ANNONS

Publiksuccé för Nordiska Novelldagen 2019 i Åmål

Publikrekord för Bokdagar i Dalslands Nordiska Novelldag, som denna gång hölls på Saga Bio i Åmål. Tolfte upplagan av Sveriges äldsta novellfestival lockade 388 besökare. Här samtalar norska novellförfattaren Roskva Koritzinsky med Nina Katarina Karlsson. Foto: Basel Khalas.

Nordiska Novelldagen i lördags lockade mycket folk till Saga Bio i Åmål. ”Hade vi haft motsvarande besökssiffra i Stockholm hade vi fyllt Globen med råge med enbart dagsprogrammet”, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby.

Det var tolfte gången i ordningen som Nordiska Novelldagen arrangerades och tredje gången som man valt Saga Bio i Åmål. Under dagen kunde arrangörerna räkna in 302 besökare vilket imponerar än mer när man tänker på att biografen bara har 135 sittplatser.

– Så vi fyllde bion nästan tre gånger om under dagen. Lägger vi dessutom till kvällens filmvisning av Gräns, som bygger på en novell av John Ajvide Lindqvist, blir den totala publiksiffran 388, säger Victor Estby som är verksamhetsledare för arrangören Bokdagar i Dalsland. Han tillägger:

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

– För att få en uppfattning om hur stor publik det är för ett evenemang kan man göra den här jämförelsen: Hade vi haft motsvarande besökssiffra i Stockholm hade vi fyllt Globen med råge med enbart dagsprogrammet. Lägger vi till även filmvisningen hade vi dessutom fyllt Hovet.

Det bor drygt 12 300 personer i Åmåls kommun, varav de flesta i tätorten Åmål.

– Vi har haft Novelldagen över hela landskapet genom åren. De senaste handfull gångerna har vi haft den i Åmål. Oavsett plats har det kommit en nyfiken och beläst publik. Nordiska novellförfattare som få i övriga Sverige känner till är välbekanta här och närmast lokala kändisar, säger Victor Estby.

Att de lyckats ”upptäcka” och engagera ganska okända författare som låtit höra om sig, som Stina Stoor som framträdde på Nordiska Novelldagen innan hon ens bokdebuterat, har förstås väckt intresse hos publiken.

ANNONS

– Intresset har varit stort och nyfiket genom åren, men i år har det varit enastående. 2017 hade vi affischnamn som Theodor Kallifatides, Susanna Alakoski och Johan Theorin. Det hade vi inte i år – och ändå blev publiken nästan dubbelt så stor – och minst lika entusiastisk över vad den fick uppleva. Och då ska man veta att det nog sällan varit en helg när det hänt så mycket samtidigt i nöjesväg i Åmål med omnejd, säger Victor Estby.

Moderator för årets Nordiska Novelldag var Yukiko Duke som kommenterade publiksiffrorna i ett mail till Victor: ”Egentligen tror jag inte att det är så konstigt. Finfint program med en suverän avslutning. Och så har ni kommit till den punkt att publiken litar på er. De kommer för att överraskas nu, behöver kanske inte enbart stora namn längre.”

– Det tror jag hon har helt rätt i. Lägg därtill utvecklade programpunkter som Ingrid Elams bländande litteraturhistoriska föreläsning om sin och Jerker Virdborgs nya antologi Svenska noveller från Almqvist till Stoor. Det var häftigt inte minst därför att vi även hade med Stina Stoor som medverkande författare.

Smygsläppet av de populära och delvis lokala satirfenomenen på sociala medier Depressiva Dödens och Villfarelsers första gemensamma bok, var ett inslag. Framträdde gjorde i övrigt David Liljemark, Roskva Koritzinsky, Peter Sandström, Gudrun Eva Mínervudóttir, Danny Wattin, Nina Katarina Karlsson och John Swedenmark.

– Omkring Bokdagar i Åmål finns också lite av en novellkultur numera, med novellhögläsning på biblioteket och vi har ett eget novellbibliotek i vårt Nordiska Litteraturhus, som vi hoppas någon gång framöver ska kunna fungera som ett referensspecialbibliotek över novellkonsten. Vi är även stolta över att ha inspirerat Oline Stig, som gästat vår Nordiska Novelldag, till hennes fina novellfestival i Lund. Så kort sagt: Vi ser ett ökat intresse för novellen, säger Victor Estby.

Tips till andra som vill arrangera lokala litterära evenemang

Var påläst, djärv och ”bygg” en publik genom att vara välkomnande, ickesnobbig men för den skull inte lättköpt. Våga göra publiken delaktig genom att exempelvis låta den ställa frågor till författarna. Var lika välkomnande, serviceinriktad och proffsig gentemot författare och andra medverkande. Gör gärna det som kan verka omöjligt.
Se till att ha ordning på ekonomin (det mesta är dyrare när man arrangerar i glesbygden, resorna är längre, boendeposterna fler …) och ha ett bra gäng som jobbar med programplanering och genomförande in i minsta detalj. Samma sak med vilka du samarbetar med – försök att göra det med de bästa. Dalsland är litet, men oj så många proffsiga, stolta personer, verksamheter och organisationer det finns här. Och tillsammans kan flera små göra stordåd. På små orter tvingas man ofta vara mer fantasifull och kreativ, men det kan göra resultatet så mycket mer oväntat, fantastiskt och spektakulärt.
Gör dina nackdelar till dina fördelar. Är det långt från tåget till hotellet – ha en pålitlig och proffsig chaufför som hämtar och lämnar. Det brukar vara väldigt uppskattat och göra att medverkande känner sig välkomna.

ANNONS

❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se