fbpx

Forskare: Allvarliga fel i böcker om kostråd

Det förekommer allvarliga fel i böcker om hälsa och kost, enligt fyra medicinforskare. Arkivfoto: Erik Nylander/TT.

Många böcker om kost och hälsa innehåller allvarliga fel som riskerar att påverka människors beteende och hälsa negativt, skriver fyra medicinforskare på DN Debatt.

De föreslår att en oberoende aktör får i uppgift att granska innehållet i böcker som sägs vara grundade i forskning och vetenskap.

Några påståenden som forskarna stött på i populära hälsoböcker och som de svarar på är: Nej, hälsoeffekterna av antiinflammatorisk kost är inte vetenskapligt belagda. Nej, det är inte klarlagt att tarmfloran orsakar psykisk sjukdom som kan motverkas med en viss kosthållning och nej, man blir inte ännu friskare av att äta enskilda livsmedel.

De tycker att hälsoböcker, för att de inte ska klassas som skönlitterära, ska ha fakta som är korrekt. Om författaren citerar enstaka forskningsstudier ska det också anges på vilket sätt dessa speglar forskningen i stort eller utgör ett undantag.

ANNONS

”Det vi efterlyser är helt enkelt en hjälp för läsare att få möjligheten att välja de böcker som förtjänar att stå bland faktaböckerna”, skriver forskarna.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.