fbpx

Michelle Obama bidrog till bästa brittiska julhandeln sedan 2007

En oberoende bokhandlare i London är Brick Lane Bookshop på … just det, Brick Lane. Foto: iStock.

Bokhandlarna i Storbritannien hade en lyckad julhandel, inte minst sista veckan före jul då det såldes 9,7 miljoner böcker. Mer än var hundrade bok hade Michelle Obama på omslaget.

Julhandeln är som vanligt avgörande när det gäller hur bokförsäljningen går under ett år. Så även i Storbritannien där man gladdes åt en riktigt stark spurt, skriver The Bookseller. För tredje året i rad ökade försäljningen sista veckan före jul. I år passerade man 90 miljoner pund i försäljning under en enda vecka för första gången sedan 2007 och landade på 90,6 miljoner pund (motsvarande 1028 Mkr).

Michelle Obamas Becoming (utgiven på svenska med titeln Min historia) var den mest sålda boken med 116 920 exemplar under de sju dagarna fram till 22 december. Det är också den dyraste (16,01 pund i snitt) boken som toppat listorna under veckan före jul sedan Jamie Olivers 30-minute meals 2010.

ANNONS

När britterna summerar julhandeln 2018 så har försäljningen av tryckta böcker ökat 1,6 procent räknat i pund men bara 0,02 procent (42 000 exemplar!) i volym. Allt pekar på att det för fjärde året i rad blir en ökad bokförsäljning i Storbritannien, vilket vi lär få veta senare i den här veckan.

Förutom att Michelle Obama nu är snubblande nära en halv miljon sålda exemplar fortsatte The Ice Monster av David Walliams och Tony Ross att sälja bra (81 589 exemplar) och har nu passerat 600 000 sålda böcker sedan den släpptes i början av november.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny