Boktips: Tio bra böcker som väcker feministen i dig – om livet och om feminism

Böcker som väcker feministen i dig

Lika rättigheter är en självklarhet. Tror vi. Men så är det verkligen inte när man tittar på hur livet ser ut. Som tur är finns det inspiration för att förändra – i bokform. 

Nej, det har gått många år sedan man började prata om lika rättigheter för män och kvinnor, men inte katten har allt blivit bra för det. Det är ju #metoo ett bra exempel på – det finns massor kvar att göra och ta tag i. Hur svårt ska det egentligen vara att förstå att män och kvinnor är precis lika kompetenta och bra på ALLTING?

Här är tio böcker som kan inspirera dig – kanske inte en lösning på problemen, men åtminstone en början på något … Upp till kamp!

Boktips: Tio bra böcker som väcker feministen i dig – om livet och om feminism

1. Vi ska ha barn : handbok i jämställt föräldraskap av Marie Björk

Som blivande föräldrar är det lätt att tappa greppet om jämställdheten. Det är kvinnan som ska bära och föda barnet, men när det gäller att bli förälder, att ta hand om ett barn – då är kvinnor och män lika vilsna, lika uppfyllda av rusig kärlek, lika mycket förstagångsföräldrar. Vi är alla i lika stort behov av en handbok.

Det finns så många normer och mer eller mindre uttalade regler och förväntningar som säger hur en mamma ska vara, för att hon är kvinna, och hur en pappa ska vara, för att han är man. Vi behöver syna dessa normer, stampa sönder dem, och hålla fast vid våra strategier för att kunna fortsätta leva jämställt – även efter det att barnet har kommit.

Med hjälp av den här boken kan föräldraskapet bli något som berikar och stärker er relation, istället för att kärleken förgörs. Konkreta tips varvas med analyser och personliga upplevelser. Ett femtiotal föräldrar delar på ett ärligt och generöst sätt med sig av sina erfarenheter, och visar att det finns många vägar att gå för att uppnå jämställdhet. Boken tar upp det heterosexuella parförhållandet, men har ett medvetet och öppet tilltal och kan därför läsas av alla, oavsett familjekonstellation. Den kan med fördel läsas även av er som redan har barn, och som vill göra er relation mer jämställd.

Det här liknar ingen annan bok om föräldraskap. Det är inte en bok för mammor eller för pappor, utan en bok för er båda. Så att ni kan gå från förälskelse till förskola – som ett team!

2. Kulturmannen och andra texter av Ebba Witt-Brattström

Vad är Kulturmannen?

Kort svar: högsta värdeindikator på kulturbörsen, narcissistisk sexist, symbol för den patriarkala självgodhet som fortfarande verkar i kulturen. Alltid på bekostnad av Kulturkvinnans lika geniala insatser.

Sega strukturer är förnamnet. Men hav hopp, i den här boken samlar jag texter som belyser den briljanta och dråpliga envig som pågått för öppen ridå sedan Kassandra genomskådade den mångförslagne Odysseus.

Välj sen: enkönat eller mångkönat kultursamtal, hel- eller halvbildning?

Med vänliga hälsningar,
Ebba Witt-Brattström

3. Män förklarar saker för mig av Rebecca Solnit

Rebecca Solnits essä ”Män förklarar saker för mig” har redan fått något av en feministisk klassikerstatus. Denna vidräkning med självupptagna kulturmän som aldrig vill sluta prata och olika former av subtilt eller inte så värst subtilt kvinnoförtryck publicerades ursprungligen på TomDispatch.com 2008. Essän väckte ett starkt gensvar på nätet och ledde till att uttrycket ”mansplaining” myntades.

I föreliggande bok får essän sällskap av åtta besläktade texter av senare datum. Solnit tar här bland annat upp våldtäktsanklagelserna mot den dåvarande chefen för Internationella valuta fonden, Dominique Strauss-Kahn, 2011 och döds skjutningarna på ett campus i Isla Vista i Kalifornien 2014. Men hon fördjupar sig också i bildkonst (Ana Teresa Fernández) och litteratur (Virginia Woolf).

Det finns, skriver Solnit, ”ett kontinuum som går från smärre olägenheter i samhället till nedtystande och dödligt våld”. Vi skulle förstå våldet mot kvinnor bättre om vi hade mer av en helhetssyn på maktmissbruket i samhället och tydligare kunde urskilja det mönster som förenar kvinnoförakt, trakasserier, näthat, våldtäkter och mord. Solnits vill bidra till en sådan helhetssyn. Och gjuta mod i alla (kvinnor och män) som tror på och kämpar för en förändring till det bättre.

4. Att konstruera en kvinna : berättelser om normer flickor och tanter av Karin Lövgren, Annelie Bränström Öhman, Therése Persson, Johanna Sjöberg, Eva Söderberg

Begrepp som ”flicka” och ”tant” är tänjbara och ibland motsägelsefulla. De kan vara uttryck för genus, förbundna med kultur, kroppsideal, livsförlopp och normer.

I Att konstruera en kvinna använder författarna flickan, tjejen, kvinnan och tanten för att skärskåda ålders- och könsordningar och tillgängliggöra forskning om kön, ålder och åldrande. Flickan ser vi oftast som ett barn, men ordet har också kommit att användas om tjejer och unga kvinnor. Tanten i sin tur har kommit att bli en symbol för ”det lilla livet” med hantverk och långkok, men även för självständighet och kritisk blick: hon söker inte behaga utan kan säga emot och visar civilkurage. Både tanten och flickan används ibland på ett åldersöverskridande och subversivt sätt.

Författarna diskuterar hur kulturella föreställningar skapas och återspeglas i medierade sammanhang: i skönlitteratur, tidningar, tecknade barnfilmer, bloggar och olika populärkulturella sammanhang – men också i människors egna berättelser. Har vi idag ett uppluckrat ålderslandskap där människor är friare från normer om ”passande beteende” och kan iscensätta sina liv som de önskar utan att behöva förhålla sig till sociala tidtabeller?

5. Det andra könet av Simone De Beauvoir

Simone de Beauvoirs sakliga, tankeväckande och roliga uppgörelse med manssamhällets alla myter om kvinnan utkom 1949. Idag har hennes bok om kampen för kvinnlig frigörelse och likaberättigande blivit en efterfrågad klassiker, en ständig inspirationskälla för den moderna feminismen och för alla som reflekterar över frågor om kön och könsskillnader.

Denna utgåva presenterar den oavkortade texten på svenska. Den nya, fullständiga översättningen är frukten av ett intensivt samarbete mellan översättarna Dam Inczèdy-Gombos och Åsa Moberg och fackgranskaren Eva Gothlin, internationellt erkänd expert på Beauvoirs tankevärld, som också skrivit ett belysande förord.

Det andra könet

Det andra könet

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Storpocket
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2012-06-13
  • ISBN: 9789113045337

6. Mot framtiden : En simpel guide till att krossa patriarkatet av Clara Henry

Efter succén med ”Ja jag har mens, hurså?” är Clara Henry tillbaka med en inspirerande och rolig guide till feminism.

Vad är feminism och varför behövs det? Har feminismen gått för långt? (Svar: nope.) Hur skiljer man på ett ”catcall” och en komplimang, och hur ska en egentligen förhålla till sin kropp, till sex och eventuella privilegier?

Clara har skrivit boken som, efter 2017 års globalt omskakande #metoo-rörelse, har en given plats på tjejers, killars och ickebinäras nattduksbord. En överlevnadsguide för alla som någonsin varit utsatta för eller funderat på den strukturella sexismen i samhället, och en humorfylld och uppmuntrande reflektion över författarens egna erfarenheter.

7. Banbrytande badass-brudar : 52 kvinnor som förändrade världen av Mackenzi Lee

Banbrytande Badass-Brudar är baserad på Mackenzi Lees omtalade Twitter-konto där hon presenterade 52 uppseendeväckande, bortglömda kvinnliga pionjärer från hela världen.

Det är berättelser om hjältemod, list och hjärtskärande livsöden berättelser som ger nytt liv åt en lång rad historiska, förbisedda kvinnor från 2000-talet f. Kr. till modern tid.

Lee tar läsaren från Kina och den mytomspunna kejsarinnan Xi Ling Shi, till Somalia och Drottning Arawelo, genom Kung Kristinas Sverige, vidare till andra världskriget och Noor Inayat Khan, fram till mitten av 1900-talet där Lorraine Hansberry blev den första afroamerikanska kvinnan som skrev en pjäs till Broadway.

De inspirerande texterna kompletteras av konstnären Petra Erikssons färgstarka illustrationer. En storslagen hyllning till alla badass-brudar som banat väg för oss andra!

”Kvinnoporträtten har hämtats från alla världsdelar och det är inte enbart sedesamma förebilder som dyker upp. I stället får vi möta allt från ingenjörer, sportstjärnor och serietecknare till ninjatränare, pirater och hälarmorsor. Oerhört uppfriskande och underbart vackert illustrerad av Petra Eriksson.” Helhetsbetyg: 5 av 5 BTJ

8. Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra
av Liza Marklund, Lotta Snickare

– Nämen flickor, sitter ni här alldeles ensamma?
– Nej, vi är sju stycken

Liza Marklunds och Lotta Snickares roliga och träffsäkra verklighetsbibel har redan blivit en modern klassiker.
Den publicerades första gången hösten 2005 och möttes av starka reaktioner: ilska blandat med jubel och applåder.
Boken kom att bli en av de mest sålda fackböckerna i Sverige både år 2005 och 2006 och trycks ständigt i nya upplagor.
Bokens titel, ett citat av Madeleine Albright, har blivit bevingat och används idag som ett etablerat begrepp.

I bokens extramaterial finns bland annat en artikel som visar vilka fenomenala resultat som kan uppnås när kvinnor verkligen börjar inse hur lurade de är.

9. Har du ingen humor? : en snabbguide till jämställdhet av Katarina Wennstam

Har du ingen humor? En klassiker. När någon säger eller gör något som är kränkande, taskigt, fördomsfullt är det vilket som kan låta som en självklarhet viktigt att säga ifrån. Tystnaden blir annars ett indirekt godkännande av det hen säger eller gör. Men efter protesten kommer oftast detta meh … vadå, har du ingen humor eller? Det finns förstås mängder av saker som är värre än att vara humorbefriad, till exempel ovan nämnda, att vara taskig eller fördomsfull. Det är värre att vara en tölp än att inte riva ner några enkla skratt.

Har du ingen humor? är en bok du kan ha med dig i väskan eller fickan, en bok du kan läsa i på bussen, på tåget, på tunnelbanan, högt i klassrummet eller på släktmiddagen. Den visar på ett enkelt och lättfattligt sätt hur feminism och mänskliga rättigheter hänger ihop med sunt förnuft. Det finns massor att diskutera i boken och den innehåller många ögonöppnare.

Boken är indelad i fyra avdelningar: Ord som skaver, Sådant man bara säger, Min feministiska kamp och Våldtäkt på film. Författaren vänder och vrider på ord som pojkstreck, stulen flickvän, ballar av stål, på uttryck som Stora grabbar gråter inte, Har du ingen humor?, Sverige är världens mest jämställda land. Wennstam tar upp de feministiska strider som, enligt henne, är värda att ta, till exempel Min kropp, mitt val, Flickan och skulden, Lust, Våld i nära relationer.

Katarina Wennstam har i över tjugo år varit oerhört engagerad i frågor som rör tjejer och kvinnor, hon har stått upp för kvinnliga brottsoffer och belyst kvinnors utsatthet. Först som kriminalreporter, och sedan 2007 som föreläsare och författare till både romaner och fackböcker.

10. Det stora könsexperimentet : så uppnår vi riktig jämställdhet
av David Eberhard

Genusparadis eller genusmardröm?

Vad händer med barn som måste kallas hen och inte får kallas pojkar och flickor på dagis?
Är det rimligt att lära barn att de inte ska säga mamma och pappa utan bara föräldern?
Varför byter man ut alla man till person? Var går gränsen? Ordet människa kommer från ordet man; ska vi döpa om mänskligheten till personligheten också?

Vad är sant? Finns det överhuvudtaget en sanning? I den postmoderna världen har människor slutat tro att det finns något verkligt utöver det man själv vill tro på. Känslor är lika viktiga som fakta, eller kanske till och med viktigare. Ingenstans blir detta mer tydligt än i debatten om manligt och kvinnligt och i diskussionen om hur vi uppnår jämlikhet mellan könen, hävdar David Eberhard i sin nya bok.

På nästan varje universitet i hela Västvärlden lär man idag ut föreställningen om att allt är sociala konstruktioner, inte bara vår kunskap om världen utan även verkligheten själv. Det har lett till att gränsen mellan fakta och tyckande suddats ut. Begrepp som objektivitet och absolut sanning har förlorat sin mening.
Detta är grunden för den tredje vågens feminism, en feminism på avvägar. Så okomplicerat och bekvämt det finns i grunden helt enkelt ingen skillnad på könen, det är bara en social konstruktion! Vi kommer alla från tomma ark papper som är redo att fyllas med det som kulturen kräver. Men tyvärr är det inte sant. Män och kvinnor är biologiskt väsensskilt olika. Detta visar samstämmig naturvetenskaplig forskning på området med all tydlighet, och i boken finns många exempel. Det handlar om skillnader som ingen könsmaktsordning i världen kan förklara, och ingen genusteori värd namnet kan förklara bort.
Män kommer förvisso inte från Mars och kvinnor inte från Venus, men vi föds normalt till man eller kvinna oavsett vad Simone de Beauvoir säger. Vilket inte förhindrar att dessa skillnader kan förstärkas i en patriarkal kultur eller att vissa pojkar är mer feminina och vissa flickor mer pojkaktiga. Men det är viktigt att vår jämställdhetssträvan utgår från korrekta förutsättningar.

Att skapa jämlikhet genom att låtsas som att vi är likadana kommer aldrig att lyckas. Det är i grunden en strutsstrategi. Snarare bör vi tydligt identifiera de biologiska skillnaderna och arbeta för att alla har samma förutsättningar, istället för att alla ska bli likadana. Det pågående experimentet där man på genusdagis och många förskolor konsekvent förnekar och motarbetar skillnaden mellan könen måste upphöra. Att envisas med en sådan metod för att råda bot på ojämlikheten mellan könen, pekar på att man i praktiken uppenbarligen är beredd att gå hur långt som helst för att skapa det totalitära genusparadiset på jorden.

David Eberhard var under många år överläkare och chef på Psykakuten vid S:t Görans Sjukhus i Stockholm och arbetar idag som verksamhetschef på Prima Barn & Vuxenpsykiatri i Liljeholmen i samma stad. Hans tidigare böcker I trygghetsnarkomanernas land(2006), Ingen tar skit i de lättkränktasland (2009), Normalt? (2011) och Hur barnen tog makten (2013) har väckt stor uppmärksamhet och har alla blivit bästsäljare

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL