Aicha och Ali glider obönhörligt isär när tonåren är slut och allvaret ska börja. En mångstämmig och aktuell skildring som får en att vilja ha mer.

Juryn har bestått av Boel Werner, Malin Eriksson och Anna Ehn.

Vinnaren, som får av en handtäljd slangbella av Kalle Güettler, ett diplom av Helena Davidsson Nettelberg och 30 000 kronor, tillkännages vid en ceremoni tisdag 9 april i Lunds konsthall kl 18 (dörrarna öppnar 17.30). Då blir det också ett samtal med de tre nominerade och uppläsningar ur deras böcker.

Debutantpriset Slangbellan initierades 1998 av Sektionen för barn- och ungdomslitteratur i Sveriges Författarförbund på initiativ av Helena Dahlbäck. Avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL