fbpx

Ny forskning visar att böcker kan hjälpa dig läka – men de kan också skada dig

Vad läser du? Och varför?

Enligt en metaanalys har man sett att läsning både kan hjälpa och stjälpa människor i utsatta situationer. Mycket kommer an på om du börjar reflektera kring dina bokval, eller inte. Klart är att läsning kan vara livsförändrande.


Anledningarna till att vi läser är många, och skiljer sig åt från person till person. Så klart. Kanske behöver du slappna av ensam en stund på stan en tidig lördag, och sätter dig med en bok på ett café. Där hittar du tillbaka till dig själv, i sällskap av litterära utsvävningar. Eller så kanske du är nyfiken på världen och vill hitta nya hörn och vrår att utforska, och börjar därför med böcker på ämnet – små steg mot en resa till det där landet på andra sidan jorden, med bara en reseguide i handen och inte så mycket mer. Fast kanske är du en person som bara läser, och inte ställer dig själv frågan varför?

Faktum är att frågan om varför vi läser också har drabbat forskarvärlden flera gånger om, och nyfiknast är man så klart på genrer som skönlitteratur och poesi, där vi inte läser för att tillgodogöra oss fakta inför en uppgift, eller av rent nödvändigt intresse. Svaret blir ju då genast något mer komplicerat – vad är det med orden som trollbinder oss? Och varför väljer vi de böcker vi väljer?

ANNONS

En av förklaringarna är att vi läser för att det ger oss chansen att få uppfatta världen på ett lugnt och sansat sätt – vi kan i texten bege oss långt in i djungeln eller låta ett flygplan sikta rakt på den värsta åskstormen, utan att vi riskerar något av värde. Vi låter boken pröva världen åt oss, i något sorts evolutionärt syfte. Vi vill förstå, lära oss, känna in andra människors öde. Vi vidgar vyerna?

Kanske är det just därför en av facklitteraturens mer populära strömningar är självhjälpsböcker, som syftar till att ge oss en ny syn på livet och samtidigt förbättra oss. Den typen av böcker ska ju också på något sätt komplettera terapi och andra lärdomar.

Utan omsvep säger sig den typen av böcker vilja hjälpa oss på vägen. Till skillnad från poesi, romaner och dramatiserade biografier. De vill bara roa oss, om det inte är att förkasta dess värde en aning. Frågan blir till sist vad alla dessa böcker egentligen gör med oss? Vad tillför de livet och vad händer med oss när vi läser dem? Kan en vanlig roman påverka oss så starkt att vi kanske styr om tillvaron mot helt nya platser också i verkligheten?

ANNONS

Man har tittat särskilt på människor som har ätstörningar och kan där se att skönlitteraturen gör visst intryck på läsaren. Genom att be en grupp med 885 personer med en sådan diagnos, eller med erfarenhet från någon närstående, fylla i en självuppskattning kring hälsa och läsvanor kunde man se att hela 69 procent sökte sig till litteratur för att få hjälp. Både facklitteratur och skönlitteratur. Av dem tyckte 36 procent sig ha blivit hjälpta på något sätt. Fördelarna man såg var ökad insikt i sjukdomsförloppet, man blev mer positiv, man såg sjukdomen utifrån någon annans perspektiv och ibland fick man helt enkelt en idé som kunde göra livet lite enklare. Nya lösningar.

Men … man kunde också se att biografier som handlade om just ätstörningar rankades som mest skadliga för personer med diagnosen. Och på en klar andra plats? Skönlitteratur som på något sätt handlade om ätstörningar.

Slutsatserna man drog är att allt beror på identifikationsprocessen, och hur man ser sig själv i huvudpersonen det berättas om. En avgörande faktor är också om vi får insikt i vår sjukdom genom texterna och böckerna vi läser – men då helst genom andra ämnen, och inte genom litteratur som återknyter till vår sjukdom.

ANNONS

Problemet är att böcker som beskriver sjukdomen mest påminner läsaren om varför hen blivit sjuk och anledningen till att hen svälter sig. De irrationella tankarna förstärks, och när det gäller fiktiva böcker blir sambandet här särskilt starkt. Det kan gå så långt att vissa fiktiva böcker används i sjukdomen, för att hålla kvar individen inuti den – när de känner att de vill hitta en väg framåt väljer de att läsa boken igen, bara för att falla tillbaka i ätstörningen.

Ett komplicerat och svårt ämne, särskilt eftersom flera personer med självskadebeteende öppet erkände att de gärna läste selektivt för att förstärka sin identitet som sjuk. De hamnade därmed i en ond cirkel, där deras läsning bara handlade om att förvandla saker som hade med sjukdomen att göra (vara smal, äta lite) till positiva attribut. I cirkeln mår patienten sedan allt sämre, vilket förstärker beteendet.

En väg ut kan paradoxalt nog vara att läsa skönlitteratur, trots att den också är en av fallgroparna. Men då måste personen i fråga läsa något som är helt orelaterat till sjukdomen, och som är stabiliserande på andra sätt. Genom böckerna får man då, i bästa fall, nya perspektiv på världen och kan utforska okända stigar. Fast bara om du läser om saker som inte har med din diagnos att göra.

Med lite tur ser du då att ditt liv skulle kunna vara annorlunda, om du tog dig ur sjukdomen. Ämnet spelar ingen roll – till och med genren sci-fi hade en positiv inverkan, trots att det inte hade något alls att göra med läsaren och vardagen omkring hen.

Den grundläggande frågan vi måste ställa oss är så klart denna: När jag tar upp en bok, varför läser jag den? Att reflektera kring sin egen läsning är grundläggande och kan förändra mycket för oss, om vi bara ger tanken tid och näring.

Oavsett vad du kommer fram till är det helt klarlagt att dessa svarta krumelurer mot vit bakgrund har förmågan att tillföra ditt liv en extra dimension. Särskilt om du befinner dig i en svår och stressad situation.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Keep reading, som man säger. Och fundera på varför.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Stäng meny