ANNONS

Tre nominerade till Tidningen Vi:s litteraturpris 2018

Författarna Mia Franck (foto: Niklas Sandström), Andrea Lundgren (foto: Sara Mac Key) och Caroline Ringskog Ferrada-Noli (foto: Josefine Bäckström) är nominerade till Tidningen Vi:s litteraturpris 2018.

Mia Franck, Andrea Lundgren och Caroline Ringskog Ferrada-Noli – där har ni de tre författare som kan vinna Tidningen Vi:s Litteraturpris 2018. Två romaner och en novellsamling har fångat juryn.

Finländska krigsbarn, djur och natur i norr och drastiska bilder av tre generationers svenska kvinnor. Det är stor ämnesbredd bland de tre författarskap som nominerats till Tidningen Vi:s Litteraturpris 2018.

Idag (27 december) släpps det nya numret av tidningen Vi och där presenteras traditionsenligt de tre författare som har nominerats till tidningens litteraturpris för det gångna året. Boktugg har läst baksidestexterna och hittat några rader som beskriver de tre verken.

ANNONS

Mia Franck nomineras för romanen Bombträdgården (Förlaget M).
Mia Francks berättelse är präglad av att hennes mors upplevelser som krigsbarn i Sverige och vissa av breven är autentiska. Efter en fantasy-trilogi är det Francks första historiska roman. Det är en berättelse som visar hur kriget kryper in i alla människorelationer, även mellan mödrar och barn, och lyfter fram det groteska i att ta livet av andra människor, hur det gör oss omänskliga. Den visar också hur svårt det är att komma som en flykting till ett nytt land, hur tryggt det än är, och hur längtan alltid består: Ingen vill sist och slutligen lämna sitt hem.

Andrea Lundgren nomineras för novellsamlingen Nordisk fauna (Natur & Kultur).
Ett tåg stannar på spåret mitt i natten och en ensam kvinna kliver ut genom de öppna dörrarna, följer ropet ur den djupa skogen. Så är det att läsa Andrea Lundgren: man lockas med av en ton som leder bort, till något vi inte ens kan föreställa oss. De sex novellerna i Nordisk fauna befolkas av djur: rävar, blåvalar, gäddor, katter, fåglar. Och människor, som alla längtar efter förvandlingen. Hon är en av de nio författare som nyligen belönades med ett stipendium på 100 0000 kr.

Caroline Ringskog Ferrada-Noli nomineras för romanen Rich boy.
Carolines återkomst som romanförfattare spänner över hela nittonhundratalet och gestaltar villkoren för tre generationers kvinnoliv. Det handlar om klass och moderskap, trauman som går i arv, och ensamma mammor som inte förmår ge sina barn det de behöver. Med samma bildrika, associativa stil som gjorde debuten Naturen så rosad har hon skrivit en roman som bärs fram av stor känslighet, psykologisk skärpa, skönhet och mörker.

Vem som blir pristagare tillkännages 23 januari.

Tidningen Vi:s Litteraturpris har delats ut sedan 1947. Det ges till en författare som kommit ut under året och är ”på väg” – det vill säga som har debuterat men givit ut max fem verk för vuxna. De tre senaste åren har priset gått till Staffan Malmberg, Anneli Jordahl och Anna Jörgensdotter.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL