ANNONS

DN:s kulturchef Björn Wiman: Besvärande för Akademien

Akademiledamöterna Horace Engdahl och Anders Olsson. Arkivbild: Janerik Henriksson/TT.

Den skärpta domen mot ”kulturprofilen” är ett slag mot både Svenska Akademien och Nobelpriset.
– Den gör inte deras situation bättre, säger DN:s kulturchef Björn Wiman.


Den så kallade kulturprofilen fälls för två fall av våldtäkt och döms till 2,5 års fängelse av Svea hovrätt. I tingsrätten fälldes han endast för ett fall.

– Det understryker ju allvaret i de här anklagelserna, säger Björn Wiman strax efter att han tagit del av utfallet.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Även om domen är besvärande för kulturprofilen så är den också ett hårt slag för Svenska Akademien eftersom ledamoten Katarina Frostenson, som har kopplingar till kulturprofilen, till skillnad från i tingsrätten vittnade till den dömde mannens försvar.

– Det gör att Svenska Akademien får ett direkt band till den här domen och den dömde mannen på ett sätt som man faktiskt inte hade tidigare, säger Wiman.
– Nu är det en ledamot som valt att gå i god för den här personens oskuld och hovrätten har ju kommit till en helt annan slutsats och det är besvärande för Svenska Akademien.

Samtidigt dras institutionen in ytterligare eftersom den kanske mest tongivande personen i debatten, ledamoten Horace Engdahl, gått ut efter tingsrättens dom och sagt att han är förvånad att en man kan skickas i fängelse ”utan några substantiella bevis”.

– Det är klart att det är ännu mer besvärande för den här akademiledamoten och institutionen som vid tidigare tillfälle gjort klart att de är en för alla, alla för en.

ANNONS

Horace Engdahl sitter därtill i Nobelpriskommittén som ska ta fram en lista på litteraturpristagare till nästa år. Nobelstiftelsen är nog inte helt nöjd, tror Wiman.

– De ser nog inte med gillande på Engdahls närvaro i Nobel men de får nog acceptera det för Nobelpriset är viktigare för dem.

Text: Niklas Svahn/TT


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se