fbpx

Sara Ehnholm Hielm får Svenska Yles litteraturpris 2018

Den finlandssvenska författaren och förläggaren Sara Ehnholm Hielm. Foto: Niklas Sandström

Författaren, förläggaren och filmkritikern Sara Ehnholm Hielm belönas med Svenska Yles litteraturpris 2018 för essäsamlingen Och hjärtat, det var mitt.

Svenska Yles litteraturpris 2018 delades ut på Helsingfors Bokmässa den 26 oktober till Sara Ehnholm Hielm, förläggare och filmkritiker som också har arbetat i femton år som skönlitterär redaktör. Hon har tidigare skrivit dramatik, men autofiktiva Och hjärtat, det var mitt (Förlaget) är hennes skönlitterära debut.

Juryn, som i år bestod av bokpoddarna Anne Hietanen och Ida Henrikson, skriver i sin motivering: ”Ehnholm Hielms språk är givmilt och fyllt av lust. Lust efter liv, som kan hittas på en terass i Rom eller på ett hustak i Helsingfors mitt i natten, men ännu oftare i texter av dem som gått före oss. Författaren låter sig inspireras av Simone de Beauvoir, Maggie Nelson, Elena Ferrante och inte minst Marguerite Duras, vars uppmaning ’skriv så hjärtat blöder’ konkretiseras på varje sida av boken, inklusive pärmen. […] Med en stadig grund i de litterära kvaliteterna öppnar verket också upp för en välkommen ärlighet i Svenskfinlands kulturkretsar och trotsar dessutom en uråldrig uppmaning till kvinnlig tystnad. Framförallt är Och hjärtat, det var mitt en kärleksförklaring till litteraturen. Den väcker lusten att läsa, skriva och leva.”

ANNONS

Svenska Yles litteraturpris delas ut till årets bästa finlandssvenska bok. Prissumma är 2 000 euro. Svenska Yle är den svenskspråkiga delen av Yle, Finlands public service-bolag för TV, radio och webb. (Källa: Wikipedia)

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.