fbpx

Boktips: Tio bra böcker som gör dig mer organiserad och effektiv på jobbet

Bli mer effektiv och organiserad hemma och på jobbet - framgången väntar på dig ...

Kan en bok göra dig mer effektiv? Ja, faktiskt. Om den lyckas få dig att omvärdera ditt arbete och strukturera upp dagen bättre, så har du vunnit mycket. Genom att hitta sätt att organisera upp dagen sparar du både tid och kraft.

Du är stressad, timmarna räcker inte till. Så fort du kommer till jobbet känns det som att du är på väg hem igen. Ska det alltid vara så här? Nej, det finns faktiskt metoder som gör livet enklare för dig, och som till och med kan göra ditt företag mer lönsamt.

Beviset finns i böckerna, skrivna av framgångsrika entreprenörer som gjort sig ett namn genom att lyckas med mycket utan att gå av på mitten. I de här tio böckerna möter du människor som organiserar och möter världen på sitt eget sätt.

Värt att testa kanske? Vi tycker det.

Boktips: Tio bra böcker som gör dig mer organiserad och effektiv på jobbet

1. Få det gjort! (reviderad utgåva) : Svart bälte i vardagseffektivitet

Äntligen kommer effektivitetsgurun David Allens efterfrågade Få det gjort! i ny totalreviderad och nyöversatt utgåva. Boken som har blivit något av en bibel för företagsledare och privatpersoner världen över.Så hinner du mer, når bättre resultat och får tid över. Genom att arbeta smartare och mer strukturerat mår du bättre och får samtidigt mer gjort. Att överblicka det som ska göras, att organisera och priorititera på rätt sätt, det går att tillämpa på alla områden i livet. Här lär du dig bland annat: Vad som behövs för att skapa att göra-listor som verkligen fungerar. Hur snabbtricket ”tvåminutersmetoden” frigör arbetstid och skapar sinnesro. Att en gång för alla få grepp om din mejlbox – på riktigt!David Allens GTD-metod (Getting Things Done) är oslagbar när det gäller att uppnå effektivitet utan stress och vinner hela tiden nya angängare. I Sverige har boken sålt i över 80 000 exemplar. Den efterfrågade nyutgåvan är helt omgjord och anpassad till det digitala livet med smartphones och en ständigt uppkopplad tillvaro.

2.Målmedveten : prioritera rätt och säg nej med gott samvete av David Stiernholm

Varje dag ställs vi inför en oändlig mängd val. Vi prioriterar, väljer och väljer bort: Vilket mail ska jag svara på? Vem ska jag ringa? Vilka bränder måste släckas först? Prioritering är en knepig sak. Alltför ofta väljer vi den uppgift som är mest bråttom, på bekostnad av de som kanske inte är lika akuta, men oerhört mycket viktigare. Hela tiden är vi dessutom medvetna om att det finns en gräns för hur mycket vi hinner göra på en dag, en vecka och ett år. Stressen är aldrig långt borta. Det blir ett tröttsamt liv. I Målmedveten reder David Stiernholm ut skillnaden mellan bråttom och viktigt. När denna distinktion är gjord är det lättare att formulera konkreta och lättillgängliga mål i vardagen. Då målen väl är satta är det sedan möjligt att prioritera på basis av annat än brådska. På så sätt slipper du jobba under ständig stress och med andan i halsen. Du lär dig frigöra tid till det som faktiskt är viktigt och känner att du äger din egen planering vilket i sin tur ger dig både energi och överblick över vardagen.DAVID STIERNHOLM, Sveriges ende struktör, har ett motto: Allting kan göras enklare. Han är flitigt anlitad som konsult och föreläsare inom både näringsliv och offentlig sektor. Stiernholms första bok Klart! har sålt i fler än 10 000 ex.

3. Klart! : bli superstrukturerad på 31 dagar! av David Stiernholm

Informationsstress, för många bollar i luften, full mailbox, det är mycket nu, hög arbets­belastning, övertid, på studs, högar som bara växer, flänger runt i jobbet, snart måste det lätta Ja, det finns många sätt att beskriva den stundtals kaotiska tillvaro många av oss lever i på våra arbeten. Men, om vi får en bättre struktur i hur vi arbetar, får vi även mer tid över till det som är viktigt, för oss själva och för våra verksamheter.”Klart! Bli superstrukturerad på 31 dagar” är ett träningsprogram för dig som vill skapa en smidi­gare vardag på jobbet. I korta kapitel med användbara råd och tips, blandade med konkreta övningar, lär struktören David Stiernholm dig hur du kan arbeta mer strukturerat genom att organisera, fokusera och automati­sera. Boken ger dig olika verktyg, tankesätt, metoder och rutiner som gör dig effektivare, flexiblare och faktiskt lyckligare. Boken kommer även att finnas som app till iPhone.

4. 80/20-regeln Hemligheten med att uppnå mer med mindre av Richard Koch

80/20-REGELN är en modern klassiker som har hjälpt hundratusentals människor att uppnå mer med mindre, i både deras privata och professionella liv – nu äntligen på svenska!

Enligt den välkända 80/20-regeln, den så kallade Paretoprincipen, står cirka 20 procent av orsakerna för cirka 80 procent av verkan. Det finns alltså en empiriskt belagd obalans mellan orsaker och resultat, input och output, ansträngning och belöning. Detta betyder exempelvis att 80 procent av det du presterar i ditt arbete kommer från 20 procent av den tid du använder, att 20 procent av ett företags produkter står för 80 procent av försäljningsvärdet, eller att du använder 20 procent av dina kläder 80 procent av tiden.

Läs mer
I den här boken visar författaren hur vi genom att förstå och tillämpa 80/20-regeln kan åstadkomma mycket mer med mycket mindre. Varje människa kan bli effektivare och lyckligare, varje vinstdrivande företag kan bli mer lönsamt och varje typ av organisation kan nå bättre resultat – genom att omfördela resurser från improduktiv till produktiv användning och hitta sätt att göra de improduktiva resurserna mer effektiva.
80/20-regeln går emot vår intuition. Vi har en tendens att förvänta oss att alla orsaker är ungefär lika betydelsefulla. Och naturligtvis är det så ibland – men oftast inte! Det finns ett enormt utrymme för förbättringar om vi vägrar att acceptera status quo. Då kan vi minska slöseriet med våra resurser och vår tid, vi kan lära oss att se skogen och inte bara träd.

Om författarna
Richard Koch är affärsman, entreprenör och författare. Han har skrivit ett flertal internationellt framgångsrika böcker inom management-området.
Karin Ashing är översättare.

5. Motivationskoden : om modernt ledarskap och varför vi borde gå från Management till Humanagement

Vad är det som gör att vi går igång på jobbet, att vi blir inspirerade, engagerade och motiverade? Den frågan borde varje ledare ställa sig.

”Motivationskoden” är en inspirerande och tankeväckande resa genom ekonomisk och psykologisk forskning, den mänskliga hjärnan och författarens egna erfarenheter och tankar om ledarskap. Med träffsäkra analyser av vår samtid och ögonöppnande insikter om mänskligt beteende lyckas boken både underhålla och skaka om. Läs om varför ledarskap handlar mer om kemi än ekonomi, om varför människor vill spela roll snarare än en roll och varför piskor och morötter inte fungerar. Och mycket mer!

Med den här boken vill författaren uppmuntra chefer att leda utifrån de grundläggande mänskliga behov som ligger bakom vår inre motivation. Men här serveras ingen metod eller modell som direkt kan implementeras. Boken lever som den lär: ledarskap handlar inte om att ge svaren, utan om att leverera frågorna som inspirerar människor att tänka själva.

Tommy Lundberg har en bakgrund som copywriter, kreativ ledare, företagare och vd i reklambranschen. Sedan 2008 arbetar han som konsult i kommunikationsfrågor och föreläsare kring ledarskap och medarbetarskap. Tommy har tidigare skrivit ”Ledarskap på Sandlådenivå” (nominerad till Årets Ledarbok 2005) och ”Ledarskap på Apstadiet” (nominerad till Årets HR-bok 2010) tillsammans med beteendevetaren Ola Berggren samt ”Det är inte magi, det är energi” och ”Skulle du vilja jobba med dig?”.

Sagt om boken:

”Imponerande påläst, fint personligt och härligt mänskligt. Det här är inte en bok för ledare, det är en bok för alla människor!” / Micael Dahlen, professor, författare och föreläsare

”Det finns en uppsjö böcker om ledarskap, management och motivation. Detta är dock en välkommen och enormt inspirerande bok som tar begreppet management till en ny och långt mer mänsklig nivå.” / BTJ-häftet, Louise Sverud

En glasklar bok om det moderna ledarskapet. Sidor sprängfyllda med forskningsresultat, erfarenhet och exempel som på olika sätt förklarar hur vi människor agerar och fungerar psykologiskt. En viktig bok som alla borde läsa. Åtminstone om du är det minsta intresserad av hur människors motivation fungerar på riktigt. / Frida Nilsson, Redaktionschef, Motivation.se

6. Personlig effektivitet : en handbok i konsten att få mer gjort på några timmar än vad andra hinner på en dag av Fredrik Hillvesson

Vill du lära dig hemligheterna med att bli mer effektiv och få fler saker ur händerna?

Drömmer du om att kunna njuta mer och stressa mindre?

Har du funderat på varför vissa människor alltid hinner mer än andra?

En sak är säker: nyckeln till att bli mer effektiv handlar inte om att jobba hårdare. Hemligheten ligger i att jobba på ett annorlunda sätt, och det är något som alla kan lära sig.

”Personlig effektivitet: En handbok i konsten att få mer gjort på mindre tid” visar dig de exakta stegen för att få din effektivitet att skjuta i höjden. I korta och lättlästa kapitel får du lära dig allt du behöver veta för att få fler saker ur händerna, minska din stress och ha roligare under tiden.

Till skillnad från många andra böcker inom personlig effektivitet lär den här boken ut flera olika typer av tidshantering – alltifrån hur du planerar och blir mer organiserad till hur du använder din dator till att få mer gjort. Du kommer bland annat att få stifta bekantskap med tekniker och principer som 50-minutersmetoden, avslutsfobi och Parkinsons lag.

Här är några fler exempel på vad du kommer att få lära dig:

* Hur du avgör vilka uppgifter du ska lägga tiden på så att du aldrig behöver avsluta dagen med en känsla av att du kastat bort den

* Hur du identifierar dolda tidstjuvar och sätter stopp för dem en gång för alla

* Hur du ser till att avsluta de uppgifter du påbörjar så att du slipper känna dig jagad av halvfärdiga projekt

* Hur du undviker att skjuta upp dina uppgifter och i stället tar itu med dem omedelbart

* Hur du tar kontrollen över din e-post i stället för att låta den ta kontrollen över dig

* Hur du gör dina möten mer effektiva och undviker att kasta bort tid på meningslösa sammankomster

* Hur du fördubblar din läshastighet och får ut mer av det du läser

* Hur du minskar onödig perfektionism så att du får fler saker ur händerna

* Hur du lär dig fatta beslut och håller fast vid de beslut du tar, så att du slipper lägga tid på att vela

* Hur du delegerar dina uppgifter och får mer tid över till annat – även om du inte har några kollegor att delegera till

* Hur du säger nej och undviker att ta på dig uppgifter som du inte hinner

* Hur du laddar batterierna och maximerar din energi så att du orkar prestera på topp

Om du vill kunna avsluta dina arbetsdagar och alltid vara nöjd med vad du har åstadkommit är ”Personlig effektivitet” definitivt boken för dig. Läs den, använd dig av det du får lära dig och bristen på tid kommer hädanefter att vara ett betydligt mindre problem.

7. Målboken : hur du lyckas uppfylla dina drömmar och få ett bättre liv av Peter Jumrukovski

Du vet väl om att du kan få dina drömmar att bli verklighet? Jo då, förmågan finns där men många av oss vet inte riktigt var vi ska börja. Hur ska vi egentligen göra för att kunna leva det liv vi vill och uppnå allt det där som vi önskar oss?

Målboken är en annorlunda och nytänkande bok om personlig utveckling. Den riktar sig till alla som vill lyckas i livet men ännu inte har kommit fram till hur de ska gå till väga. På ett enkelt och underhållande sätt guidar Peter Jumrukovski läsaren till att sätta mål i livets stora områden: hälsa, pengar, personlig utveckling, relationer och jobb och att hitta en balans dem emellan. Med en blandning av forskningsresultat, berättelser ur verkliga livet och anekdoter visar han att alla faktiskt kan lyckas med precis vad de vill genom att skriva ner sina mål och varje dag aktivt arbeta för dem.

Peter Jumrukovski har genom att de senaste femton åren arbeta med målsättningar lyckats vinna ett VM-brons (Shotokan) och åtta SM-guld i karate, rest över hela världen, bott i Los Angeles i ett och ett halvt år och blivit en av landets bästa säljare av marknadsföring.Hans dröm har länge varit att hjälpa andra människor att lyckas uppnå sina mål, och det är precis det han gör just nu!

8. Bullet journal-metoden : samla dina tankar, organisera ditt liv, forma din av Ryder Carroll

Den efterlängtade boken från grundaren av Bullet journal — organisationssystemet som tagit världen med storm.

I åratal testade Ryder Carroll otaliga organiseringssystem, online och offline, men inget av dem passade hans sätt att tänka. Han sökte ett sätt som skulle hjälpa honom att bli konsekvent, fokuserad och effektiv tills han av ren nödvändighet utvecklade metoden själv. Han kallade den Bullet journal. När han började dela med sig av sitt system till sina vänner som stod inför liknande utmaningar, blev det viralt. Bara ett par år senare, till hans stora förvåning, är Bullet journaling en världsomspännande rörelse.

Bullet journal-metoden handlar om mycket mer än att organisera dina anteckningar och att-göra-listor. Det handlar om vad Carroll kallar medvetet levande: att rensa bort distraktioner och fokusera din tid och energi på det som är verkligt meningsfullt, både på arbetet och i ditt privatliv. Det handlar om att spendera mer tid på det du bryr dig om, genom att jobba mot färre mål. Hans nya bok visar hur du kan

– Samla dina tankar: med bara papper och penna kan du få koll på vad du lägger tid på och få överblick över dina framsteg.

– Organisera ditt liv: finn lugn i vardagen genom att attackera dina att-göra-listor på ett systematiskt, medvetet och produktivt sätt.

– Forma din framtid: ta vaga drömmar och nyfikenheter till meningsfulla mål, och bryt sedan ner dessa mål till genomförbara steg som leder till stora förändringar.

Carroll skrev den här boken för frusterade list-skrivare, överväldigade multitaskare och kreativa som behöver lite struktur. Vare sig du har använt en Bullet journal i flera år eller aldrig har sett en tidigare kommer Bullet journal-metoden ta dig från att vara en passagerare till att bli pilot över ditt eget liv.

Bullet journal är ett av de mest eleganta och effektiva system jag någonsin stött på. Det kommer inte bara hjälpa dig att bli mer organiserad utan kommer också hjälpa dig att bli en bättre person. Jag rekommenderar starkt den här boken (och metoden den redogör för i detalj) för alla som vill få ut mer av livet. — Cal Newport, författare till Deep Work

Oavsett om du är en insatt antecknare eller alltid har velat utforska anteckningsbokens fördelar, så förenklar Bullet journal-metodenkraften i att sätta pennan mot papper och kommer tveklöst att förvandla ditt liv, på fler sätt än du kan föreställa dig. — Hal Elrod, författare till The Miracle Morning

9. Effektivitet : bättre, billigare, snabbare av Bengt Karlöf

Effektivitet, bättre – billigare – snabbare Effektivitet kan sägas vara nyckeln till all framgångrik verksamhet, och är enligt författaren företagsekonomins saknade kärna. En viktig fråga för alla i ledande ställning inom såväl näringsliv som förvaltning är därför: Hur vet du att din verksamhet är effektiv? Svaret kräver både kunskap och medvetenhet om effektivitetsbegreppet. I boken beskriver och klargör författaren med hjälp av en mängd exempel hur man rent praktiskt arbetar med effektivitet i olika sammanhang.Kravet på effektivitet genomsyrar i dag samhällslivet på ett helt annat sätt än för bara ett par decennier sedan. Budgetrestriktioner inom EU samt åtstramningar, som även drabbar ideella organisationer, fackföreningar m.m., gör att kraven på resultat i olika former i allt högre grad relateras till de resurser som används. Utgångspunkten för existensen av all organiserad verksamhet blir en aktuell fråga inte bara i företag som har resultaträkningen som synligt bevis på sin effektivitet utan även i andra delar av samhällslivet.

10. 4 timmars arbetsvecka : konsten att leva mer & jobba mindre av Timothy Ferriss

Alltför länge har vi levt med föreställningen att vi måste jobba hela livet innan vi till sist kan njuta av en välförtjänt pension. Glöm det. Det finns ingen anledning att vänta. Oavsett om du drömmer om att slippa heltidsjobbet, att resa jorden runt i lyx, tjäna femsiffriga belopp varje månad med minimal arbetsinsats eller bara få leva mer och jobba mindre, så talar 4 timmars arbetsvecka om hur du ska göra.

Med steg som är lätta att följa ger Timothy Ferriss tydliga metoder för att rensa ut allt onödigt, så att du kan fokusera på det som verkligen är viktigt: att leva ditt drömliv.

Boken har legat:
#1 På New York Times bestsellerlista
#1 På Wall Street Journals bestsellerlista
#1 På Businessweeks bestsellerlista

Timothy Ferriss är multi-entreprenör och ultravagabond. Han talar sex olika språk, driver på resande fot ett multinationellt företag, har varit världsrekordshållare i tango, amerikansk mästare i kinesisk kickboxning och skådespelare i Hong Kong. Han var 29 år gammal när han skrev 4 timmars arbetsvecka.

»[D]et sjätte kapitlet i boken borde alla läsa. Kapitlet har en rubrik som förtjänar att bli ett begrepp: Låginformationsdieten.« | Jan Gradvall, Dagens Industri

»4-timmars arbetsvecka är den enskilt bästa bok jag någonsin har läst om hur man kan strukturera sin arbetstid, sina mail och sitt tankesätt för att få mer gjort på kortare tid.« | Trendenser

Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.