Denna artikel sponsras av författare/förlag

Ulrika Lidbo skriver om droger och systerskap i sin nya roman Ut på det djupa

Ulrika Lidbo Foto: Jan-Åke Eriksson

I sin fjärde roman utforskar Ulrika Lidbo vad en ung människa är beredd att göra för att slippa hamna utanför och slår samtidigt hål på gamla schablonbilder av missbrukare.

I september kom Ulrika Lidbos ungdomsroman Ut på det djupa (Alfabeta). Det är hennes fjärde bok i ordningen sedan debuten Decembergatans hungriga andar 2009, och i likhet med de tidigare böckerna är den grundläggande tematiken rädslan för att hamna utanför och vad en människa är beredd att göra för att känna tillhörighet. Alla Ulrikas böcker har på olika sätt hittills kretsat kring självdestruktivitet hos unga tjejer och Ut på det djupa är inget undantag.

Boken handlar om 16-åriga Lina som hamnat i skuggan av sin storasyster Sannas missbruk och blivit sviken av sin allra bästa vän. Det är sommar och lovet är ganska långtråkigt när plötsligt den coola Jessica Stolt dyker upp i Linas liv. Hon vill att hon och Lina ska bli kompisar och börja hänga med Stangänget, en grupp killar som håller till i Stadsparken, dricker öl och röker på. I sin längtan efter att få vara en i gänget börjar Lina kompromissa med sina egna gränser och värderingar om att aldrig dricka eller ta droger. Hon blir kär i en av killarna i gänget och de starka känslorna av att vara omtyckt och sedd gör henne döv för de inre spärrarna. Plötsligt befinner hon sig omedvetet på samma sluttande bana av missbruk som sin syster.

— Lina är en försiktig och osäker person som får konturer först när hon speglar sig i någon annan, säger Ulrika. Jag ville skriva om anknytningen mellan systrar, de syskonband som alltid finns kvar hur långt ifrån varandra man än hamnar. En kärleksrelation eller vänskap kan ta slut men en syster blir man aldrig av med. När Lina inte längre kan ty sig till sin syster som hon gjort förut, och bästisen har lämnat henne ensam, är hon vidöppen för någon annan som kliver in. Någon hon kan klamra sig fast vid, och i första steget blir det Jessica. Men när Jessica instinktivt känner att hon vill backa från Stangänget har Lina redan blivit alltför involverad och stannar kvar.

Idag har många unga en helt annan syn på narkotika än i Ulrikas egen generation. Då drack man alkohol – idag använder man andra berusningsmedel. Det är en normaliseringsprocess som Ulrika tycker är obehaglig men samtidigt fascinerande. Med Ut på det djupa vill hon rucka på schablonbilden av en narkoman. Det kan lika gärna vara en ung tjej som en uppenbart påtänd person märkt av ett långvarigt missbruk.

— Under en sommarsemester på Gotland bodde jag granne med en tjej i 20-årsåldern som fick alla mina fördomar på fall, berättar Ulrika. Hon såg ut som vem som helst, men berättade för mig att hon varit sprutnarkoman under hela tonåren och tre månader tidigare skrivits ut från ett behandlingshem. Jag tänkte ”Detta måste jag skriva om” och gjorde flera djupintervjuer med henne där hon med stor detaljrikedom berättade hur det varit. Sedan tog det ganska lång tid innan jag kunde omvandla hennes livshistoria till en fiktiv berättelse. Det var som att verkligheten stod i vägen för min fantasi. Men med tiden kunde jag fjärma mig från hennes berättelse och hitta in i min egen.

Ut på det djupa

Ut på det djupa

  • Förlag: Alfabeta
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-09-12
  • ISBN: 9789150120141

Även om Linas historia är fiktiv skulle den kunna vara tagen ur verkligheten. Omständigheterna som korsar hennes väg i kombination med hennes egen sårbarhet blir avgörande på ett sätt som mycket väl kan drabba människor i verkliga livet. Ofta inser man först i efterhand hur enstaka händelser kan sätta igång ett förlopp man aldrig hade kunnat föreställa sig, menar Ulrika:

— Utan trygghet och positiv vägledning tror jag det är lätt hänt att man hamnar i fel sällskap och dras med ”ut på det djupa”. Men många gånger finns det nog också ett trauma i botten, kanske ett svek från en närstående, som gör att det finns en extra sårbarhet. I boken skymtar flickornas pappa som hastigast förbi, men man förstår att det har funnits alkohol och våld med i bilden. Mamman ser inte Lina för hon är så upptagen av Sanna och klarar inte att dela sin omsorg mellan systrarna. Vilket är mänskligt, säger Ulrika till mammans försvar.

– Man ska inte heller glömma att den första kärleken ofta är en stark upplevelse och tillsammans med en hunger efter bekräftelse kan den bli fullkomligt uppslukande.

Många gånger har Ulrika fått frågan om det är hennes eget tonårsjag som är någon av hennes romanfigurer. Svaret är nej. Berättelserna är fiktiva, men visst använder hon sig av tankar, känslor och relationer i sitt skrivande, både självupplevda och sådant hon ser omkring sig.

— Skrivande är alltid en form av utforskande och jag måste hitta en klangbotten i mig själv för att kunna beröra läsaren, säger Ulrika. Därför måste jag in och gegga i det svåra känslomässiga som ligger där bakom och skvalpar. Men det jag skriver om handlar aldrig om mig som person.

I en recension av Ut på det djupa hade recensenten skrivit ”Ulrika Lidbo väjer inte för det svåra”, och det fick Ulrika att tänka till:

— Ja, varför gör jag inte det? Jag tror det var så att när jag skrev första boken Decembergatans hungriga andar så hade jag berättelsen väldigt klar för mig, jag visste exakt vad jag ville skriva och där får man väl säga att jag inte ”väjde för det svåra”. Men många har sagt att även om jag skriver om allvarliga saker så finns det också en humor mellan raderna. Det tror jag är viktigt för man orkar inte läsa något som är rakt igenom nattsvart. Efter Ut på det djupa känner jag mig färdig med det såriga och självdestruktiva och vill hänga av mig den rocken, för tillfället i alla fall. Nu arbetar jag med två berättelser parallellt som båda skiljer sig från de fyra böcker jag har skrivit hittills. Det känns väldigt lustfyllt, säger Ulrika.

Om författaren:

Ulrika Lidbo, född 1973 i Helsingborg, är journalist och författare bosatt i Stockholm med man och två barn. Hon författardebuterade 2009 med Decembergatans hungriga andar och släppte därefter Farsta fritt fall 2010, Inte vatten värd 2012 och Ut på det djupa 2018. Tillhörighet, utanförskap, självdestruktivitet och självkänsla är centrala begrepp i Ulrikas ungdomsromaner och i författarskapet utforskar hon både livet och det skrivna ordet.

Ut på det djupa

Ut på det djupa
Författare
Medverkande
Förlag Alfabeta
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor232
Vikt350 gr
Utgiven2018-09-12
SABuHc
ISBN 9789150120141

16-åriga Lina står i skuggan av sin storasyster. När de var små trodde folk att de var tvillingar. Det är det ingen som tror längre Lina önskar att allt kunde bli som förr, när det bara var de två, men Sanna hänger jämt med sin kille. Dessutom luktar hon skumt, och har hemliga tabletter inlåsta i nedersta skrivbordslådan.

Sommarlovet ter sig som en plåga, men när allt känns som värst dyker coola Jessica Stolt upp och vill bli Linas kompis. Jessica övertalar Lina att de ska lära känna killarna i Stangänget, som röker och hänger i Stadsparken. Sannas gamla gäng. När Ludvig, en av killarna, fattar tycke för Lina, bjuder sommaren plötsligt på ett hav av nya möjligheter. Önskan om att vara en i gänget får Lina att rucka på löftet hon en gång gav sig själv: att aldrig dricka eller ta droger. Samtidigt som storasyster Sanna sjunker allt längre ner i sitt missbruk, driver Lina omedvetet åt samma håll.

Ulrika Lidbo är författare och journalist. För debutromanen Decembergatans hungriga andar tilldelades hon Slangbellan för bästa debutroman 2010. Ut på det djupa är hennes fjärde ungdomsroman.

 

  "Det moln av smärta, osäkerhet och förtvivlad ensamhet som plågar Lina berör läsaren djupt. Att vara en ung vuxen är oerhört tufft många gånger och Ulrika Lidbo förmedlar det på ett fenomenalt sätt." Marie-Helene Klementsson, BTJ-häftet  

Boken ger en nutida bild av flickors självdestruktivitet och självkänsla och de sköra linjerna där emellan. Kristianstadsbladet  

Välskrivet om syskonkärlek och droger, Norrländska socialdemokraten  

Gripande, fängslande och stark! jenniesboklista.com         

Ulrika Lidbo väjer inte för det svåra

en fin och välskriven bok om ett mycket viktigt ämne: Att vara anhörig, och syskon, till någon med drogproblematik Bloggen Skriva läsa leva

  En bok med stora känslor och svåra ämnen. Så läsvärd. @baraettkapiteltill  

Språket är wow @sarasbokhyllor  

trots att den riktar sig till yngre tycker jag att den borde läsas av alla @my_many_booklives  


Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se