Denna artikel sponsras av författare/förlag

Torsten Green-Petersens Fågelns blick är en fågelbok unik i sitt slag

Torsten Green-Petersen Foto: Henrik Radhe

I en kombination av fotografi och essäer ger författaren och fotografen Torsten Green-Petersen en personlig inblick i fåglarnas liv.

Fågelns blick är en annorlunda fågelbok där motiven på helsidesfotografierna tillsammans med personliga essäer berättar fågelhistorier på ett unikt vis. Boken har ett direkt och poetiskt stilgrepp som ligger långt från den klassiska fågelbokens egenskaper och författaren och fotografen Torsten Green-Petersens förhoppning är att hans personliga beskrivningar ska kunna väcka en särskild upplevelse hos läsaren.

— Boken började jag skissa på i november 2015 då jag logerade in mig ett par veckor i spanska Pyrenéerna, säger Torsten. Det var mörkt på kvällarna och jag hade inget att göra. Under en lång tid hade jag funderat över hur jag skulle få utlopp för min skrivklåda så jag började skissa som direkt ur ugnen. Jag kände att jag ville hitta ett sätt att skriva som på en och samma gång var enkelt och okomplicerat men i första hand omedelbart. Jag behövde hitta en melodi där jag kunde gestalta min upplevelse och plocka in saker som dyker upp när jag är ute och fotograferar utan att det blev för flummigt. Någonstans fann jag svaret i korta essäer – de har ett flyktigt, rörligt och öppet språk som passar mig.

Fågelns blick

Fågelns blick

  • Förlag: eddy.se ab
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-11-28
  • ISBN: 9789185333929

Naturen och fåglarna har Torsten älskat sedan barnsben och fågelfotografering har han sysslat med på allvar under 4–5 år. Han kan spendera en hel helg i sitt kamouflagetält i jakten på en bra bild i fint skymnings- eller gryningsljus.

— Jag slår upp mitt tält på eftermiddagen och väntar på kvällsljuset. Sedan ligger jag kvar där för att få gryningsljuset, säger Torsten. Den proceduren har jag gjort hundratals nätter och varje gång får jag mellan 3 000 och 5 000 exponeringar. Av dem är det i bästa fall 2–3 bilder som fungerar. Det kräver mycket tålamod men att gå in i gömslet och ligga där och glo i taket och fundera på livet är som meditation. Texterna skriver jag i fält på plats, men jag ändrar nästan ingenting i efterhand mer än något stavfel eller en punkt. Jag gillar inte att läsa det jag själv skriver utan när jag skrivit färdigt vill jag lämna det i från mig och så får den som vill läsa ta in det på vinst och förlust.

Bilderna till boken har Torsten valt ut i nära samarbete med den Gotlandsbaserade formgivaren Christer Johansson. De två lärde känna varandra för 35 år sedan på Vänsterpartiets bokcafé och när de möttes på nytt för några år sedan bestämde de sig för att arbeta tillsammans i ett gemensamt bokprojekt.

— Vi har jobbat tätt ihop med boken och det har varit en fröjd, säger Torsten. Boken hade inte alls blivit lika vacker utan Christer. Han har i första hand valt ut bilder som fungerar till texterna och en hel del av dem hade jag inte själv valt. Men det som Christer föreslagit har alltid varit bättre, han har ett fantastiskt öga för det där.

Det Christer och Torsten tillsammans satt ihop i Fågelns blick utgör en helt egen genre som Torsten tänker kan tilltala många. Han är nyfiken på vilka som kommer vara mottagarna av boken och ser flera olika kategorier läsare:

— Jag vill tro att en god portion av landets ornitologer ska läsa den eftersom den är helt annorlunda än en vanlig fågelbok, säger han. Men från ett annat håll tror jag det kommer människor som läser ur ett kulturellt och litterärt perspektiv. Det ska bli väldigt spännande att se vilka det blir eftersom ingen annan kombinerar text och bild på det här sättet nu för tiden. Många människor som vistas ute i naturen kan nog se boken med en vidare blick och om jag kan väcka både intresse och tankar hos dem vore det väldigt kul.

Om författaren: Torsten Green-Petersen är författare, fotograf och psykiater. Naturen har varit hans passion sedan barnsben och han har spenderat mycket av sin tid som fältbiolog och sedermera fågelfotograf. I text uttrycker han sig gärna på ett direkt och snabbt vis och har tidigare skrivit essäer för dagspressen. Torsten bor och verkar på Gotland.

Fågelns blick

Fågelns blick
Författare
Förlag eddy.se ab
GenreVilda djur
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor176
Vikt626 gr
Utgiven2018-11-28
SABUgg
ISBN 9789185333929
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Tålamod, förtröstan och förtvivlan. Frihet och förtryck. Författarens penna vandrar fritt som kanske en fågel mellan stort och smått. Personliga bilder av fågelmöten från Ungern i öst till ett vintrigt Kanada i väst. Från den arabiska öknens hetta i söder till hagel och kyla i norra Jämtlands ödemarker. Hans livslånga fågelintresse bildar grunden till ett myller av iakttagelser och tankar. Författaren och fotografen Torsten Green-Petersen tar oss med på en vidunderlig resa in i en bevingad värld. Hans essäer om fåglars liv leder osökt också in på det mänskliga. I så motto är detta en bok lika mycket om livet för människor som för fåglar. Torsten Green-Petersen född 1955 är bosatt i Visby och arbetar som allmänläkare och psykiater.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se