Tio nya böcker för dig som vill gå ner i vikt 2018

Författarna bör bjudas in att medverka i diskussionen om bibliotekens utveckling, menar Författarförbundet. Foto: Fotolia

Få saker är svårare än att förändra något hos sig själv. Inte minst när det gäller vikten. Men här är tio bra böcker som gör det enklare för dig. 

Bara du vet hur mycket du borde väga. Tusen saker spelar in och viktigast är så klart att du mår bra och känner dig frisk och kry. Men om du ändå känner att du bär på ett par kilon som borde försvinna, så kan du göra på en mängd olika sätt. Tricket är att fortsätta göra det när du nått ditt mål, för att behålla den där nya hälsosamma målvikten.

Börjar du googla om smarta sätt att gå ner i vikt på, så kommer du också att få minst tusen olika varianter till buds. En del dieter är både absurda och farliga, och borde undvikas. Men hur ska man då veta vart man borde vända sig? Bra källor är ofta de som lyckats och som har många följare – och så klart de som gett ut en bok där de presenterar både sin egen resa och forskningen som kan backa upp den.

Det tyckte vi lät bra och gjorde därför en lista på tio böcker.

Tio nya böcker för dig som vill gå ner i vikt 2018

1. Sluta banta, gå ner i vikt av Anna Hallén Buitenhuis

Du har försökt allt och alla metoder, men inget fungerar?
Du vet hur du ska äta men gör inte det du har tänkt dig?
Du tappar greppet och börjar om igen och igen, på en måndag?
Om och om igen, med nya tuffare och striktare metoder?

Vill du lära dig att äta?
– ”Jamen Anna, jag vill gå ner i vikt nu!”
Ja, men det ville du troligtvis även för ett år sen också? Och året innan? Och kanske även innan dess?
Vad stoppade dig då?
Varför är du inte klar?
Kan det vara för att du tappar ”motivation”?
Tappar greppet?
Inte gör som du har tänkt dig?

Idag är det din tur att lyckas. Unna dig att lyckas en gång för alla. Denna gång med kunskap och vänlighet mot dig själv. Inte som tidigare med striktare, hårdare och bestraffning.

Lär dig att äta, tryggt, gott och avslappnat och gå ner i vikt. Sluta banta – och gå ner i vikt!

En gång för alla.

2. Olgas omstart : mat, träning och hormoner när kroppen förändras
av Olga Rönnberg

Känns det som om du tränar och sköter kosten men att kroppen inte svarar på samma sätt som den brukade förr? Fakta: Kroppen förändras, det som fungerade när du var 20 år ger inte samma effekt när du är 40 år. Men lugn, det finns smarta lösningar. Olga Rönnberg har gedigen kunskap om kvinnokroppen och menar att du måste först acceptera situationen – och sedan optimera, effektivisera och förenkla. Detta gäller både inställningen, träningen och kosten.I Olgas omstart får du veta mer om vad som händer i kroppen när vi blir äldre, vilka hormoner som påverkar träningen och det allmänna måendet och hur kan du optimera dem med hjälp av träning, kost och livsstilen i stort. Det gedigna kostavsnittet innehåller både vad du ska äta och hur du ska tänka kring kosten samt goda och hälsosamma recept. I det smarta träningsprogrammet som körs i tre steg under tolv veckor får du en riktig härlig nystart på din träning.Dessutom med Olgas pepp och mentala redskap så att du kan nå just dina mål. Låt Olga hjälpa dig att bli en starkare version av dig själv, inifrån och ut!

3. Sockerbomben 3.0 : bli fri från ditt sockerberoende av Bitten Jonsson, Pia Nordström

Sockerbomben har getts ut på fem olika språk och sålts i över 70 000 exemplar. Nu kommer det varje år nya böcker om faran med socker i alla former. Allt fler läkare och forskare varnar för sockrets skadliga effekt på hjärta och kärl, som en orsak till västvärldens exploderande fetmaepidemi och till den snabba ökningen av diabetes typ 2 (som inte längre kallas åldersdiabetes eftersom det också börjat drabba barn). Du hittar recept på LCHF- och paleokost utan socker och mjöl, både i böcker och på nätet.

Så, varför är vi inte nöjda? Varför en ny, tredje, uppdaterad utgåva av Sockerbomben? Svar: vår tids stora sockerparadox. Trots att de flesta nu vet att socker är skadligt för oss ökar försäljningen år efter år! Det beror på att de välvilliga råd som ges i dag är felaktiga och bygger på okunskap. Sjukvården, medierna och de allra flesta hälsoförespråkare som skriver om socker ger nämligen exakt samma råd till alla. De vet inget om skillnaden mellan att ha ett socialt bruk, ett skadligt bruk eller ett beroende och de förstår inte att vägen till ett friskt liv ser helt olika ut för de olika grupperna. Tyvärr får det katastrofala följder för vårt samhälle och för alldeles för många människor.

I Sockerbomben 3.0 får du den kunskapen, enkelt presenterad utifrån den allra senaste forskningen och Bitten Jonssons egna erfarenheter av över 20 års framgångsrik behandling av sockerberoende. Du kommer själv att se vilken grupp du (eller dina anhöriga) tillhör och lära dig vad just du kan göra, steg för steg, för att slippa sockersuget, få perfekt hälsa och ett bra liv.

OM FÖRFATTARNA Bitten Jonsson är leg sjuksköterska och utbildad i USA inom beroende/addiktion. Hon är Sveriges främsta expert på sockerberoende med över 20 års erfarenhet av framgångsrik behandling med över 6 000 patienter och en efterfrågad föreläsare, både i Skandinavien och USA.

Pia Nordström är journalist med bakgrund bland annat från Expressen, som både redaktör och reporter med inriktning främst på hälsa, medicin och mat.

4. Omstart : för en starkare, renare och friskare kropp av Karin Björkegren Jones

Det är många saker som behöver stämma i vår kropp för att vi ska må bra och känna oss balanserade. Vårt fantastiska lymfsystem har en central, men ofta förbisedd, del i detta. Genom att ta hand om det bättre och undvika stress kan man bland annat stärka sitt immunförsvar, bli av med sömnbesvär och celluliter samt gå ned i vikt. Här förklarar Karin Björkegren Jones på ett inspirerande sätt hur allt hänger ihop och hur vi kan må bättre genom att ta hand om vår kropp. Med hjälp av massage, andningsövningar, hudvård och rätt kost kan vi boosta hela vårt system och få en välbehövlig omstart. Karin Björkegren Jones är journalist, yogalärare, utbildad lymfmassör och en välkänd hälsoprofil. På den populära bloggen Yoga, mat och meningen med livet har man kunnat läsa om den cancerdiagnos hon fick 2012, med bland annat lymfödem som följd. Hon har även nått många läsare med sina omtyckta böcker Knip för bättre hälsa, Frisk och strålande hy på naturlig väg, 21 dagar till ett lättare och friskare liv och Yoga – fysisk och själslig detox.

5. Eat Good : recept som förändrar världen av Johan Rockström, Victoria Bignet, Malin Landqvist

Det här är kokboken som hjälper dig att rädda världen i ditt eget kök. Inget annat påverkar vår miljö och jordens klimat så mycket som framställningen av mat och vår matkonsumtion. Detta är mänsklighetens största enskilda utmaning, för samtidigt som denna miljöpåverkan måste minska, behöver jordens växande befolkning förses med hälsosam mat där produktionen håller sig inom planetens gränser.Svaren är inte alltid enkla och entydiga. Forskare över hela världen brottas med dessa utmaningar. Alla är dock överens om att det finns enormt mycket som går att göra hemma i köket – det är där som den egna förändringsresan måste börja.Denna kokbok presenterar mer än sjuttio recept på mat som är både hälsosam och hållbar. Att laga och äta mat kan vara fyllt av njutning – särskilt om man vet vad man kan äta med gott samvete. Recepten har huvudsakligen inspirerats av det nordiska köket, men med många inslag av medelhavsmat – och lite råvaror från Asien och Sydamerika. Ingredienserna i bokens recept är alla miljösmarta – och maten blir garanterat god!Boken har skapats av professor Johan Rockström, som står för det vetenskapliga underlaget, och kocken Malin Landqvist, som står för recepten. Doktoranden Victoria Bignet skriver texterna och inledningen skrivs av stiftelsen Eats grundare Gunhild Stordalen. Här finns också en omfattande Q&A som svarar på de vanligaste frågorna kring produktion och konsumtion av mat.Detta är en generös, inspirerande och viktig kokbok som verkligen kan få dig att göra skillnad – hemma i ditt eget kök.

6. Nystart med succédieten 8/800 : rasa 10 kilo på 8 veckor av Cathrine Schück

SÄNK BLODSOCKRET OCH RASA I VIKTLägre blodtryck, sänkt blodsockernivå och ett rejält viktras. Med 8/800 minskar du både midjemåttet och ­förbättrar hälsan! Du äter läcker medelhavskost i åtta veckor samtidigt som du begränsar ditt energiintag till 800 kalorier om dagen.Kostrådgivaren Cathrine Schück är ensam i Sverige om att ha Michael Mosleys ­godkännande att hålla kurser om Mosleys blodsockermetod. Hon har ­utvecklat ­metoden och döpt sin version till 8/800. Det här är andra boken om ­succédieten med nya, fräscha recept av ­Cathrine­­ Schück. Njut av goda frukostar, mättande mellanmål och smakrika rätter med kött, kyckling, fisk och skaldjur. Välkommen till ett lättare och hälsosammare liv!

7. Boken om hur du lätt går ner i vikt och stannar där av Bernadette Fisers

Hår- och makeupartisten Bernadette Fisers hade kämpat med sin vikt i åratal. Hon hade provat alla tänkbara dieter, men ingenting fungerade. Hon låg i riskzonen för diabetes och en mängd andra allvarliga hälsoproblem.

Hon var trött på krångliga bantningsmetoder och böcker som inte gav något. Hon ville gå ner i vikt – och hålla sin nya vikt. Inte genast få tillbaka alla kilon, som ofta blir fallet när man går på sträng diet.

Så hon vände sig till alla de modeller hon träffade i sitt arbete och bad om deras bästa tips. Hon studerade medicinsk forskning och näringslära. Allt för att skräddarsy den perfekta metoden för att minska i vikt på ett hållbart sätt.

Hennes krav var tydliga: hon ville gå ner i vikt snabbt. Och det måste hålla över tid. Samt kanske viktigast av allt: Det måste vara en plan som hon kunde följa under resten av sitt liv utan att lida av det.

Resultatet kommer här. Boken om hur du lätt går ner i vikt och stannar där visar i 31 enkla steg hur du kan minska i vikt genom att justera dina vanor. Det är inga radikala dieter eller stenhårda träningsprogram. Enkla, jordnära vanor som går att passa in i en normal vardag. Vanor som fick Bernadette Fisers att tappa 30 kilo på 30 veckor. Och stanna där.

8. Mindful eating : ät bra, må bra, gå ner i vikt med mindfulness, compassion och KBT
av Åsa Palmkron Ragnar, Katarina Lundblad, Agneta Lagercrantz

Vill du öka din självmedkänsla och komma i kontakt med skratt och glädje?
Boken ger dig grunderna i mindfulness, självmedkänsla och KBT.
140 berättelser från olika traditioner bjuder in till reflektion, diskussion och förändring.
Du kan läsa och reflektera på egen hand eller tillsammans med andra t ex i en bokklubb.
Boken är också mycket användbar för professionella i mötet med klienter och patienter.
Berättelserna hjälper oss att se med nya ögon och öka vår medvetenhet om tankar, känslor och handlingsmönster. Dom öppnar upp för intuitiv vishet och ger många tillfällen till skratt och glädje.

Åsa Palmkron Ragnar är leg läkare och överläkare i psykiatri i Region Skåne. Hon har lång pedagogisk erfarenhet och har skrivit flera bästsäljande böcker i mindfulness och KBT, bla KBT-Komma på bättre tankar.

Katarina Lundblad är socionom och certifierad lärare i mindfulnessbaserad stressreduktion, MBSR, vid Center for Mindfulness, USA. Hon är också lärare i Mindful Self Compassion, MSC.

Tillsammans har de skrivit böckerna Fri från Stress med Mindfulness, 99 berättelser och Mindful Eating – Ät bra, gå ner i vikt med mindfulness, självmedkänsla och KBT:

9. Att äta mindfulness för knopp och kropp : steg för steg i 8 veckor med mindful eating och självmedkänsla av Veronika Ryd, Anna Wikfalk

Steg för steg i 8 veckor med mindful eating & självmedkänsla2014 kom författarnas Mindful Eating, en viktig och banbrytande bok om kropp och vikt. Nu kommer den praktiska handboken i samma ämne! Är du redo för en ny relation till mat, ätande och din kropp? En relation som präglas av självkännedom, trygghet och vänlighet? En relation som ger dig frihet? Då är den här boken något för dig! Syftet är att mat och kropp ska bli något positivt och ge energi. Under 8 veckor guidas du varsamt i att utforska din relation till mat, ätande och kroppen. Den resan präglas av ett medvetet, medkännande och varmt förhållningssätt. I vårt samhälle finns en enorm rädsla för att bli överviktig och vi får återkommande nya råd om olika dieter. Samtidigt lever vi i ett ofantligt överflöd när det kommer till mat med nya matlagningsprogram, kokböcker och fredagsmys i mängder. Det är inte så lätt att få ihop de här två budskapen. Många har förlorat förmågan att lyssna på kroppens behov och att tycka om den. Det har bl a gjort det svårare att äta när vi är hungriga, sluta när vi är mätta och skilja mellan fysisk och känslomässig hunger. Den här boken visar steg för steg hur du kan införliva mindful eating och självmedkänsla i din egen relation till mat, ätande och kropp. Fokus är mer på hur och varför vi äter än på vad vi äter. Genom övningar i mindful eating får du lära sig att lyssna till kroppens signaler för olika former av hunger, mättnad, sug och känslomässiga behov. Du får verktyg att bryta negativa ätmönster, som exempelvis stress. Med boken följer ljudfiler med mindful eating-, mindfulness- och självmedkännandeövningar.OM FÖRFATTARNAAnna Wikfalk är beteendevetare, mindfulnessinstruktör och yogalärare,och driver yoga- och mindfulnessstudion Bara Yoga i Aspudden.Veronika Ryd är beteendevetare, KBT-terapeut ochmindfulnessinstruktör med egen terapimottagning påSödermalm.Anna och Veronika är även projektledare för det nationella mindful eatingprojektet; Att Äta Mindfulness för kropp och knopp, och driver tillsammans mindfuleatinggruppen.se.

10. Food pharmacy : en berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat av Mia Clase, Lina Nertby Aurell

Vad har goda bakterier, Platon, gröna bananer, vetenskapliga studier, kärlek och gurkmeja gemensamt?

Att leva ett så friskt liv som möjligt är till stor del kopplat till vad du äter. Bloggen Food Pharmacy, som drivs av Mia Clase och Lina Nertby Aurell, handlar om just detta. Det här är den populära boken Food Pharmacy i mjukbandsformat om hur du äter den mest hälsosamma och antiinflammatoriska maten, och allt serveras med en rejäl portion humor.

Det här är en berättelse om inflammation, tarmfloror, onda och goda bakterier, vetenskapliga studier, hypokondri, metaanalyser, gurkmeja och antiinflammatorisk mat – dessutom förklarat på ett mer lättillgängligt sätt än du någonsin kunnat ana. Självklart med recept och fakta om de antiinflammatoriska hjältarna i köket – som du snart inte kommer att kunna vara utan.

All fakta är väl underbyggd genom professor Stig Bengmark, f.d. chefskirurg och klinikchef på Lunds universitet, med över 30 års erfarenhet av forskning på magens bakterier och hur maten vi äter påverkar kroppen. Han menar att alla kroniska sjukdomar har en och samma orsak – ett uttröttat immunförsvar orsakat av kronisk inflammation. Därför ville Mia och Lina ta reda på hur man kan leva så antiinflammatoriskt som möjligt. Det kommer du också vilja.

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL