ANNONS

Bokhandelns stålbad – avklarat eller bara påbörjat?

Amazon Books, en av ehandelsjättens fysiska bokhandlar, i New York. Foto: ymgerman, iStock.

Har den svenska bokhandeln gått igenom stålbadet eller har den andra vågen bara börjat? Statistiken ger inga tydliga svar, mycket beroende på dataunderlaget.

I helgen har jag läst rapporten om Bokförsäljningen helåret 2018. Den visar utan tvekan att digitaliseringen av läsandet, alltså de digitala abonnemangstjänsternas tillväxt, nu också slår mot försäljningen av fysiska böcker.

Den här rapporten blir bättre och bättre för varje år eftersom fler datakällor (uppgiftslämnare) tillkommer. Men tyvärr innebär detta också en svaghet eftersom det betyder att man inte kan göra historiska jämförelser.

ANNONS

När man gör analyser av trender är det väldigt viktigt att jämföra över längre tid eftersom enskilda år kan utgöra avvikelser (typ Harry Potter- eller Zlatan-effekter) som man då inte fångar. I rapporten jämförs genomgående 2018 med 2017. Anledningen är just att man fått fler att lämna försäljningsdata och en del av de nytillkomna har inte kunnat leverera historisk data flera år tillbaka i tiden.

Så det hjälper inte att gå tillbaka och plocka fram tidigare års rapporter för att kunna se hur försäljningen i bokhandel och nätbokhandel utvecklats de senaste fem åren.

I årets rapport finns dessutom ytterligare ett störningsmoment: biblioteksupphandlingen som flyttade försäljning av böcker för 100-150 Mkr från BTJ till främst Adlibris men även Bokus. Exakt hur stor försäljning vet vi inte eftersom det finns signaler om att biblioteken även minskat sina inköp.

Men det är tillräckligt mycket för att det skulle kunna förklara hela nätbokhandelns försäljningsökning. Det skulle i så fall innebära att försäljningen av pappersböcker sjunkit rejält under förra året.

Mats Ahlström, ordförande i Svenska Bokhandlareföreningen, berättade i en intervju igår att föreningen tappat 50 medlemmar de senaste fem åren genom att bokhandlar gått i konkurs eller lagts ner. Vi har redan sett två bokhandelskonkurser i år.

Tittar man på USA och Storbritannien så försvann det under många år mängder av butiker, uppåt en tredjedel. Utslagningen där berodde främst på nätbokhandlaren Amazon som tog en stor del av den fysiska bokförsäljningen men även drev läsare mot läsplattan Kindle. Där har utvecklingen nu börjat vända och det poppar upp nya lokala indiebokhandlare på många håll.

– Vi har sett några nedläggningar och konkurser under det gångna året. Jag är bekymrad men tycker att det fortfarande är en strukturomvandling som sker. Min förhoppning är att vi kommer att anpassa oss. Vi tappar boklådor men jag hoppas att vi snart är igenom stålbadet, säger Mats Ahlström i en TT-intervju kring försäljningsstatistiken.

Frågan är var i utvecklingen Sverige just nu befinner sig. En teori är att de bokhandlare som slagits ut hittills främst har gjort det beroende på nätbokhandelns tillväxt och att man inte lyckats anpassa sig. Ofta på grund av flera faktorer som inte nödvändigtvis är desamma för alla handlare. Ibland är det ägarna som inte lyckats förnya butiken till nya krav från kunder (tillgänglighet för rörelsehindrade och barnvagnar) eller tvingats krympa ytan och därmed minska sortimentet för att hyrorna höjts till orimliga nivåer. I vissa fall försämras butikens läge av ombyggnader i städer som leder till ändrade besöksströmmar, eller etablering av gallerior och externa köpcentrum.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Men jag tror vi vågar påstå att ingen av de bokhandlare som hittills slagits ut i Sverige har gjort det på grund av digitalisering av läsandet, läs: tillväxten för digitala abonnemangstjänster. Jag prickade rätt på storleken år 2018 för streamingtjänsterna tillsammans strax under 680 Mkr (nåja, jag trodde på strax över). Prognosen är att samma siffra i nästa års rapport kommer att vara över 850 Mkr.

Alltså att digitala abonnemangstjänster kommer att ta ytterligare 170 Mkr i intäkter från bokköpare. Vi kan kallt räkna med att en del av de pengarna kommer att tas från pappersböcker – och en hel del av det från de fysiska bokhandlarna.

Många drömmer om att driva bokhandel. Det märktes inte minst när jag för skojs skull kastade ut frågan bland vänner på Facebook om vilken bokhandel de skulle vilja starta, vilken nisch eller inriktning. Engagemanget var jättestort och flera hörde av sig med konkreta case och till och med erbjudanden om lediga lokaler.

Slutsatsen är alltså att många skulle vilja öppna en bokhandel. Samtidigt har vi läst om otaliga exempel på hur befintliga bokhandlare inte lyckas sälja sina butiker när de vill gå i pension. Bankerna tror helt enkelt inte på detaljhandel i allmänhet och bokhandel i synnerhet. De vill inte låna ut pengar till butiker med låg marginal och dyra lager, vilket är vad bokhandel ses som av ekonomer.

ANNONS

Den enda positiva signalen just nu är att hyrorna oundvikligen är på väg ner. Jag har talat med flera fastighetsägare den senaste tiden och även om ingen vill säga det rakt ut så är det tydligt att hyressänkningar och en övergång till omsättningsbaserad hyra är den enda vägen framåt för både hyresvärdar och butiker.

Är botten nådd eller kommer vi att tappa ytterligare tio bokhandlar i Sverige under 2019? Det finns (minst) två scenarion:

  • En utveckling liknande den i USA: Ett växande antal lokala indiebokhandlare som hittar nya vägar att överleva. De stöttas av invånare i orten/kvarteret som vill handla lokalt och därför är redo att betala extra för böcker och fika i bokhandeln och gå på olika arrangemang.
  • En utveckling liknande den som skivbranschen och videobranschen gått igenom. Videobutikerna utmanades först av DVD-uthyrning via postorder och krossades därefter av streamingtjänster som Netflix. Skivbutikerna utmanades först av ehandelsbutiker, såg CD förvandlas till download av iTunes och därefter pulvriseras av streamingtjänster som Spotify.

För den som vill se det positiva: Det finns faktiskt skivbutiker som frodas än idag, även om de inte är många. Det till och med öppnas nya skivbutiker. Men de är antingen väldigt små och närmast hobbies för passionerade nostalgiska skivälskare eller så ser de inte alls ut som de skivbutiker som gick i graven för tio år sedan utan blandar café med livescen och försäljning av konsertbiljetter.

Hur ser en framgångsrik bokhandel 2025 ut?


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se