fbpx

Nio författare får särskilda stipendier från Natur & Kultur

Dessa nio författare får stipendium av Natur & Kultur 2018, överst från vänster: Torbjörn Flygt (foto: Martin Bogren), Tua Forsström (foto: Mao Lindholm), Per Gustavsson (foto: Kristofer Samuelsson), Suzanne Ibrahim (foto: Sandra Lee Pettersson), Mara Lee (foto: R. Thord). Nedre från vänster: Andrea Lundgren (foto: Sara Mac Key), Steve Sem-Sandberg (foto: Fredrik Hjerling), Emi-Simone Zawall (foto: Natur & Kultur) och Jonas Gren (foto: Linda Gren).

Stiftelsen Natur & Kultur delar ut stipendium till nio författare om 100 000 kronor vardera, som uppmuntran för goda litterära insatser. 

Natur & Kulturs särskilda stipendier delas ut till följande personer 2018:

Torbjörn Flygt (1964) debuterade 1995 med Längsta ögonblicket. Romanen Underdog som belönades med Augustpriset 2001 blev ett stort litterärt genombrott. Torbjörn Flygts senaste roman, Flyktväg, kom ut hösten 2017. Vid sidan av sitt skönlitterära författarskap skriver Torbjörn Flygt även dramatik, tidningsreportage och litteraturkritik.

ANNONS

Tua Forsström (1947) är bosatt i Finland och är en av Nordens främsta poeter. Hennes böcker har översatts till en mängd olika språk. Hennes senaste diktsamling, Anteckningar, kom ut i år i både Finland och Sverige.

Jonas Gren (1981) är poet och mångsysslare inom kultur, litteratur och journalistik. Han har gett ut fyra diktsamlingar. Våren 2019 turnerar han med Riksteaterns musikföreställning Nationalparken. Han är medarbetare vid konstcentret Ställbergs gruva i Bergslagen och bosatt i Stockholm och Hörken.

Per Gustavsson (1962) har sedan debuten 1995 gjort en stor mängd bilderböcker till både andras och egna texter. Han har även bidragit med illustrationer till bokomslag, läromedel, tidningar och serier.

Suzanne Ibrahim (1963) är en välkänd syrisk poet, författare och journalist som för närvarande är bosatt i Östersund som fristadsförfattare. Hon har gett ut tre novellsamlingar och fyra diktsamlingar varav två har översatts till franska. Till hösten publiceras hennes nya bok på svenska där hon beskriver hur kriget påverkar det syriska samhället och människors vardag.

Mara Lee (1972) är författare och översättare och 2014 disputerade hon i ämnet litterär gestaltning vid Göteborgs universitet. Hon har gett ut två diktsamlingar och fyra romaner och hon har översatt den kanadensiska poeten Anne Carson.

Andrea Lundgren (1986) romandebuterade 2010 med I tunga vintrars mage. 2014 publicerades den rosade romanen Glupahungern och 2018 novellsamlingen Nordisk fauna. På kort tid har Andrea Lundgren etablerat sig som en av de mest särpräglade och intressanta författarna av i dag.

Steve Sem-Sandberg (1958) har ett långt och uppmärksammat författarskap bakom sig. De fattiga i Łódź tilldelades Augustpriset 2009. Romanen har även blivit en stor internationell framgång med översättningar till närmare 30 språk. För romanen De utvalda mottog han 2016 som andre svenske författare någonsin det prestigefyllda Prix Médicis Étranger för det årets bästa till franska översatta roman.

Emi-Simone Zawall (1981) är essäist, översättare, litteraturkritiker och redaktör för tidskriften Essä. Hon har de senaste åren ägnat sig särskilt åt att översätta och skriva om den polske författaren Bruno Schulz.

Natur & Kulturs särskilda stipendier har delats ut sedan 2011 och juryn består av styrelseledamöterna Kjell Blückert, Ann-Charlotte Smedler och Johan Svedjedal. Stiftelsen delar även ut tolv litterära arbetsstipendier varje år. Arbetsstipendierna för 2019 går att söka via nok.se från 1 februari till 1 maj 2019.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny