fbpx

Pelle Svanslös fyller 80 år – i Finland firas jubileet med nyinlästa ljudböcker

Gösta Knutssons böcker om Pelle Svanslös är populära i Finland – trots 80 år på nacken. Foto: Sagogränd

Barnboksfiguren Pelle Svanslös, eller Pekka Töpöhäntä på finska, fyller 80 år. Detta firas i Finland med nyinläsningar av hela Gösta Knutssons bokserie.

– Pelle Svanslös, eller Pekka Töpöhäntä som vi kallar honom, är mycket älskad och har varit det sedan första dagen. Pelle Svanslös på nya äventyr har blivit publicerad 17 gånger i Finland vilket inte går att jämföra med något annat – här pratar vi om Gösta Knutsson i samma andetag som Astrid Lindgren och Tove Jansson, säger Annikka, product manager på förlaget Gummerus, i ett pressmeddelande.

Den första boken om Pelle Svanslös, Pelle Svanslös på äventyr, kom ut i Finland år 1942, tre år efter att den gavs ut på svenska. Ända sedan dess har Gösta Knutssons svanslösa katt varit högt älskad av det finska folket.

ANNONS

År 2015 släpptes finska nyutgåvor av Pelle Svanslös-böckerna illustrerade av Jan Gissberg och nu planerar förlaget Gummerus för en ljudbokssatsning.

– Vi har precis börjat jobba med ljudböckerna med skådespelaren Jukka Pitkänen som är en omtyckt ljudboksuppläsare. Det är menat som en hyllning till Pelle Svanslös och hans förhållandevis könsneutrala budskap och med alla värderingsstyrda figurer som hållit över tid, säger Annikka och fortsätter:

– Man kan kalla det gammaldags men det håller än i dag. Det är något fint över att han alltid hittar en utväg utan att slåss, trots att Måns, Bill och Bull försöker mobba honom. Snällheten tror jag har hållit honom vid liv alla år hos läsarna. Det finns en nostalgisk ton över Pelle Svanslös som tilltalar mor- och farföräldrar som gett böckerna till barnbarnen och på så sätt har berättelserna fått läsare genom alla år.

ANNONS

De fem första ljudböckerna kommer under 2019. Totalt skrev Gösta Knutsson 13 böcker om Pelle Svanslös och planen är att läsa in dem allihop.

– Det finns ett särskilt kärleksförhållande mellan Pelle Svanslös och den finländska publiken, därför känns det jätteroligt att Gummerus hyllar honom på det här sättet nu när han uppnår den aktningsvärda åldern av 80. Det sätts regelbundet upp teaterföreställningar med Pelle i Finland och det kommer en Pelle-utställning under våren, så han lever verkligen i Finland, säger Mats Fromme, vd på Sagogränd som förvaltar rättigheterna till Pelle Svanslös.

Pelle Svanslös är aktuell även på hemmaplan. Under 2018 släpptes inte mindre än 17 Pelle Svanslös-titlar (i alla format, 4 stycken inbundna) på Bonnier Carlsen, bland annat Pelle Svanslös. Våga vara snäll, Pelle Svanslös följer ett spår och flera titlar i serien Pelle Svanslös skola, som Må bra-boken och Dilemmasagor.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny