Julkalender 2018 – lucka 12: En östafrikansk kandidat till Nobelpriset i litteratur

Boktuggs Julkalender 2018 - lucka 12. Bakgrundsbild: Pixabay.

Kenyas nationaldag är den 12 december och vad passar bättre än att då lyfta fram den av Svenska Akademien ständigt förbisedde författaren Ngũgĩ wa Thiong’o?

Vi börjar väl med en snabb historielektion. Jamhuridagen är en nationell helgdag i Kenya som firas den 12 december varje år. Jamhuri är swahili för ”republik” och dagen firas officiellt för att Kenya 1964 blev republik denna dag. Men det var även den här dagen som Kenya 1963 blev självständigt från Storbritannien, så dagen firas även av den anledningen. Dagen är Kenyas viktigaste helgdag, med flera kulturella festivaler.

Kenyas största författare heter Ngũgĩ wa Thiong’o och han föddes 1938, den 5 januari, så han fyller 81 år om några veckor. Han skrev sina två första romaner och en pjäs under studietiden vid Makerere University College i Kampala, Uganda. Där kunde man ta examen i engelsk litteratur.

Weep not, child släpptes 1964 (på svenska Upp genom mörkret, översatt av Jan Ristarp 1981) och var den första romanen på engelska av en östafrikansk författare och den väckte intresse även utomlands. Året därpå kom boken han egentligen skrev först: The river between (Floden mellan bergen, översättning: Philippa Wiking, 1971).

Han studerade sedan i Leeds där han skrev sin tredje roman, A grain of wheat, som fick lysande recensioner och etablerade honom som den främsta författaren i Östafrika. Han kämpade länge för att litteraturstudenter skulle få mer kurslitteratur som relaterade till Afrika.

Ngugi kritiserade de rika markägarna och de opportunistiska politikerna, som han menade utnyttjade de fattigas maktlöshet för egen vinning. Han började skriva på kikuyu i ett försök att få bönderna och arbetarna medvetna om de krafter som styrde deras liv övergick. Pjäsen Ngaahika ndeenda 1980 (på svenska Jag gifter mig när jag vill, 1984) skrevs för bönderna och arbetarna i hans hemstad Limuru och uppfördes på kulturcentret i Kamiriithu.

Det ledde till att Ngugi greps och fängslades utan rättegång. Han skildrade därefter sitt år i fängelse i boken Detained: a Writer’s Prison Diary (1981). Sedan 1982 lever Ngugi i exil, han har bott i London och New York. Ngugi fortsätter skriva sina romaner och pjäser på kikuyu, trots att de blir förbjudna i Kenya. Kolonialismen och neokolonialismen är framträdande teman i Ngugis romaner, som han fortsatt att utveckla i varje ny bok.

På svenska har Modernista gett ut ett flertal av hans verk på senare år: Den upprätta revolutionen : eller varför människan går på två ben (2016), Upp genom mörkret (2015) samt under 2014 titlar som Djävulen på korset, Om icke vetekornet och Floden mellan bergen. Volante släppte 2017 boken Se Afrika (en samling essäer) och nästa år kommer Kråkornas herre (Modernista).

Så var det ju det här med Nobelpriset. Ända sedan 2010 har Ngũgĩ wa Thiong’o varit en av de ständigt favorittippade, inte minst 2017 då priset istället gick till Kazuo Ishiguro. Det är inte utan att man funderar över om han hade fått priset i år – ifall nu inte vissa delar av Svenska Akademien hade strulat och ställt till med en kris. Kanske blir det 2019 istället – 55 år efter debuten?

Källor: Världslitteratur.se, Wikpedia och författarens hemsida.

Dagens utgivningar

Idag släpps ett 40-tal titlar på svenska. Vi valde slumpmässigt en handfull böcker som har just den 12 december 2018 som utgivningsdag:

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Skam. Säsong 1: Eva

Skam. Säsong 1: Eva

  • Förlag: Mondial
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-12-12
  • ISBN: 9789188671820


Proffsdrömmar

Proffsdrömmar



Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL