fbpx

Julkalender 2018 – lucka 6: Ljudboken föddes redan 1877

Boktuggs Julkalender 2018 - lucka 6. Bakgrundsbild: Pixabay.

Så här i ljudbokens år 2018 kanske det passar att titta tillbaka på den allra första ljudboksinspelningen som ägde rum den 6 december 1877.

Har du någon gång funderat över hur länge ljudboken har funnits? Faktum är att det började just idag, den 6 december.

Uppfinnaren Thomas Alva Edison hade flera anställda och en hel verkstad i Menlo Park, New Jersey. Han var 1877 i färd med att spela in och sända telegrafiska signaler snabbare än vad Samuel Morses system klarade och samtidigt vidareutveckla telefonen (som Alexander Graham Bell fick patent på 1876).

Men en sommardag i juli fick han för sig att kombinera dessa. Han fäste telegrafnyckelns stift under membranet i telefonens mikrofon. Därefter drog han ett vaxat papper under stiftet och ropade ”hallo” i membranet. När han åter förde nålen genom spåret hörde han membranet återge hans egen röst som ett brus.

ANNONS

Några månaders konstruktionsarbete senare så fick chefsmekaniker Kruesi i uppdrag att bygga en apparat som kom att kallas fonografen.

På kvällen den 6 december samlades personalen tillsammans med Edison som började veva cylindern och han ropade ett enkelt barnkammarrim i tratten:
”Mary had a little lamb, little lamb, little lamb
Mary had a little lamb
Whose fleece was white as snow.”

Teckning från 1895 av en kvinna som lyssnar på en ljudbok, eller kanske poesi, i sin lägenhet i Paris. Från Octave Uzanne och Albert Robida – Contes pour les bibliophiles (Paris: Ancienne Maison Quantin, 1895)

Så man kanske kan säga att detta var världens allra första ljudbok. Eller sång. Faktum är att Edison själv föreslog att man skulle spela in Dickens Nicholas Nickleby, vilket verkligen hade blivit världens första ljudbok. Men att läsa in en hel roman på cylindrar av vax var omöjligt eftersom det bara rymdes några få minuter. Däremot fungerade det utmärkt att lyssna på poesi.

ANNONS

Det var egentligen inte världens allra första ljudinspelning. Redan 1806 hade engelsmannen Thomas Young konstruerat en vibrograf och femtio år senare vidareutvecklade en fransk bibliotekarie (Leon Scott) en apparat som kunde spela in en mänsklig röst. Ingen av dem verkade dock ha funderat över att kunna spela upp rösten igen. Det gjorde däremot Charles Cros som lämnade in en beskrivning av paleofonen till den franska vetenskapsakademien redan våren 1877 – före Edison. Men han saknade resurser att bygga apparaten och möjligen distraherades han av att förutom uppfinnare även vara poet och sågs ofta i Paris krog- och kulturliv.

Inledningsvis var det inte givet hur fonografen skulle användas. De tidiga exemplar som tillverkades blev leksaker för rika. Edison själv tänkte sig att de skulle användas för att exempelvis diktera brev eller som musikåtergivning. Det var först när konkurrenten Columbia dök upp på 1880-talet som Edison återfick intresset för fonografen som först såldes som diktafon men sedan utvecklades till tidiga jukeboxar där folk kunde lyssna till musik men även komiska sketcher.

Men 1893 tog Emile Berliner patent på en maskin kallad gramophone som använde platta skivor av hårdgummi istället för de cylindrar som fonografen byggde på. Några år in på 1900-talet tog grammofonen fart på allvar.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Ljudböcker i form av romaner i full längd spelades inte in förrän på 1930-talet. Då på grammofonskivor för folk som med synfel, exempelvis soldater som blivit blinda under första världskriget. Runt 25 minuter rymdes på skivor för long-play (LP) som rörde sig med lägre hastighet än dåvarande standarden 78 varv per minut. En genomsnittlig roman rymdes då på 10 LP-skivor.

Skivbolagen började producera mer kommersiella ljudböcker för allmänheten på 1950-talet då Caedmon Records släppte inspelningar av stora författare som W. H. Auden, T. S. Eliot, Ernest Hemingway och William Faulkner.

På 1970-talet kom kassettbanden och ljudböcker började säljas via postorder till pendlare som lyssnade på böckerna i bilen. Även om CD-skivorna och senare MP3-CD (där en hel bok ryms på en enda skiva) innebar stora framsteg för ljudboken är det först de allra senaste åren som vi fått se en riktig ljudboksboom tack vare att vi nu kan lyssna utan skivor och kassetter, direkt i mobiltelefonen.

Men det började alltså för 141 år sedan.

Källor: The first audiobook och Från fonograf till grammofon.

Några ljudböcker utgivna idag:
Eftersom temat var ljudböcker så tänkte vi – varför inte skriva om några ljudböcker som släpps just idag den 6 december 2018?

Den sista legionen

Den sista legionen

 • Förlag: StorySide
 • Format: Ljudbok (mp3)
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-12-06
 • ISBN: 9789178174188

Rodrick regerar

Rodrick regerar

 • Förlag: Bonnier Audio
 • Format: Ljudbok (mp3)
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-12-06
 • ISBN: 9789178272082

Tjoho, nu är det jul! : Adventsbok 2017

Tjoho, nu är det jul! : Adventsbok 2017

 • Förlag: Rabén & Sjögren
 • Format: Ljudbok (mp3)
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-12-06
 • ISBN: 9789129718041

Den blinde mördaren

Den blinde mördaren

 • Förlag: Norstedts
 • Format: Ljudbok (mp3)
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-12-06
 • ISBN: 9789113092621

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.