Författaren Maria-Bouroncle. Foto: Kristina W Smith.

Söndagstuggare: Maria Bouroncle om att ha en barnamörderska i släkten

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Maria Bouroncle berättar om hur en liten flicka från Peru påverkade hennes liv och varför hon bytte karriär vid 53 års ålder och flyttade hem till Sverige för att bli författare på heltid.

I december förra året flyttade Maria tillbaka till Göteborg efter 25 års biståndsarbete utomlands. Samma månad gav Saga Egmont förlag ut hennes debut Det kom för mig i en hast: Historien om barnamörderskan Ingeborg Andersson. Nu är Maria författare på heltid och här berättar hon hur det kom sig.

Från bistånd till böcker

Text: Maria Bouroncle


ANNONS


Det började med ett fadderbarn i fjärde klass. Det var i mitten av 1970-talet och min lärare ville rädda världen. De flesta av mina klasskompisar hittade nya vänner i Etiopien men jag lockades av det stora, avlånga landet på Sydamerikas västkust. Paula från Puno blev min första kontakt med Peru. Hon lärde mig säga Allillanmi – Hej – på quechua och fick mig att pröva havrevälling hemma i köket i Göteborg.

Mina föräldrar reste inte mycket men jag blev inspirerad av våra grannar och efter gymnasiet visste min äventyrslusta inga gränser: Jag passade barn i Paris, packade torsk i Akureyri och plockade avokado på en kibbutz. Efter ett par år på resande fot ville jag också rädda världen. Jag studerade internationella relationer och skrev min C-uppsats i en liten stad vid Titicacasjöns strand i Peru. Staden hette Puno.

Paula hade sedan länge flyttat. I stället träffade jag pappan till mina två barn och den där resan 1989 blev början till en lång karriär inom biståndsbranschen. Jag arbetade med Latinamerika i 25 år på FN, Nordiska utvecklingsfonden och Inter-amerikanska utvecklingsbanken IDB. Hade det inte varit för det där telefonsamtalet från min kusin sommaren 1999 hade jag nog blivit kvar i Washington.

”Visste du att moster Ingeborg dränkte sina tre barn?” frågade min kusin när jag lyfte luren.

ANNONS

Hon arbetade på sjukhuset i Borås och en patient hade just berättat om en tragisk händelse i Västergötland påsken 1929.

Ingeborg var min mormors syster. Jag hade ingen aning om att hon hade varit gift. Jag hade ingen aning om att hon hade haft tre barn. Ingen i vår familj hade någonsin nämnt deras namn.

När min kusin ringde förmådde jag inte ta till mig historien om Ingeborg och morden på Tor, Efraim och Lucia. Först femton år senare frågade jag min mamma om vad som hände den där påsken 1929. Sedan började jag gräva i arkiven. Jag läste polisförhör och sjukjournaler, brev och dagböcker. På semestern reste jag Sverige runt i Ingeborgs fotspår. Jag blev snudd på besatt av hennes historia och kände att jag måste få ned den på papper.

Men det var inte så lätt att skriva en bok som jag hade trott och jag bestämde mig för att gå en kurs i kreativt skrivande. Fyra år och 105 högskolepoäng senare blev mitt manus äntligen klart och jag bad min barndomsvän som arbetar med litteratur att kommentera.

”Du har gjort ett jättebra jobb”, sa han. ”Jag har bara några få synpunkter.”

Ett par dagar senare fick jag ett rödmarkerat dokument med 289 kommentarer på mejlen. Det skulle ta ytterligare ett år innan min bok publicerades, men i december 2018, gav Saga Egmont ut min debut Det kom för mig i en hast: Historien om barnamörderskan Ingeborg Andersson.

I december 2018 tog jag också det svåra beslutet att säga upp mig från mitt arbete i Washington DC för att bli författare på heltid. På flyget tillbaka till Göteborg packade jag med en bit av Latinamerika: En synopsis av nästa roman, inspirerad av en liten flicka från Puno som blev läkare i Washington.


ANNONS


Om gästbloggaren:
Maria Bouroncle
, född 1965 i Göteborg, är efter en lång karriär med internationellt biståndsarbete i Helsingfors, Köpenhamn och Washington DC tillbaka i sin hemstad som författare på heltid. Det kom för mig i en hast: Historien om barnamörderskan Ingeborg Andersson, som gavs ut av Saga Egmont Förlag i december 2018, är hennes debut.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …