fbpx

Linnea Axelsson en av fem nominerade till Sveriges Radios lyrikpris 2019

Författaren Linnea Axelsson nomineras till Sveriges Radios lyrikpris för sin poesidebut "Ædnan". Foto: Sara Mac Key

Sveriges Radio har nu presenterat de fem poeter som kan vinna årets lyrikpris. Linnea Axelsson har redan vunnit Augustpriset – ska hon ta hem ännu en utmärkelse?

Linnea Axelssons samiska släktepos Ædnan vann Augustpriset i den skönlitterära kategorin i höstas, något som överraskade många då det rör sig om lyrik i stället för prosa. Nu nomineras Axelsson även till Sveriges Radios lyrikpris med motiveringen att Ædnan bryter ny mark med sin blandning av naturlyrik och politiskt laddad vardagsskildring.

De övriga nominerade är Tua Forsström (Anteckningar), Ingela Strandberg, (Att snara en fågel), Thomas Tidholm (Rösterna från Avocadobergen) och Matilda Södergran (Överlevorna).

Sveriges Radios lyrikpris är landets äldsta poesipris. Den första pristagaren var Nelly Sachs 1958. Årets pristagare offentliggörs i Växjö den 12 april under Litteraturveckan i P1 och prissumman är 30 000 kronor.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny