fbpx

DN:s kulturchef Björn Wiman: Besvärande för Akademien

Akademiledamöterna Horace Engdahl och Anders Olsson. Arkivbild: Janerik Henriksson/TT.

Den skärpta domen mot ”kulturprofilen” är ett slag mot både Svenska Akademien och Nobelpriset.
– Den gör inte deras situation bättre, säger DN:s kulturchef Björn Wiman.


Den så kallade kulturprofilen fälls för två fall av våldtäkt och döms till 2,5 års fängelse av Svea hovrätt. I tingsrätten fälldes han endast för ett fall.

– Det understryker ju allvaret i de här anklagelserna, säger Björn Wiman strax efter att han tagit del av utfallet.

Även om domen är besvärande för kulturprofilen så är den också ett hårt slag för Svenska Akademien eftersom ledamoten Katarina Frostenson, som har kopplingar till kulturprofilen, till skillnad från i tingsrätten vittnade till den dömde mannens försvar.

ANNONS

– Det gör att Svenska Akademien får ett direkt band till den här domen och den dömde mannen på ett sätt som man faktiskt inte hade tidigare, säger Wiman.
– Nu är det en ledamot som valt att gå i god för den här personens oskuld och hovrätten har ju kommit till en helt annan slutsats och det är besvärande för Svenska Akademien.

Samtidigt dras institutionen in ytterligare eftersom den kanske mest tongivande personen i debatten, ledamoten Horace Engdahl, gått ut efter tingsrättens dom och sagt att han är förvånad att en man kan skickas i fängelse ”utan några substantiella bevis”.

– Det är klart att det är ännu mer besvärande för den här akademiledamoten och institutionen som vid tidigare tillfälle gjort klart att de är en för alla, alla för en.

ANNONS

Horace Engdahl sitter därtill i Nobelpriskommittén som ska ta fram en lista på litteraturpristagare till nästa år. Nobelstiftelsen är nog inte helt nöjd, tror Wiman.

– De ser nog inte med gillande på Engdahls närvaro i Nobel men de får nog acceptera det för Nobelpriset är viktigare för dem.

Text: Niklas Svahn/TT

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.