fbpx

JUST NU: Storytel ligger nere – driftstörning hos Levonline

Storytel drabbades av driftstörningar på torsdagskvällen. Nätverksfel hos underleverantören Levonline sänkte Storytel i hela världen.

Storytels hemsida går inte att nå och kunder kan inte streama ljudböcker sedan kl 21 på torsdagskvällen. Orsaken är driftstörningar hos serverhotellet Levonline och felet drabbar Storytel-kunder över hela världen.

-Vår underleverantör jobbar med att lösa driftstörningarna som påverkat Storytels kunder sen 21.00 igår. De har meddelat att de identifierat orsaken och vi arbetar intensivt tillsammans för att komma tillrätta med problemen, säger Sandra Olt, PR- och kommunikationsansvarig på Storytel.
– Vi vet att vår tjänst är en uppskattad del av våra kunders vardag, och är verkligen ledsna för att detta har inträffat.

Det var alltså på torsdagskvällen strax efter kl 21 som Facebookgrupper och Storytels egen Facebooksida fick in rapporter om att det inte gick att lyssna på ljudböcker. Den som försökte gå in på hemsidan möttes av felmeddelande: ”521 – Web server is down”.

ANNONS

Inte heller Storytel-appen fungerade – förutom ifall du redan hade laddat ner en bok i offline-läge. Annars stod den lilla pratbubblan bara och hoppade.

Tekniskt felmeddelande till Storytelkunder.

Storytel meddelade ganska snabbt att felet egentligen låg hos deras underleverantör, webb- och serverhotellet Levonline och att även andra kunder (läs webbplatser) drabbats av driftstörningar.

Felsökning har pågått hela natten men fortfarande kl 07.00 på fredagsmorgonen låg Storytel nere. Och inte bara i Sverige utan även andra delar av världen drabbades. Boktugg har inte testat alla de femton länder som Storytel idag etablerat sig i men kan konstatera att Storytel-sajter i åtminstone Spanien, Danmark, Indien och Ryssland ligger nere på samma sätt som den svenska.

ANNONS

Uppdatering: Felet berör samtliga marknader där Storytel finns. Tjänsten ligger just nu nere i hela världen.

Ett så här långt avbrott blir givetvis kännbart ekonomiskt för en streamingtjänst. Dels för att befintliga kunder knorrar (på Facebook blandas upprörda röster med mer galghumoristiska ”jag får ringa och sjukanmäla mig imorgon eftersom jag inte kan somna utan en ljudbok :-)”. Dels för att nya kunder som landar på sajten efter reklamfilmer eller rekommendationer inte kan signa upp. Det sistnämnda handlar förmodligen om tusen nya kunder varje dygn när man tittar på hela världen.

För Levonline är det givetvis också allvarligt. I onsdags lanserade exempelvis en internationell konkurrent lokala servrar i Sverige. Gissar att Amazon kommer att pitcha en ny skalbar molnlösning till Jonas Tellander och Storytelteamet.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Uppdatering fred kl 08.00: Levonline har identifierat felet som fel på lagring (typ hårddiskfel) som nu åtgärdas och man jobbar på att få igång servrar och tjänster igen.

Fotnot: Storytel bekräftar att felet ligger hos leverantören och drabbat ett flertal kunder, inte bara Storytel. Texten uppdateras under dagen.

Uppdatering fred kl 13.50: Storytel meddelade vid 13.30-tiden att tjänsten åter fungerar normalt och felet är åtgärdat. Dessutom kommer man att vidta åtgärder för att undvika framtida problem.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.