fbpx

Amazon öppnar i Sverige – men bara molntjänster i företagets byggen

Stora datacenter har tusentals kunder, både stora och små. Serverhallar alstrar mycket värme och därmed är Sverige ett bra land att drifta dem i. Foto: iStock.

Idag på morgonen hade Amazon kallat till presskonferens för att släppa två nyheter. En viss oro hos svenska bokhandlare kanske, men ännu en gång visade det sig vara en dimridå. Eller molntjänster.

De har utan tvekan humor på Amazon, varför skulle de annars kalla till presskonferens för att berätta om sina molntjänster? Rykten spreds om att de faktiskt skulle berätta att de kommer till Sverige med sin ehandelsplats, något det ryktats om i 18 år till och från.

Men när presskonferensen startade på onsdagsmorgonen så förklarade de att ämnet för dagen var Amazon Web Services, AWS och inte ehandlaren Amazon. Dimridån visade sig vara molntjänster.

ANNONS

– Hoppas ni inte lämnar rummet nu, sa AWS Norden-chef Guido Bartels enligt Breakit.

Om nu någon hade inbillat sig att det var stora lagerlokaler som de byggt i Sverige så bekräftade Amazon att det är tre datacenter – i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås. Idag öppnar en ny AWS-region: Europe (Stockholm) vilket blir den femte i Europa efter Europe (Ireland), Europe (London), Europe (Frankfurt), and Europe (Paris).

Så vilken betydelse har detta för svenskarna? Amazon får billig el och naturlig kyla som är två bra ingredienser när man vill driva ett stort datacenter med mängder av servrar. Jo, det innebär bland annat att svenska företag inte behöver skicka sin data utanför landets gränser och att hastigheten ökar något för sajter som driftas i Sverige och har de flesta besökarna här.

ANNONS

Nu har AWS funnits i Sverige rätt länge. Bolaget Amazon Data Services Sweden AB registrerades 2010 och omsatte förra året (2017) hela 176,4 Mkr (vinst 11 Mkr). Det var en rejäl tillväxt från året innan då omsättningen stannade på 98,7 Mkr. Just nu verkar det alltså inte vara främst ehandlare som blir oroliga utan deras leverantörer – det finns flera hostingbolag som säljer sina tjänster genom att framhålla att deras data lagras i Sverige och inte utomlands. Nu kan även Amazon erbjuda det. Något som blivit viktigare genom exempelvis GDPR.

Läser man pressreleasen så kan man notera att Amazon har byggt och lanserat tre datacenter inom 20 månader från det att man tog beslut om investeringen. Hyfsat tempo.

Så Adlibris och Bokus och andra bokhandlare kan återgå till att fokusera på årets julhandel som även den slapp Amazons konkurrens. Frågan är om det blir den sista julen utan ehandelsjätten, eller om Amazon fortsätter fokusera på större marknader. Det har dock skvallrats om att de ser hela Norden som en marknad och att en etablering därför kommer att ske inte bara i ett land utan alla fyra. Vilket gör det svårare att förutspå var lager kommer att placeras.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Med tanke på hur den svenska marknaden faktiskt ser ut så framstår den mest sannolika vägen in i Sverige för Amazon ut att vara ett uppköp. Med en stark dollar så ser nog Bezos ett bud på Bokus eller Adlibris som rena mellandagsrean.

Just det, Amazon lovade ju två nyheter. Utöver den nya AWS-regionen avslöjade de på presskonferensen att ett hackathon för välgörenhet kommer att hållas under 2019 i samarbete med organisationen Håll Sverige Rent. Inte heller det ser ut att påverka bokbranschen.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.