fbpx

Jeff Kinneys svenska Dagbok-fans fick kasta snöboll i biblioteket

Jeff Kinney mötte svenska fans på Dieselverkstadens bibliotek utanför Stockholm. Foto: Hanna Franzén/TT

Eleverna får ha snöbollskrig i biblioteket. Deras lärare tvingas upp på scenen i en dansduell. När Jeff Kinney möter 150 fans och femteklassare på Dieselverkstaden söder om Stockholm vet jublet inga gränser.

Bibliotekarierna har möblerat om, allt för att klara anstormningen till besöket av en författare vars böcker de inte behöver skylta med. ”Dagbok för alla mina fans” är utlånad ändå. Dess skapare, Jeff Kinney, vinner genast den unga publikens öra, bland annat genom att ta upp frivilliga på scenen och låta dem testa honom med frågor om vad som helst i de 13 dagböckerna.

”Vad står det på registreringsskylten på familjens bil?” undrar en tjej och nämner en specifik bok. Jeff Kinney finner sig snart och frågar tillbaka:
– Vet DU det?
– Nej, svarar tjejen, varpå alla skrattar.

Mest jubel blir det ändå när Kinney med hjälp av 150 elevers högljudda entusiasm tvingar upp deras lärare på scenen för att danstävla. När det, en stund senare, blir dags för snöbollskrig är det med mjuka tygbollar visserligen men han är onekligen en författare som står på ungarnas sida.

Författare och författare förresten. Kanske vore det mer korrekt att tala om Jeff Kinney som serietecknare. De episodiska böckerna om mellanstadiekillen Greg Heffleys bravader är berättade nästan lika mycket med teckningar som i handstilstext. Som ”serier i långformat” beskriver han dem själv.

ANNONS
I tjugo år har Jeff Kinney tecknat sitt alterego, Greg Heffley. Först i våras slutade han jobba som spelutvecklare. Innan han kom till Stockholm mötte han sina fans i Oslo. Foto: Ole Berg-Rusten.

Även om han en gång studerade datavetenskap och kriminologi var det serietecknare för tidningar som han verkligen ville bli. När det inte gick arbetade Jeff Kinney som spelutvecklare samtidigt som han under åtta år jobbade med den första boken i en serie vars största förtjänst kanske är att den gillas även av de barn som annars inte läser.

Själv var han helt övertygad om att han gjorde en seriebok för vuxna.

– När jag var liten var det min far som visade mig Carl Barks Kalle Anka. Jag hade alltid tänkt på serier som något som vuxna läste och när jag gjorde den första boken tänkte jag att den var för läsare som skulle tycka om att se tillbaka på sina egna liv, att det skulle bli ett autentiskt återskapande av barndomen, säger Jeff Kinney.

När hans förläggare i stället ville göra den till en barnbok var det inledningsvis ”ett stort steg” berättar Kinney.

– Jag fick kämpa ett tag med det, jag var orolig för att ungarna inte skulle fatta skämten, men jag oroar mig inte längre för det.

Greg Heffley, i mångt och mycket modellerad efter honom själv, är en klen och vimsig mellanstadiekille som ständigt glömmer läxorna och har funderingar om tillvaron. Humorn är snäll, de stora katastroferna må vara nära men inträffar aldrig. ”Diary of a wimpy kid” lyder den engelska titeln som betonar Gregs spinkighet och frustration.

ANNONS

– Många ungar känner sig maktlösa, de känner att vuxna bestämmer allt i deras liv. Greg har nått den åldern då han vill bestämma själv och ha lite kontroll över sitt liv.

Jeff Kinney, vars böcker i dag sålt i över 200 miljoner exemplar, ger ut en bok varje år för att upprätthålla intresset för sin hjälte. Med tanke på mängden historier i mellanstadiemiljö som han nu skapat är det lätt att tro att han själv hade en gyllene tidsålder just då.

– Det var min värsta tid, verkligen. Jag tror att det är en universell känsla när man är i den här märkliga åldern då vissa gått igenom puberteten och andra inte ens är i närheten av den. Det var också då – åtminstone när jag växte upp – som skolan inte längre kändes säker, på grund av mobbning och sådant. Det var mycket drama, säger Kinney som tror att Greg Heffley fungerar som en spegel för läsarna.

– När man ser ståupp-komedi skrattar man för att man känner igen sig i det som komikern berättar om. Den som är perfekt är inte särskilt spännande. Jag tror att man behöver vara sårbar för att vara intressant.

Text: Erika Josefsson/TT

Fakta om Jeff Kinney

Född: 1971.
Uppvuxen: I Fort Washington, Maryland.
Bor: I Plainville, Massachusetts, en stad med cirka 8 000 invånare.
Familj: Fru och två söner, 13 och 16 år.
Sysselsättning: Spelutvecklare och författare till böckerna i serien ”Dagbok för alla mina fans”.
Äger: Har utifrån gamla material byggt en helt ny bokhandel i sin hemstad där han numera också har ett eget arbetsrum.

Dagbok för alla mina fans – böckerna i serien:

Gregs bravader

Gregs bravader


Rodrick regerar

Rodrick regerar


Ett hopplöst fall

Ett hopplöst fall


Usla utsikter

Usla utsikterMannys manöver

Mannys manöver


Femte hjulet

Femte hjulet


Värre än vanligt

Värre än vanligt


Det långa loppet

Det långa loppet


Helt ute

Helt ute


Satsa allt

Satsa allt


Fly fältet

Fly fältet


På hal is

På hal is


LÄSTIPS: Boktugg intervjuade översättaren Thomas Grundberg som står bakom den svenska översättningen av Diary of a Wimpy Kid.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Relaterade nyheter

Stäng meny