fbpx

Förstaupplaga av Marcel Proust-bok såld för rekordsumma

Författaren Marcel Proust skrev romansviten "På spaning efter den tid som flytt", vars förstautgåva nu sålts för rekordbelopp. Arkivbild/TT.

Ett exemplar av första delen i Marcel Prousts romansvit På spaning efter den tid som flytt har sålts för 1,5 miljoner euro på Sotheby’s auktionsverk. Det är den hittills dyraste boken på franska som sålts, rapporterar AFP.

Utgåvan är en numrerad inbunden lyxvariant som finansierades av Proust själv – och just det här exemplaret gavs till hans vän och älskare Lucien Daudet, med en dedikation där Proust kallar Daudet sin ”lilla älskling”. Det sällsynta exemplaret hade tippats inbringa mellan 600 000 och 800 000 euro.

”Du figurerar inte i den här boken. Men du är alldeles för mycket i mitt hjärta för att jag ska kunna porträttera dig på ett objektivt sätt. Du kommer aldrig vara en simpel rollfigur, eftersom du är den bättre halvan av denne författare”, skrev Proust.

Daudet sålde sitt exemplar efter Prousts död 1922, men behöll dedikationen som var skriven på ett separat papper. Utgåvan såldes som en del i den stora litteratursamling som tillhört Pierre Berge, grundare av modehuset Yves Saint Laurent. Han lyckades till slut spåra upp och återförena dedikationen med boken.

Romanen heter på svenska Swanns värld och utkom 1913. Den gavs inte ut på svenska förrän 1964, då i översättning av Gunnel Vallquist.

ANNONS

Swanns värld innehåller bland annat den kända beskrivningen av när berättarjaget slungas tillbaka till en episod i sin barndom genom att smaka på en madeleinekaka doppad i lindblomste.

Text: TT


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny