Renia Spiegel bodde i den polska staden Przemyśl. Hon blev bara 18 år. Foto: iStock

Stort intresse för manus som jämförs med Anne Franks dagbok

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

En polsk tonårsflickas dagbok från andra världskriget publiceras efter att ha varit oläst i 70 år. Judiska Renia Spiegel sköts ihjäl av nazister strax efter sin 18-årsdag.

Renia Spiegel föddes i östra Polen 1924 och bodde i Przemyśl när andra världskriget bröt ut. Hon påbörjade sin dagbok 1 januari 1939 och skrev till en början mest om vardagliga ting som skola, vänner och förälskelser, skriver The Bookseller.

”Men Renia är jude, hon bor i Polen år 1939. Med krigets utbrott börjar hennes värld att falla samman. Hon separeras från sin mamma och hennes liv tar en helt ny vändning när hon flyr från staden för att komma undan de nattliga bombningarna, upplever hur andra judiska familjer försvinner och slutligen bevittnar hur gettot tar form”, berättar förlaget Ebury som har köpt de engelskspråkiga rättigheterna till Renia Spiegels dagbok.

Dagboken är även en kärlekshistoria och det var Renias första och enda kärlek, Zygmunt, som skrev det sista inlägget i Renias dagbok innan han gömde den under resten av kriget för att slutligen lämna över den till Renias mor och syster.

År 2012 upptäckte Renias systerdotter dagboken, som då hade legat gömd och oläst i 70 år. Dagboken gavs ut på polska 2016 av Renia Spiegel Foundation, men kommer nu att översättas till engelska. Renia’s Diary: A Young Girl’s Account of the Holocaust publiceras i september 2019.

Redan talas det om boken som en klassiker bland Förintelselitteratur, och den jämförs med bland annat Anne Franks dagbok. Vi gissar att det inte dröjer länge innan ett svenskt förlag säkrar rättigheterna.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL