Vulkan ska hjälpa författare ge ut egna ljudböcker

Peter Norrman, vd för Vulkaninsterna som hjälper författare att ge ut böcker själva under förlagsnamnen Vulkan, Lava och Calidris.

Egenutgivare har efterlyst möjligheten att enkelt producera och ge ut sina böcker i ljudboksformat. Med start i februari erbjuder nu Vulkan detta.

Vulkan var tidigt ute med sin tjänst för egenutgivare och nu vill de öppna dörren för egenutgivning även av ljudböcker. Sedan starten 2007 har de gett ut över 30 000 titlar och utmanat traditionella förlag i branschen. I februari 2019 tar de sig an den växande ljudboksmarknaden.

— Tiden är mogen för egenutgivna ljudböcker. Vi känner en stor efterfrågan på att kunna ge ut en egen ljudbok och vi kommer att erbjuda författarna möjligheten att själv läsa in boken i våra studios eller att hyra in kända författarröster. Vi räknar med att publicera tusentals ljudböcker de kommande åren. Traditionella förlag är på väg bort. På sikt försvinner alla mellanhänder mellan bok och läsare – och nu även lyssnare, säger Peter Norrman, VD på Vulkanisterna, i ett pressmeddelande där de även skriver:

”Under 2018 läste nästan två femtedelar av svenskarna e-böcker eller lyssnade på ljudböcker – enligt undersökningen svenskarna och internet 2018. Jämför man det med samma siffror från 2016 har användandet nästintill fördubblats. Med allt mer lättillgängliga tjänster tyder inget på att trenden skulle vända och många traditionella förlag rör sig mot digitalt eller uppläst innehåll. Vulkan vill därför ge egenutgivare samma möjlighet att nå ut även där.”

Inspelningen av ljudböcker kommer att ske dels i en egen studio i Vulkans lokaler i Stockholm, dels i studios som samarbetspartnern WAPI har.

– Vi funderar även på att testa portabel inspelningsutrustning som kommer att lånas ut till författaren. Man kan välja vilka inläsare man vill, sannolikt kommer prislappen dock påverka vem som till slut läser in. Vi tror att det vanligaste kommer att bli att författaren själv läser in, säger Peter Norrman till Boktugg.

– Vår medverkan är egentligen en vidareutveckling av det samarbete som vi haft tidigare där WAPI publicerat utvalda titlar från Vulkan, Lava och Calidris som ljudböcker. Vi har ju kunskap och logistik kring ljudboksutgivning och alla vet att ljud blir allt viktigare. Vissa författare vill ha förlag medan andra hellre vill sköta utgivningen själva och då är det kul att även egenutgivare får möjlighet att ge ut sina böcker i audioformatet, säger Mattias Lundgren på WAPI.

Den som vill anlita en känd inläsare har alltså möjlighet att göra det, men får räkna med att prislappen blir därefter.

Vulkans billigaste paket för publicering av ljudböcker kommer att starta på 3 900 kr plus moms.

– Det är om vi får filer som redan är mastrade och korrlyssnade. Vi kommer inte att ta betalt för produktionen två gånger. Men troligt är att författarna väljer tilläggstjänster så priset landar nog i de flesta fall högre, säger Peter Norrman.
– Vi får se hur det utvecklas, vi kommer att i möjligaste mån anpassa erbjudandet efter marknadens önskemål och det är avgörande för oss att hålla priset nere.

Priserna för att producera ljudböcker (enligt några personer som Boktugg pratat med) varierar idag mellan 1 500 och 5 000 kr per timme beroende på vilken studiokvalitet och inläsare som anlitas. I vissa fall kan kostnaden rentav landa ännu högre med de allra mest eftertraktade inläsarna.

Har ni redan klart med avtal på alla streamingtjänsterna: Bookbeat, Nextory, Storytel, Bokus Play? Kommer ljudböcker att säljas som download och på CD?
– Avtal är på plats. CD kommer vi däremot inte att producera.

Kommer egenutgivare att kunna ge ut böcker även under eget förlagsnamn eller det är endast Vulkan?
– Planen är att det ska gå att ge ut under egen etikett.

Hur många ljudböcker tror du att ni kommer att ge ut under 2019?
– Svårt att säga, men på några års sikt kommer det normala bli att våra böcker kommer ut i samtliga format.

Lanserar ni ljudboksutgivning även i andra länder?
– Vi är på väg dit, ja.

Det här är ytterligare ett tecken på att ljudboksmarknaden mognar då även egenutgivare får en enklare väg in till ljudbokstjänsterna. Flera egenutgivare har hört av sig till Boktugg och menat att det är krångligt och svårt att komma in hos streamingtjänsterna.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.