ANNONS

Söndagstuggare: Samuel Karlsson om nålsögat till utgivning

Författaren Samuel Karlsson har skrivit många böcker vid sidan om sitt vanliga jobb som journalist. Han är idag utgiven på flera förlag men har hunnit bli refuserad många gånger dessförinnan. Foto: Carl-Johan Friman.

Författaren Samuel Karlsson har precis släppt en ny deckare. Men han kämpade i många år och fick många refuseringar. Han har insett att utgivningen egentligen bara var det första nålsögat av sju.

Vill du bli författare, sluta aldrig drömma

Text: Samuel Karlsson

Drömmer du om att bli författare? Sluta aldrig drömma men det är många nålsögon som kamelen ska ta sig igenom innan man lyckas med en bok. Min egen resa har varit ganska skumpig på kamelryggen.

1. Antagningsprocessen
Det kanske svåraste steget av alla. Jag fick 50 refuseringar under 15 års tid för olika manus. Jag gav ut på eget förlag, blev antagen av mindre förlag och fick framgångar med ljudböcker innan min bok Morden på Mörkö blev antagen av Lind & Co. Bara det förlaget tar emot 2 500 spontanmanus varje år och ger ut tio. Man kan lika gärna försöka bli astronaut som att satsa på att bli författare.

ANNONS

2. Inköp till bokhandeln
Okej, nu är boken antagen och utgiven men då dyker nästa hinder upp. Det är inte alls säkert att bokhandeln köper in din bok. Exempelvis Akademibokhandeln genomför nästan alla inköp centralt och om inte din bok faller inköparen i smaken är du rökt som en gammal böckling.

3. Skyltningen i butik
Det spelar egentligen ingen större roll om boken kommer till bokhandeln men inte syns. Hamnar den på en undanskymd hylla mellan böckerna om knyppling och skötsel av vandrande pinnar är det ingen som kommer hitta den ändå. Den måste synas för att någon ska få lust att köpa den. Helst ska någon i butiken läsa boken så de kan rekommendera den till sina kunder. Här kan man bara be till de högre makterna om man som lite okänd författare ska hamna i läshögen.

Drömmen, att se sin bok i hyllan på Akademibokhandeln. Med rätt efternamn kan man då hamna efter Jungstedt och Kallentoft men före Kepler och King. Foto: Samuel Karlsson.

4. Synas i media
Det här är nästan svårare än att bli antagen. Hur hamnar man i morgonsoffan eller ens i lokaltidningen? Du ska helst vara en amputerad prinsessa från en grönländsk inuitstam som skrivit om din hunds könssjukdomar eller så ska du ha dansat naken med Elisabeth Höglund i TV18 för att få dina 15 sekunder av fame.

5. Bli läst
Om nu någon förvirrad moster varit vänlig nog och köpt boken så vill man ju inte att den ska bli en hyllvärmare. Men man får sätta sitt hopp till influensan och det ensidiga utbudet på Netflix så att den stackars mostern känner sig tillräckligt uttråkad för att greppa boken istället. Och sedan vara vänlig nog att berätta om den för andra.

ANNONS

6. Del 2
Om din första bok inte säljer kan du lika gärna bli korvgubbe och sluta drömma om att bli författare. En floppande författare är lika het hos förlagen som en Piggelin i Antarktis.

7. Världserövringen
Du har säkert läst om författarna som fått sina böcker sålda till femtioelva länder och fått sjukt många miljoner för en Netflixserie. För att lyckas med det måste man ha en agent. De är mytologiska sagofigurer som inte existerar i den vanliga världen. Endast den som träffats av blixten tre gånger och överlevt får chansen att bli representerad av en agent.

Min kamel är lite luggsliten men den har i alla fall kommit en bit på vägen. Jag har aldrig slutat drömma …

Om gästbloggaren:
Samuel Karlsson är 49 år (inte 50 ännu … ) och har jobbat som journalist på både kvällstidningar och magasin som Vi Båtägare och Jaktmarker & Fiskevatten. Idag jobbar han på tidningen Byggvärlden och skriver sina böcker på kvällar och helger när ni andra sitter framför teven och kollar in På spåret. Morden på Mörkö, som ges ut av Lind & Co, är den första delen i hans nya deckarserie som utspelar sig på en fiktiv ö utanför Västervik i Småland.

Han har tidigare skrivit fem deckare om Louise Hård och hennes kollegor på polisstationen i Hultsfred som främst rönt stora framgångar som ljudböcker. Han har också skrivit Hjärtats skimmer på Tallbergs förlag som är en skönlitterär bok om författarinnan Carson McCullers liv.

När han inte skriver slukar han böcker. Både nyutgivna och klassiker. Favoriterna är sydstadsförfattare som William Faulkner, Flannery O´Connor, Carson McCullers och Erskin Caldwell.

Han bor med sin familj i ett radhus i Stockholm men är född och uppvuxen i den lilla byn Djursdala utanför Vimmerby. Och likt sin föregångare från orten, Astrid Lindgren, har han en förkärlek för de småländska skogarna och karaktärerna. När han inte ägnar sig åt skrivande sitter han helst i en båt och fiskar.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se