Julkalender 2018 – lucka 10: Nobelprisad kvinna som var före sin tid

Boktuggs Julkalender 2018 - lucka 10. Bakgrundsbild: Pixabay.

Den 10 december 1909 fick Selma Lagerlöf som första kvinna Nobelpriset i litteratur. Ett val som fick en annan stor svensk författare att gå i taket. Dagens datum förknippas även med FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.

Det är mer än hundra år sedan, idag är det faktiskt exakt 109 år sedan, då Selma Lagerlöf den 10 december 1909 tog emot Nobelpriset. Hon fick priset främst för romanerna Gösta Berlings saga (hennes debutroman från 1891), En herrgårdssägen, Jerusalem (som blev hennes internationella genombrott) och Herr Arnes penningar.

Den Svenska Akademiens motivering löd då:
”På grund af den ädla idealitet
den fantasiens rikedom och den framställningens själfullhet
som prägla hennes diktning”

Stockholm den 10 december 1909
Claes Annerstedt”

Selma Lagerlöf var nominerad flera gånger tidigare men Akademiens dåvarande ständige sekreterare Carl David af Wirsén motarbetade detta. Men 1909 blev han nedröstad då en majoritet av akademiledamöterna ville ge henne priset.

Det här beslutet upprörde många män och framför allt en stor svensk författare, August Strindberg, som lär ha blivit rasande över nyheten. Han dog tre år senare och slapp uppleva nyheten att Selma Lagerlöf valdes in i Svenska Akademien som första kvinna 1914.

Det var dock inte lätt för Selma att påverka Akademien som bestod av henne och sjutton gubbar och hon var många gånger frustrerad. Först trettio år senare valdes Elin Wägner in som andra kvinna 1944, men hon dog bara fem år senare och det dröjde ytterligare trettio år till Kerstin Ekman valdes in 1978. Jämställdhet och Svenska Akademien är svårt att få in i samma mening än idag.

Selma Lagerlöf deltog även i kampen för kvinnlig rösträtt.

Kuriosa: utöver prissumman får Nobelpristagarna även en guldmedalj som i sig är värd en hel del. Selma Lagerlöf auktionerade ut sin medalj 1939 och skänkte pengarna till de drabbade i Finska vinterkriget. Hon tog även avstånd från judeförföljelsen och hjälpte den tysk-svenska författaren Nelly Sachs (som fick Nobelpriset 1966) att fly till Sverige 1940, vilket ledde till en tysk bojkott av hennes böcker som är översatta till mer än 60 språk.

70 år med mänskliga rättigheter

FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna antogs den 10 december 1948 av FN:s generalförsamling i Palais de Chaillot, Paris med 48 röster för, 0 emot, och 8 blanka. De som röstade blankt var Jugoslavien, Polen, Saudiarabien, Sovjetunionen, Sydafrika, Tjeckoslovakien, Ukraina och Vitryssland.

När man läser listan på blankröstarna så är det inte utan att man tänker på aktuella fall av mord och fängslande av journalister och författare. Deklarationen om de mänskliga rättigheterna omfattar 30 artiklar varav två är speciellt intressanta för bokbranschen:

Artikel 19: Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.

Artikel 27.2: Var och en har rätt till skydd för de ideella och materiella intressen som härrör från vetenskapliga, litterära och konstnärliga verk till vilka han eller hon är upphovsman.

Därför ska vi minnas vad som hände idag för 70 år sedan.

Slutligen, några böcker som kommer ut idag, den 10 december 2018, utvalda på måfå bland drygt 40 titlar i en salig blandning:

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Onda änglar

Onda änglar

  • Förlag: Arx Förlag AB
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-12-10
  • ISBN: 9789188893031

Bleknande berg

Bleknande berg

  • Förlag: Bonnier Audio
  • Format: Ljudbok (MP3)
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-12-10
  • ISBN: 9789176472507



Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL