fbpx

Volante ger ut ny bok av storsäljande doldisen Randall Munroe

Randall Munroe är programmerare och serieskapare, framför allt känd som skapare av serien xkcd. Men han är även författare - dock utan författarbilder förutom detta självporträtt. Boken How to släpps hösten 2019, även på svenska.

Namnet Randall Munroe är inte lika välkänt som hans skämtteckningar på nätet. Men Volante har sålt nästan 50 000 ex av hans böcker i Sverige – som är ett av tre länder utanför de engelskspråkiga marknaderna där den nya boken Gör så här: släpps i oktober.

Igår kväll (kl 18 svensk tid) släppte Entertainment Weekly nyheten om Randall Munroes nya bok HOW TO, som på svenska kommer heta Gör så här: Absurda vetenskapliga lösningar på verkliga problem. Boken släpps i oktober i Sverige och tidig höst i USA. Volante är med som ett av tre utländska förlag, utanför de engelskspråkiga marknaderna. De övriga två förlagen är Spectrum i Nederländerna och Penguin Random House i Tyskland.

– Det känns väldigt kul. Som en del av lanseringen möts nu alla besökare från Sverige av en banner med svensk text på hans superpopulära sajt XKCD.com. Bannern pekar sedan om till Volantes boksida där det går att förbeställa boken, säger Tobias Nielsén på Volante Publishing.

ANNONS

Nu är det kanske en del läsare som undrar, vem är Munroe? Ska inte förväxlas med Munro, som i Nobelpristagaren med förnamnet Alice.

– Volante gav ut boken Tänk om … av Randall Munroe inför julen 2014. Den dominerade på topplistorna då och sedan släpptes Så funkar allt året efter. Totalt har vi sålt nästan 50 000 böcker av honom, säger Tobias Nielsén.

– Vi vet sedan tidigare att Munroe har många fans och vi kommer försöka jobba aktivt med denna grupp i Sverige under de kommande åren.

Redaktionen på Volante har till författarens stora uppskattning gjort en egen Randall Munroe-inspirerad illustration av teamet som ska jobba med den nya boken: sälj- och marknadsansvariga Matilda Berg, redaktör Elina Lindström och redaktionsansvarig Albin Grahn.

Det intressanta här är alltså att författaren på sin sajt länkar vidare till förlagen i de olika länder som redan skaffat rättigheter för att ge ut boken. Volante har alltså börjat sälja boken redan nu på sin sajt.

Har ni gjort så med andra böcker tidigare med förbeställningar och hur många exemplar brukar ni sälja?
– Då vi släppte Food Pharmacy-professorn Stig Bengmarks bok Välj hälsa i höstas hade vi förbeställningar på över tvåtusen. Så det beror på om man kan träffa rätt rakt in i målgruppen. Men den viktigaste kanalen är ändå den vanliga bokhandeln, både på nätet och den fysiska.

Hur mycket är skämt och hur mycket är allvar i Munroes böcker?
– Det är kombinationen! Han skriver på fullt allvar, men tar en utgångspunkt som vi kan beskriva som absurd. Det var samma sak i TÄNK OM … med frågor som: Kan man bygga en bro av lego över Atlanten?

Ofta när man ska släppa en bok samtidigt i översättning innebär det pressat tidsschema, hur är det här? Är manus klart?
– Tyvärr är inte manuset klart, haha. Så jo, superpressat schema. Vi börjar översätta i mars.

Serierna som gjort Randall Munroe – eller i alla fall hans teckningar och sajten Xkcd.com – världskända.

För den som aldrig läst något av honom tidigare, hur skulle du presentera författarskapet?
– Unik röst. Unik person. Känd för sina streckgubbeillustrationer på den världskända egna bloggen XKCD. Ingen kan ens härma honom. Och bland det mest roliga är att vi tidigare fått så många vittnesmål om att personer som inte brukar läsa böcker, ofta killar och män som är vetgiriga och smarta men som bara föredrar andra format, älskat Randall Munroes böcker.

Boktuggs digitala höstkatalog – ute nu!

Hur gick 2018 för Volante och hur ser er lista ut för 2019, några andra titlar med höga förväntningar?
– Bra! Fortsatt tillväxt, nyrekrytering som lett till ökat fokus på sälj och dessutom en januari som gått väldigt bra tack vare Välj hälsa. I vår har vi en ny bok av Micael Dahlen och en true story-roman om andra världskriget som fått över 23 000 recensioner på Amazon med i snitt 4,8, Mark Sullivans Under en brinnande himmel. Vi har också en titel med Omgiven av idioter-potential, en bok som skär över jobb och privat, Happy Happy av förhandlingsprofessorn Lars-Johan Åge, säger Tobias Nielsén och lägger till en cliffhanger:
– I höst har vi förutom Randall Munroe en bok av en tidigare Augustprisvinnare. Den blir fenomenal och den kan vi berätta mer om snart!
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny