fbpx

Sara Ehnholm Hielm får Svenska Yles litteraturpris 2018

Den finlandssvenska författaren och förläggaren Sara Ehnholm Hielm. Foto: Niklas Sandström

Författaren, förläggaren och filmkritikern Sara Ehnholm Hielm belönas med Svenska Yles litteraturpris 2018 för essäsamlingen Och hjärtat, det var mitt.

Svenska Yles litteraturpris 2018 delades ut på Helsingfors Bokmässa den 26 oktober till Sara Ehnholm Hielm, förläggare och filmkritiker som också har arbetat i femton år som skönlitterär redaktör. Hon har tidigare skrivit dramatik, men autofiktiva Och hjärtat, det var mitt (Förlaget) är hennes skönlitterära debut.

Juryn, som i år bestod av bokpoddarna Anne Hietanen och Ida Henrikson, skriver i sin motivering: ”Ehnholm Hielms språk är givmilt och fyllt av lust. Lust efter liv, som kan hittas på en terass i Rom eller på ett hustak i Helsingfors mitt i natten, men ännu oftare i texter av dem som gått före oss. Författaren låter sig inspireras av Simone de Beauvoir, Maggie Nelson, Elena Ferrante och inte minst Marguerite Duras, vars uppmaning ’skriv så hjärtat blöder’ konkretiseras på varje sida av boken, inklusive pärmen. […] Med en stadig grund i de litterära kvaliteterna öppnar verket också upp för en välkommen ärlighet i Svenskfinlands kulturkretsar och trotsar dessutom en uråldrig uppmaning till kvinnlig tystnad. Framförallt är Och hjärtat, det var mitt en kärleksförklaring till litteraturen. Den väcker lusten att läsa, skriva och leva.”

ANNONS

Svenska Yles litteraturpris delas ut till årets bästa finlandssvenska bok. Prissumma är 2 000 euro. Svenska Yle är den svenskspråkiga delen av Yle, Finlands public service-bolag för TV, radio och webb. (Källa: Wikipedia)
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny