fbpx

Julkalender 2018 – lucka 17: 100-årsdagen för beslut om allmän rösträtt

Boktuggs Julkalender 2018 - lucka 17. Bakgrundsbild: Pixabay.

Idag för 100 år sedan, den 17 december 1918, beslutade riksdagen om att införa allmän och lika rösträtt. Beslutet lade grunden för kvinnlig rösträtt, som blev verklighet tre år senare.

Idag är ingen vanlig dag, det är nämligen 100-årsdagen för en viktig politisk och demokratisk händelse i Sverige. Den 17 december 1918 beslutade den extrainkallade riksdagen att allmän och lika rösträtt skulle införas, ett beslut som lade grunden för de lagändringar som möjliggjorde rösträtt för kvinnor.

Den 17 december 2018 utlyser riksdagen en tillfällig allmän flaggdag för att uppmärksamma beslutets 100-årsdag. Denna dag äras också med en plats i Boktuggs julkalender, då få saker är så viktiga att uppmärksamma som demokratins genombrott.

ANNONS

– Beslutet om rösträtt den 17 december 1918 är en viktig händelse för demokratins genombrott, men inte den enda. Vi ser demokratiseringen som en process och dess införande bör därmed även firas under kommande år, säger Torbjörn Nilsson, professor i historia vid Södertörns högskola, i ett pressmeddelande från KB.

Han ingår även i redaktionsrådet för webbplatsen Demokrati100.se vars syfte är att sprida kunskap om åren 1918–1921 när demokratin bröt igenom i Sverige.

– Beslutet den 17 december 1918 var viktigt också för kvinnornas politiska rösträtt. Men allt var inte klart i december 1918. Eftersom reformen krävde en grundlagsändring måste det tas beslut på två ordinarie riksdagar, 1919 och 1921, med val däremellan 1920. Därför anser vi att det är viktigt att se till alla delar i denna händelsekedja, säger Torbjörn Nilsson och hänvisar till flera punkter:

ANNONS
  • Den informella uppgörelsen om parlamentarism mellan kungen och den tillträdande statsministern, liberalen Nils Edén, hösten 1917.
  • Såväl den 17 december 1918 som riksdagsbesluten 1919 och 1921 med det följande höstvalet (första gången för kvinnor) är avgörande dagar.
  • De första (fem) kvinnorna träder in som ledamöter i Riksdagen i januari 1922.
Demonstrationståg i Sundsvall 1899. Källa: Sundsvalls museum

Vissa grupper stod utanför rösträtten även efter 1921: interner på fängelser (togs bort 1937), försörjda av fattigvården (1945) och omyndigförklarade (1989). Dessutom måste man vara folkbokförd i en kommun, vilket hindrade många samer och romer från att rösta. Detta började förändras först från slutet av 1950-talet.

För att knyta an till litteraturen var många författare engagerade i Rösträttsrörelsen, däribland Elin Wägner, Selma Lagerlöf, Frigga Carlberg, Else Kleen, Ellen Key och Lydia Wahlström.

Källor: Demokrati100.se och Wikipedia.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

För den som vill läsa mer om införandet av allmän och lika rösträtt i Sverige släpps just idag (dagen till ära, får vi förmoda) boken Rösträttens århundrade : kampen, utvecklingen och framtiden för demokratin i Sverige.

Idag släpps även flera andra nya titlar, bland annat …

Sveket : en familjethriller

Sveket : en familjethriller

  • Förlag: Begander
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-12-17
  • ISBN: 9789163979705

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.