fbpx

Bonniers hoppas att Netflix-serie lyfter Caroline Kepnes Du i ny pocketutgåva

Den amerikanska författaren Caroline Kepnes debutroman "Du" blev en enorm succé. På annandagen har tv-versionen premiär på Netflix. Arkivfoto: Vilhelm Stokstad/TT.

Caroline Kepnes debutthriller Du blev en bästsäljare och hyllades av ingen mindre än skräckmästaren Stephen King. Idag på annandagen har tv-versionen premiär på Netflix – och Bonniers släpper pocketen på nytt med filmomslag.

– Framgångarna gör inte att nervositeten försvinner. Det där är en känsla som aldrig försvinner, säger Kepnes till TT.

Du handlar om Joe, som arbetar i en bokhandel i New York. Han blir intresserad av den vackra Beck och börjar förfölja henne, både bokstavligt och på sociala medier.

Joe drar sig inte för att mörda personer som han känner står i hans väg. Till sist faller Beck för Joe. De inleder ett förhållande, men han är ständigt svartsjuk.

ANNONS

Handlingen berättas ur Joes synvinkel, och detsamma sker i tv-serien med hjälp av en berättarröst.

– Jag hade turen att få arbeta med producenter som verkligen älskade boken, och jag har fått vara med i den kreativa processen. Jag har också skrivit manuset till ett av avsnitten. Och jag förstod ju att man måste ändra på saker, ta bort eller lägga till nya rollfigurer, men ändå få fram det jag ville säga med boken, säger Kepnes.

Kepnes var också delaktig i att välja ut skådespelare.

– Så fort jag såg Penn Badgley så tänkte jag ”det där är Joe”.

Hur handlingen slutar i Du ska inte avslöjas här, men Joe återkommer i uppföljaren Gömda kroppar. Den utspelas i Los Angeles, och ska också bli tv-serie för Netflix.

– De jobbar med manuset just nu och vi hoppas kunna börja spela in under 2019. Fast den här gången kan jag inte vara så involverad, min tid tas upp av min nästa bok.

Efter Gömda kroppar skrev Kepnes thrillern Providence, som inte handlade om Joe, och det gör inte heller den kommande boken. Men hon tänker inte lämna Joe, som i slutet av Gömda kroppar hamnat i riktigt trubbel.

– Och där kan vi ju inte lämna honom, säger Kepnes.

I Du har sociala medier en stor plats – Joe använder Twitter och Facebook för att manipulera och lura Beck. Caroline Kepnes har själv en kluven inställning till fenomenet.

– Det är underbart att kunna hålla kontakt och tala med alla läsare genom sociala medier. Det är magiskt. Samtidigt vet jag ju hur det kan användas på fel sätt.

Den kommande boken handlar om ”en kvinnlig motsvarighet till Joe”. Och medan Kepnes arbetar vidare med den förhandlar hon om en filmatisering av Providence.

– Diskussioner pågår, så mycket kan jag säga.

Text: Gunnar Rehlin/TT

Fakta om tv-serien Du (baserad på en bok av Caroline Kepnes)

Bygger på Caroline Kepnes roman med samma namn och handlar om bokhandlaren Joe som faller för en kvinna med författarambitioner. Med hjälp av sociala medier nästlar han sig metodiskt in i hennes liv.
I rollerna: Penn Badgley, Elizabeth Lail, Luca Padovan, Zach Cherry, Nicole Kang med flera.
Premiär på Netflix den 26 december 2018.

Om Caroline Kepnes böcker på svenska

Hennes första bok Du släpptes av Forum i mars 2015 och beskrevs som ”Girls möter American Psycho i denna mörka och skruvade berättelse om kärlek och besatthet”. Den nådde aldrig samma höjder försäljningsmässigt i Sverige, fram till nu har den sålt i drygt 12 000 exemplar, varav 7 000 i pocket. Inför tv-seriepremiären har Månpocket släppt pocketen på nytt med filmomslag (och en liten Netflixdekal) och hoppas kunna nå en ny publik och bättra på försäljningen.

Du

Du

  • Förlag: Månpocket
  • Format: Pocket
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-12-11
  • ISBN: 9789175039329

Även Gömda kroppar finns utgiven på svenska. Den nya boken Providence som släpptes i USA i juni har ännu inte kommit på svenska eller utannonserats för utgivning.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny