fbpx

Purpurfärgen-författaren Alice Walker anklagas för antisemitism

Författaren Alice Walker. Arkivfoto: Petros Giannakouris/AP/TT.

Alice Walker, som bland annat skrivit den Pulitzer-prisbelönta romanen Purpurfärgen, har hamnat i blåsväder efter att ha rekommenderat en bok av en konspirationsteoretiker.

Orsaken är att hon i en intervju förra veckan med The New York Times rekommenderat en bok av den brittiske konspirationsteoretikern David Icke, som brukar stämplas som antisemit.

Efter intervjun har kritiken haglat mot både Walker och The New York Times.

Walker försvarar sig i ett inlägg på sin blogg. Där förnekar hon att David Icke skulle vara antisemit och skriver att han snarare ”är modig nog att ställa frågorna som andra är rädda för”.

ANNONS

Men kritiker, som journalisten Yair Rosenberg på sajten Tablet, menar att David Ickes antisemitism är omöjlig att missa. Han ska bland annat hävdat att en judisk organisation finansierade Adolf Hitler och Förintelsen. I just den bok som Alice Walker rekommenderat propagerar han för att förintelseförnekares teorier borde läras ut i skolor.

Rosenberg noterar också att Alice Walker, som är känd för sin propalestinska aktivism, tidigare vägrat låta Purpurfärgen ges ut på hebreiska och att hon använt antisemitiska formuleringar i en dikt.

Color Purple gavs ut 1982 och vann året därpå både Pulitzer-priset och National Book Award. Den filmatiserades 1985 i regi av Steven Spielberg med Whoopi Goldberg, Danny Glover och Oprah Winfrey i huvudrollerna och fick elva Oscarsnomineringar.

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.