Svenska Akademien närmare lösning på Katarina Frostenson-problemet

Utanför Börshuset efter Svenska Akademiens ordinarie torsdagsmöte i oktober 2018. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Tre nya ledamöter och två gamla anslöt när Svenska Akademien höll sitt första torsdagsmöte efter juluppehållet. Och frågan om Katarina Frostensons framtid i Akademien har tagit ett stort steg mot en lösning.

– Vi kom en bra bit på vägen. Jag har stora förhoppningar, säger Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson till TT efter mötet.

Under kvällen var församlingen utökad med de nya ledamöterna Jila Mossaed, Mats Malm och Eric M Runesson och de tidigare avhopparna Kjell Espmark och Peter Englund.

Både Anders Olsson och akademiledamoten Horace Engdahl var efter mötet överens om att det nya tillskottet bidragit till ett bättre samarbete.

– Vi hade ju våra nya ledamöter vid bordet för första gången, det var fantastiskt kul. Det känns som ett stort framsteg tycker jag. Rummet förändrades och det skulle det ju göra också. Därför tror jag att vi alla ser med stor tillförsikt på framtiden, säger Engdahl.

TT: Är krisen inom Akademien över nu?
– Man begriper inte riktigt varför saker vi gör och säger ger upphov till så väldigt starka reaktioner i omvärlden och därför kan man heller inte veta hur saker vi gör nu kommer att uppfattas. Så att säga att krisen är slut, det är nog att spela Gud på ett lite väl våghalsigt sätt.
– Men för oss själva skulle jag nog säga att vi återgått till en brukbar ordning så att vi kan fortsätta. Det är ju det som det handlar om – att fortsätta. Att se till att Akademien kan gå vidare och det är tack vare de här nya ledamöterna som det känns så.

Ständige sekreteraren Anders Olsson har vid flera tillfällen i intervjuer med TT framhållit att den lösning som man eftersträvar ska fungera som en pensionslösning – inte bara för Frostenson, utan även för andra som lämnar institutionen.

Katarina Frostensons återkommande krav har varit att hon ska ”kunna fortsätta sitt värv som poet” även efter utträdet ur Akademien. Vad det innebär i reda pengar är oklart.

Enligt Nobelstiftelsens presschef Mikael Östman kommer stiftelsen ”i början av året” att meddela huruvida Akademien åter ges förtroendet att dela ut Nobelpriset i litteratur. Exakt vilka åtgärder som krävs från Akademiens sida vill han inte precisera.

Text: Erika Josefsson, Viktor Andersson, Sara Ullberg, Felicia Nordlund.

(texten har uppdaterats efter mötet med kommentarer)

Krisen i Akademien: Detta har hänt

Svenska Akademiens möte i kväll utgör kulmen på en lång, dramatisk period i den anrika kulturinstitutionen. Det började i november 2017 när flera kvinnor anklagade den så kallade kulturprofilen för sexuella övergrepp. Skandalen med kopplingar till Akademien har bland annat innehållit en våldtäktsdom, ett uteblivet litteraturpris och flera avhopp.

Här är en bakgrund till krisen.

November 2017: 18 kvinnor vittnar i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien.

December 2017: Åklagare inleder en förundersökning mot kulturprofilen. Åtta kvinnor har polisanmält honom, fyra av anmälningarna ska gälla våldtäkt. Kulturprofilen nekar till brott.

Mars 2018. Delar av förundersökningen mot kulturprofilen läggs ned. Anledningen är dels att några brott har preskriberats, dels att det inte går att bevisa vad som har hänt.

6 april 2018: En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Tre ledamöter, Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund, meddelar att de lämnar arbetet i Svenska Akademien.

10 april 2018: Ledamoten och tidigare ständige sekreteraren Horace Engdahl skriver ett debattinlägg i Expressen och kritiserar andra ledamöter och den nuvarande ständiga sekreteraren Sara Danius. Horace Engdahl skriver i Expressen att ”Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift”. Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar arbetet i Akademien.

18 april 2018: Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att utträda på egen begäran.

19 april 2018: Akademiledamoten Lotta Lotass begär formellt utträde ut Akademien. Lotass valdes in 2009 men har inte deltagit i arbetet de senaste två åren.

20 april 2018: Akademien berättar att man överlämnar utredningen som undersökt ledamöternas koppling till den så kallade kulturprofilen till rättsvårdande myndigheter.

27 april 2018: Ekobrottsmyndigheten meddelar att en förundersökning inletts med koppling till Svenska Akademien.

28 april 2918: Även ledamoten Sara Stridsberg meddelar att hon lämnar Akademien.

4 maj 2018: Akademien tillkännager att man skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren kommer i stället att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

7 maj 2018: Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman beviljas utträde.

22 maj 2018: Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund kräver att Horace Engdahl lämnar Svenska Akademien. I utbyte är de beredda att ”bistå med återuppbyggnaden”.

23 maj 2018: Hovet uttalar sig, via informationschefen Margareta Thorgren, till SVT och slår fast att det krävs tolv ledamöter för nyinval.

12 jun 2018: Den så kallade kulturprofilen åtalas för två fall av våldtäkt. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011.

6 september 2018: Akademien håller sitt första ordinarie sammanträde för höstsäsongen. Man antar då en ny stadgekommentar som ska göra det möjligt att tillämpa de gamla stadgarna från 1786 på ett mer modernt sätt.

19 september 2018: Rättegången mot den så kallade kulturprofilen inleds. Han åtalas för att ha våldtagit en kvinna två gånger. Mannen nekar till brott.

24 september 2018: Stockholms tingsrätt beslutar att häkta kulturprofilen på sannolika skäl misstänkt för ett fall av våldtäkt.

1 oktober 2018: Kulturprofilen döms till två års fängelse för ett fall av våldtäkt. Han överklagar domen till hovrätten några dagar senare.

5 oktober 2018: Jila Mossaed och Eric M Runesson väljs in som nya ledamöter i Akademien.

12 oktober 2018: Ledamoten Per Wästberg berättar att Akademien har godkänt en resolution som uppmanar Katarina Frostenson, som har kopplingar till den så kallade kulturprofilen, att lämna.

19 oktober 2018: Mats Malm, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, väljs in som ny ledamot i Akademi

1 november 2018: Katarina Frostenson vill inte lämna Akademien frivilligt. Akademien meddelar samtidigt att man går vidare med den utredning om stadgebrott som man tidigare har hotat med.

7 november 2018: Ledamoten Jayne Svenungsson avslöjar att hon lämnar Svenska Akademien – knappt ett år efter att hon tillträdde.

14 november 2018: Hovrätten avslutar förhandlingarna om kulturprofilen.

3 december 2018: Kulturprofilen döms för ytterligare en våldtäkt och straffet skärps till 2,5 års fängelse. I ett uttalande till TT skriver Svenska Akademien att det är bra att offret för övergreppen har fått upprättelse.

18 december 2018: I sin kompletterande utredning om sekretessbrott kommer advokatbyrån Hammarskiöld & Co fram till att Katarina Frostenson har läckt information och orsakat Svenska Akademien stor skada. Lämnar hon inte frivilligt anser advokatbyrån att Akademiens ledamöter är skyldiga att utesluta henne.

27 december 2018: Kulturprofilen överklagar hovrättens dom.

10 januari 2019: Akademiledamöterna Peter Englund och Kjell Espmark återvänder till arbetet i Svenska Akademien.

Text: Malin Johanson/TT

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL