fbpx

Winter Word Festival får ny kostym för att locka fler

Tove Meyer Foto: Privat

Årets Winter Word Festival i Strömstad, 15–17 februari 2019, får ett mer lättillgängligt och upplevelsebetonat program för att nå ut till en bredare publik.

På sitt elfte år får Winter Word Festival i Strömstad ett rejält ansiktslyft. Ny huvudarrangör från Strömstad kommun är Tove Meyer som tidigare har arbetat med produktioner för bland annat SVT och Sveriges Radio och hon har tagit över stafettpinnen tillsammans med bibliotekschefen Gunilla Sandin. De två är nu ensamma ansvariga för planeringen av festivalen som sina första tio år hade en större arrangörstrupp bakom sig.

Med en avskalad arbetsgrupp om endast två personer är tanken att energin blir mer fokuserad och att det ska skapa en mer publikvänlig festival. Framför allt vill Tove och Gunilla involvera de kommuninvånare som inte redan är inne i den lokala kultursvängen och göra ett bredare program som är ”edgy” och mainstream på samma gång. Med gedigna kontaktnät från sina tidigare uppdrag som programchef på Bokmässan i Göteborg (Gunilla) samt SVT och Sveriges Radio (Tove), lockar de i år författare och artister som Petter, Caroline af Ugglas och Niklas Källner (känd från Skavlan) till Strömstad tillsammans med bland annat Augustprisvinnaren Fatima Bremmer och litteraturvetaren Yvonne Leffler för en större mix.

ANNONS

Att möblera om i organisationen har inte varit helt lätt för Tove som tillträdde sin tjänst 2018. Den tidigare arbetsgruppen gjorde sitt yttersta för en bra festival men de hade ett annat utgångsläge:

— Det som hela tiden har varit det härliga med Winter Word Festival är att den innehållit allt och har spänt över så många kulturyttringar, säger Tove. Festivalen var från början ett initiativ från kulturutövande eldsjälar på orten och festivalen har vuxit från år till år. Som jag har förstått det har det varit både härligt och kreativt. Problemet är att festivalen varit inriktad på spetskulturella områden vilket bara lockat en publik som redan är väldigt kulturintresserad och det har varit svårt att nå den stora allmänheten.

Festivalen drivs med kommunala medel som får stöd av lokala samarbetspartners från Strömstad, Kulturrådet, Strömstad kyrka och Västra Götalandsregionen. Med kommunal budget i händerna tänker Tove och Gunilla noga igenom hur varenda krona används och vill att det ska komma så många som möjligt till gagn:

— Det var jättejobbigt att skala ner arbetsgruppen men festivalen behövde formateras om. Mitt uppdrag är att finna nya målgrupper, till exempel den yngre publiken som jag känner inte har varit så delaktiga. Nu kommer exempelvis artisten Petter och föreläser för gymnasieungdomar på fredagen och vi kommer ha öppen scen för vem som helst på Kulturhuset, säger Tove och fortsätter:

— Jag har generellt arbetat mycket med att nå ut eftersom det var ett problem innan. För även om man gjorde helt fantastiska saker så visste gemene man inte om dem.

I år förenas de mer specifika kulturuttrycken med det lättillgängliga och likväl som att titta på performanceart och gå på djupa författarsamtal kan man lyssna på livemusik och ta ett glas vin i Strömstads kulturhus på lördagskvällen. Praktiska programpunkter från föregående år, som till exempel skrivarworkshops, har plockats bort och de kommer istället att spridas ut över året så att festivaldagarna blir mer upplevelsebetonade.

Temat för årets festival är mod. Det ämnet kommer att behandlas ur olika perspektiv, bland annat under ett seminarium om Emilie Flygare Carlén, en svensk 1800-talsförfattare som filmskaparen Bodil Tingsby gjort film om. Tillsammans med Yvonne Leffler talar Bodil om Flygare Carléns författarskap och varför så få känner till henne. I Strömstad kyrka där flera föreläsningar kommer hållas pratar bland andra prästen, författaren och transpersonen Charlie Sjögren och i ett pågående samarbete med Litteraturhuset i Fredrikstad kommer den norska författaren Monica Isakstuen och den danska poeten Jesper Brygger till Strömstad och diskuterar mod och skrivande.

ANNONS

Programutbudet som plockats från alla litteraturens hörn blir inte bara brett utan suddar också ut en del av den inofficiella rangordningen inom litteraturen. Det öppnar för en folkfest som är angelägen alla – och det är precis vad arrangörerna eftersträvar:

— Vi har försökt samla ihop festivalen och hoppas att alla ska tycka att det finns något de tycker om, säger Tove. Genom att jobba med kommunikationen och berätta om festivalen tror jag att fler fått upp ögonen för den och ska känna sig lockade att komma.

Winter Word Festival hålls den 15–17 februari i Strömstad. För mer information besök hemsidan.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny