fbpx

Blekinge Bokmässa mer än dubblade sin publik i år

Camilla Carnmo i samtal med Helena von Zweigbergk under Blekinge Bokmässa den 2:e mars. Foto: Blekinge Bokmässa

För att vända ett sjunkande besöksantal tog Blekinge Bokmässas arrangörer ett krafttag och satsade stort på årets program. Resultatet blev mer än 100 procents gensvar i besöksantalet. 

Det är nu sjätte året i rad som kommunerna i Blekinge går samman och under en vecka gemensamt hyllar litteraturen genom festivalen Berättarkraft. I år handlar det om de spår som berättelser sätter hos sina läsare och de spår som människor i sin tur själva lämnar genom sitt skrivande.

Författare från olika grader på kändisskalan delar med sig av sina erfarenheter i flertalet samtal runt om i landskapet och för den som inte bara vill lyssna utan skriva i praktiken hålls olika workshops. Det är minst sagt ett gediget program man har satt samman och det avspeglar sig i den stora bredden av programpunkter.

Sedan fyra år tillbaka hålls Blekinge Bokmässa som en separat del i samband med litteraturfestivalen, och år inledde bokmässan det veckolånga kalaset. 46 författare, förlag, litteraturföreningar och skrivarklubbar möttes i Lokstallarna i Karlshamn lördagen den 2 mars och visade vad de hade att erbjuda.

ANNONS

Camilla Carnmo är verksamhetsutvecklare på biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg och är en av de drivande krafterna bakom bokmässan. Hon berättar att besöksantalet gått från 700 första året till 250 förra året (delvis beroende på ett snöoväder), och att man i år därför satsade stort på att få många kända namn i programmet som kunde dra dit publiken igen.

Mässdagen inleddes med att bland andra författaren Per Nilsson delade ut pris till vinnaren i Blekinge bokmässas skrivartävling för unga som arrangeras i samarbete med Blekinge Läns Tidning och Sydöstran varje år. Sedan följde bland annat författare som pratade från scen, litteraturquiz till levande musik och ett samtal mellan chefredaktörerna på Blekinge Läns Tidning och Sydöstran om de utmaningar media står inför idag. På en liten scen i anslutning till mässhallen kunde de utställare som ville prata en stund om sitt arbete och ungefär 1/3 av deltagarna nappade på det och ställde sig på scen. Sammantaget utgjorde allt detta ett program som tilltalade publiken:

— Jag har inte siffrorna helt klara men det kom omkring 500–600 personer, säger Camilla. Det var oerhört viktigt för mässan att den fungerade i år, drog folk och höll hela vägen, och det gjorde den så vi är nöjda.

Översättaren och poeten Emilia Mattsson från Asarum var en av deltagarna på mässan.
Foto: Blekinge Bokmässa

Basen för mässan är att skapa ett regionalt sammanhang för de verksamma författarna i länet eftersom det är av stor vikt att ensamarbetande författare får möjlighet att känna sig delaktiga, menar Camilla:

— Många som hör av sig efteråt är väldigt tacksamma för bekräftelsen de får under mässan, säger hon. Självklart säljer en del några böcker på mässdagen, men framför allt träffar de kollegor och stärker sin författaridentitet. Det är viktigt att göra sådana här kraftsamlingar och visa upp hur många det faktiskt är som är verksamma som författare i Blekinge.

Fram till och med den 9 mars fortsätter nu själva bokfestivalen och Camilla tycker det är fantastiskt att den vuxit sig så stor att den nu gästas av författare som Hanne Vibeke-Holst och Ebba Witt-Brattström.

— Jag lyssnade på Hanne Vibeke-Holst igår – det är otroligt roligt att festivalen lyckats få dit så stora namn, säger Camilla. Hade jag haft mer tid skulle jag gått både på workshops och fler föreläsningar.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny