Slutstriden om Katarina Frostenson närmar sig

Stolarna börjar fyllas på i Svenska Akademien igen. På torsdagens möte är det möjligt att så många som 14 ledamöter närvarar, sedan Kjell Espmark och Peter Englund återgått till arbetet. Arkivfoto: Henrik Montgomery/TT

På torsdag samlas Svenska Akademien för första gången sedan juluppehållet. Ska man äntligen lyckas komma till ett avslut i den infekterade frågan om Katarina Frostenson?

– Det ser lovande ut, det är allt jag kan säga, säger ständige sekreteraren Anders Olsson till TT.

Förra veckan lade Katarina Frostenson fram sina krav för att frivilligt utträda ur Akademien. Summan är ännu så länge hemlig – men det är ingen avancerad gissning att den är högre än vad motparten hade tänkt sig.

Hur långt är Svenska Akademien villig att sträcka sig för att nå en förlikning med Frostenson? Ständige sekreteraren Anders Olsson har vid flera tillfällen i intervjuer med TT framhållit att den lösning som man eftersträvar ska fungera som en pensionslösning – inte bara för Frostenson, utan även för andra som lämnar institutionen.

– Vi har en pensionsidé som ska kunna gälla för alla ledamöter som lämnar Akademien. Det är ungefär en sådan modell som hon skisserar i sitt förslag. Däremot måste vi ta hänsyn till beloppet. Det är delvis en annan konstruktion som finns med i skrivelsen, sade han när Frostensons advokat den 7 januari hade lämnat in sitt förslag till förlikning.

Katarina Frostensons återkommande krav har varit att hon ska ”kunna fortsätta sitt värv som poet” även efter utträdet ur Akademien. Vad det innebär i reda pengar är oklart. I en genomgång av akademiledamöternas inkomster som Svenska Dagbladet gjorde i april tjänade Frostenson omkring 700 000 kronor om året mellan 2014 och 2016. 2017 låg inkomsten på 729 200 kronor. Som en jämförelse nämnde SvD i en senare artikel att den genomsnittliga inkomsten för en skönlitterär författare 2014 låg på 243 785 kronor, enligt en undersökning från Konstnärsnämnden.

I Frostensons advokat Per E Samuelsons brev till Akademien framgår det att hon sedan början av 2000-talet har varit ordförande för kommittén för den nya litteraturen samt i 14 års tid suttit som ledamot i Nobelkommittén. Det är rimligt att tro att en relativt stor del av hennes inkomster kommer från dessa båda uppdrag.

Parterna har efter många om och men satt sig vid förhandlingsbordet. Men når de ända fram på torsdag? Den 17 januari kommer institutionen för första gången på mycket länge att vara fullt beslutsför, med 14 ledamöter i arbete, sedan även Peter Englund och Kjell Espmark återinträtt i arbetet.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Frågan om Katarina Frostensons framtid har framställts som avgörande för ifall Svenska Akademien ska få dela ut Nobelpriset i litteratur i år, eller inte. I en intervju med Svenska Dagbladet den 7 januari förnekade dock Nobelstiftelsens presschef Mikael Östlund att beslutet hängde på Frostensons plats i Akademien.

Det är ett uttalande som förvånar Anders Olsson.

– Jag såg att Nobelstiftelsens presschef förnekade att den här frågan skulle vara avgörande. Men jag tror att den är viktig och att den är en del av den problematik vi måste försöka lösa. Jag tror att vi ska lösa den helst innan Nobelstiftelsens beslut kommer i slutet av januari.

Text: Sara Ullberg/TT

Fakta: Ledamöterna i Svenska Akademien

Stol 1: Eric M Runesson, jurist – invald 2018.

Stol 2: Bo Ralph, språkforskare – invald 1999.

Stol 3: Sture Allén, språkforskare – invald 1980.

Stol 4: Anders Olsson, författare och litteraturforskare – invald 2008. Ständig sekreterare.

Stoll 5: Göran Malmqvist, språk- och litteraturforskare – invald 1985.

Stol 6: Tomas Riad, språkforskare – invald 2011.

Stol 7: Sara Danius, litteraturforskare och författare – invald 2013. Deltar inte i det inre arbetet i Akademien.

Stol 8. Jesper Svenbro, antikforskare och poet – invald 2006.

Stol 9: Vakant.

Stol 10: Peter Englund, historiker och författare – invald 2002. Åter i arbete i Akademien.

Stol 11: Mats Malm, författare och litteraturforskare – invald 2018.

Stol 12: Per Wästberg, författare – invald 1997.

Stol 13: Vakant.

Stol 14: Kristina Lugn, poet och dramatiker – invald 2006.

Stol 15: Jila Mossaed, poet – invald 2018.

Stol 16: Kjell Espmark, författare och litteraturforskare – invald 1981.

Stol 17: Horace Engdahl, författare och litteraturforskare – invald 1997.

Stol 18: Katarina Frostenson, författare – invald 1992. Deltar inte i arbetet i Akademien.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL