fbpx

Purpurfärgen-författaren Alice Walker anklagas för antisemitism

Författaren Alice Walker. Arkivfoto: Petros Giannakouris/AP/TT.

Alice Walker, som bland annat skrivit den Pulitzer-prisbelönta romanen Purpurfärgen, har hamnat i blåsväder efter att ha rekommenderat en bok av en konspirationsteoretiker.

Orsaken är att hon i en intervju förra veckan med The New York Times rekommenderat en bok av den brittiske konspirationsteoretikern David Icke, som brukar stämplas som antisemit.

Efter intervjun har kritiken haglat mot både Walker och The New York Times.

Walker försvarar sig i ett inlägg på sin blogg. Där förnekar hon att David Icke skulle vara antisemit och skriver att han snarare ”är modig nog att ställa frågorna som andra är rädda för”.

ANNONS

Men kritiker, som journalisten Yair Rosenberg på sajten Tablet, menar att David Ickes antisemitism är omöjlig att missa. Han ska bland annat hävdat att en judisk organisation finansierade Adolf Hitler och Förintelsen. I just den bok som Alice Walker rekommenderat propagerar han för att förintelseförnekares teorier borde läras ut i skolor.

Rosenberg noterar också att Alice Walker, som är känd för sin propalestinska aktivism, tidigare vägrat låta Purpurfärgen ges ut på hebreiska och att hon använt antisemitiska formuleringar i en dikt.

Color Purple gavs ut 1982 och vann året därpå både Pulitzer-priset och National Book Award. Den filmatiserades 1985 i regi av Steven Spielberg med Whoopi Goldberg, Danny Glover och Oprah Winfrey i huvudrollerna och fick elva Oscarsnomineringar.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny